Végül csak egy torz arc maradt: megdöbbentő képek az alzheimeres festőtől
Megrázó, ahogy a festő megpróbálta megérteni betegségét.

festo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Londonban letelepedett amerikai művész, William Utermohlen 1995-ben szembesült az Alzheimer-kór diagnózisával, mely betegséget jelenleg gyógyítani nem lehet, csupán tüneti kezelése létezik, amely lassítja három-tíz éves lefolyását.

A kognitív funkciók folyamatos beszűkülésével, az egyre súlyosabb demencia megjelenésével és a fokozatos szellemi, fizikai leépüléssel járó betegséget a festő esetében kísérleti gyógyszerrel próbálták kezelni, mely lassította a folyamatot, életét azonban nem tudták megmenteni, William Utermohlen 2007-ben, hosszú betegség után elhunyt.

Egy alzheimeres festő megrázó önarcképei

A festő műalkotásait mára világszerte széles körben megismerte a nagyközönség, művészi értékükön túl azonban ez annak is köszönhető, hogy rendkívül erőteljes képet nyújtanak az Alzheimer-kór előrehaladásáról. William Utermohlen kétségbeesetten próbálta megérteni betegségét, és azt, mi történik az elméjével, ezért - részben ápolója és orvosai biztatására - számos önarcképet festett a diagnózisa után is, a képek változásának klinikai fontosságán túl azonban azért is, hogy kifejezze magát, megváltozott énképét, félelmeit, szomorúságát.

Bár a művészi tehetség a végsőkig érzékelhető - még ha nem is olyan egyértelműen -, a kifejezési mód és a technika változása drámaian nyomon követhető: nézd meg a világhírű önarcképeket!

Ezt is szeretjük