A szemek és az ajkak duzzanatával jelentkezik: 4 ok, amitől angioödéma alakulhat ki
Az angioödéma hátterében több kiváltó ok is állhat, a kivizsgálás és a kezelés fontosságát szakértő részletezte.

GettyImages-478842436 (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Légszomj, a test egyes részein ödéma - az angioödéma hátterében több kiváltó ok is állhat.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, milyen vizsgálatokkal deríthetjük ki, hogy mi okozta az ijesztő tüneteket.

Az angioödéma veszélyei

Az angioödéma jól látható jelei az arcon, elsősorban a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat. Ahol nem látható, de a nehézlégzés, fulladásérzés miatt gondolni kell rá, az a torok és a légutak területét érintő duzzanat.

GettyImages-1215016026 (2)

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata érintheti a bőrt és a nyálkahártyát is, ezzel akár életveszélyes állapotba is sodorva az érintetteket. Az angioödéma tünetei hirtelen jelentkeznek, de lassan múlnak el. 

Gyakori kiváltó okai

  • Az angioödéma kialakulásában szerepet játszhat az örökletesség, ez esetben herediter angioödémáról (HANO) beszélünk. Ilyen esetben az ödéma mellett hányinger, hányás is jelentkezhet. Első tüneteit rendszerint a pubertás utáni időszakban észlelik az érintettek.
  • Angioödémát gyógyszerek - például penicillin, aszpirin vagy vérnyomáscsökkentők - is okozhatnak. 
  • A következő típusa tulajdonképpen egy tőről fakad, az angioödéma tüneteit ilyen esetben allergia váltja ki. Ez lehet rovarcsípés, latex vagy ételallergia.
  • Az esetek egy részében a pontos kiváltó okot alapos kivizsgálás során sem sikerül felfedni. Ismeretlen eredetű angioödéma esetén a tünetek megjelenéséhez stressznek vagy fertőzésnek lehet köze.

Az angioödéma kivizsgálása

„Ha valakinél az angiödéma tünetei jelentkeznek, sürgősségi ellátást kell kapnia. Ezt követően azonban fontos kideríteni, hogy mi okozta a panaszokat, mert egy újabb esetet csak így tudunk megelőzni” - magyarázza dr. Moric Krisztina.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- A kivizsgálása alapos és hosszadalmas lehet. Lényeges, hogy a beteg minden részletet elmondjon arról, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a tünetei - például mit fogyasztott, milyen gyógyszert szedett előtte. Fontos információ az öröklődés kérdését tisztázni, a családban előforduló allergiás betegségeket. A kikérdezés és a válaszok alapján az orvos összeírja, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni a diagnózishoz.

- Ezek eredményét a beteg beszámolójával összesítve tudja az orvos megállapítani, hogy mi okozta a tüneteket, és mi az, amit a jövőben el kell kerülni annak érdekében, hogy megelőzzük. Ha fennáll az anafilaxia - életveszélyes allergiás reakció gyanúja -, akkor az epinefrin injekciót is felírja, amit ezután a betegnek magánál kell tartania, és anafilaxia esetén használnia, amíg az orvosi segítség megérkezik.  

5 természetes és egészséges vízhajtó ödéma ellen

A kellemetlen vizesedés ellen gyógynövényeket, teákat és egészséges táplálékokat is kipróbálhatsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük