Zsírégető, rákellenes, lúgosító

Mi az?

Az ananász nemcsak finom, de az egyik legegészségesebb gyümölcs is. Fogyasztásával számtalan baj kialakulását megelőzheted.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dél-amerikai egzotikus gyümölcsöt Kolumbusz hozta el Európába. Az ananászfogyasztás azonban hosszú évszázadokig csak a gazdagok kiváltsága volt. Napjainkra viszont a zamatos csemege szinte bármely élelmiszerboltban és zöldségárusnál megtalálható, elérhető áron.

Ananász az egészséged védelmében

Az ananász régi népi orvosságnak számít Dél-Amerikában. Kiválóan alkalmazható számtalan egészségügyi probléma esetén. A trópusi gyümölcs gyulladásgátló enzimet és több más, az immunrendszer megerősítését, a csontok, valamint a szív és az érrendszer egészségét szolgáló hasznos tápanyagot tartalmaz. Emellett enyhén lúgosító hatásának köszönhetően elősegíti szervezeted sav-bázis egyensúlyának megtartását.

Receptötlet – ananászos salsa
Vágj össze ananászt, kaliforniai paprikát és lilahagymát. Keverd össze gyömbérrel és mézzel. Hús vagy hal mellé kínálhatod ínycsiklandó, egzotikus szószként.

Az ananász hasznos tápanyagai

Bromelin – minden bajra

Az ananászban igen bőségesen található enzim számtalan előnyös tulajdonsággal bír. Egyfelől gyulladásgátló hatásának köszönhetően enyhíti a hörghurut, az artrózis, az ízületi gyulladás, valamint a rándulások fájó tüneteit. Egyes kutatások szerint pedig még a vérrögképződést is megakadályozza – minek köszönhetően csökkenti a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

Az ananászt valódi csodaszerként tartják számon a fogyókúrázók is. A bromelin ugyanis segít a fehérjék megemésztésében, felgyorsítja az anyagcserét, így segít megszabadulni a fölös kilóktól. Ráadásul tíz dekagramm ananász összesen harminc kalóriát tartalmaz.
Egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy a bromelin enyhítheti az utazók hasmenését, mivel gátolja a betegséget oly gyakran okozó kólibaktérium-fertőzés kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy ez az enzim leválasztja a baktériumokat a bélfal receptorairól.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

C-vitamin – egészséges immunrendszer

A friss ananász a C-vitamin igen gazdag forrása. Egy csészényi gyümölcs 24 milligrammot tartalmaz a létfontosságú vitaminból. Így fogyasztása erősíti az immunrendszert, és gyorsítja a sebek gyógyulási folyamatát. Ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszhat.

Ferulasav a rák ellen

Az édes déligyümölcs kitűnő forrása a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok - keletkezését gátoló ferulasav nevű fitovegyületnek. A kutatók állatkísérletek során bizonyították, hogy a kémiai anyag nemcsak a sejtfalakat védi a káros hatásokkal szemben, hanem serkenti az idegrendszer működését és a kognitív folyamatokat is.

Mangán a csontok épségéért

Egy csészényi ananászban 2,6 milligramm mangán található. Ez a mennyiség a napi szükséglet több mint felét teszi ki. A hasznos vegyület komoly szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében, így a csontritkulás megelőzésében is.

Növényi szterolok a szív és az érrendszer védelmében

A növényi vegyületek segítik a koleszterinszintet egészséges keretek között tartani, mivel akadályozzák a táplálékkal felvett koleszterin felszívódását. Ennek köszönhetően fogyasztásukkal megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Oldható rostok – kiegyensúlyozott emésztés

Az egzotikus déligyümölcsök közül talán az ananász tartalmazza a legtöbb rostot. Segít kitisztítani az emésztőrendszert, és megszabadít a méreganyagoktól. Így nemcsak fogyaszt, de megakadályozza a székrekedés kialakulását is.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük