Zsírégető, rákellenes, lúgosító

Mi az?

Az ananász nemcsak finom, de az egyik legegészségesebb gyümölcs is. Fogyasztásával számtalan baj kialakulását megelőzheted.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dél-amerikai egzotikus gyümölcsöt Kolumbusz hozta el Európába. Az ananászfogyasztás azonban hosszú évszázadokig csak a gazdagok kiváltsága volt. Napjainkra viszont a zamatos csemege szinte bármely élelmiszerboltban és zöldségárusnál megtalálható, elérhető áron.

Ananász az egészséged védelmében

Az ananász régi népi orvosságnak számít Dél-Amerikában. Kiválóan alkalmazható számtalan egészségügyi probléma esetén. A trópusi gyümölcs gyulladásgátló enzimet és több más, az immunrendszer megerősítését, a csontok, valamint a szív és az érrendszer egészségét szolgáló hasznos tápanyagot tartalmaz. Emellett enyhén lúgosító hatásának köszönhetően elősegíti szervezeted sav-bázis egyensúlyának megtartását.

Receptötlet – ananászos salsa
Vágj össze ananászt, kaliforniai paprikát és lilahagymát. Keverd össze gyömbérrel és mézzel. Hús vagy hal mellé kínálhatod ínycsiklandó, egzotikus szószként.

Az ananász hasznos tápanyagai

Bromelin – minden bajra

Az ananászban igen bőségesen található enzim számtalan előnyös tulajdonsággal bír. Egyfelől gyulladásgátló hatásának köszönhetően enyhíti a hörghurut, az artrózis, az ízületi gyulladás, valamint a rándulások fájó tüneteit. Egyes kutatások szerint pedig még a vérrögképződést is megakadályozza – minek köszönhetően csökkenti a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

Az ananászt valódi csodaszerként tartják számon a fogyókúrázók is. A bromelin ugyanis segít a fehérjék megemésztésében, felgyorsítja az anyagcserét, így segít megszabadulni a fölös kilóktól. Ráadásul tíz dekagramm ananász összesen harminc kalóriát tartalmaz.
Egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy a bromelin enyhítheti az utazók hasmenését, mivel gátolja a betegséget oly gyakran okozó kólibaktérium-fertőzés kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy ez az enzim leválasztja a baktériumokat a bélfal receptorairól.

C-vitamin – egészséges immunrendszer

A friss ananász a C-vitamin igen gazdag forrása. Egy csészényi gyümölcs 24 milligrammot tartalmaz a létfontosságú vitaminból. Így fogyasztása erősíti az immunrendszert, és gyorsítja a sebek gyógyulási folyamatát. Ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszhat.

Ferulasav a rák ellen

Az édes déligyümölcs kitűnő forrása a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok - keletkezését gátoló ferulasav nevű fitovegyületnek. A kutatók állatkísérletek során bizonyították, hogy a kémiai anyag nemcsak a sejtfalakat védi a káros hatásokkal szemben, hanem serkenti az idegrendszer működését és a kognitív folyamatokat is.

Mangán a csontok épségéért

Egy csészényi ananászban 2,6 milligramm mangán található. Ez a mennyiség a napi szükséglet több mint felét teszi ki. A hasznos vegyület komoly szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében, így a csontritkulás megelőzésében is.

Növényi szterolok a szív és az érrendszer védelmében

A növényi vegyületek segítik a koleszterinszintet egészséges keretek között tartani, mivel akadályozzák a táplálékkal felvett koleszterin felszívódását. Ennek köszönhetően fogyasztásukkal megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Oldható rostok – kiegyensúlyozott emésztés

Az egzotikus déligyümölcsök közül talán az ananász tartalmazza a legtöbb rostot. Segít kitisztítani az emésztőrendszert, és megszabadít a méreganyagoktól. Így nemcsak fogyaszt, de megakadályozza a székrekedés kialakulását is.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük