11 tünet, ami alkoholelvonás miatt jelentkezhet: így lehet biztonságosan abbahagyni az ivást

Az alkoholelvonás különböző tünetekkel jelentkezhet, nem mindegy, hogy ki hogyan hagyja abba az ivást.

GettyImages-1332093788

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szervezetet nagyon könnyű hozzászoktatni bizonyos szerekhez, ilyen a jól ismert addikciót okozó nikotin, a narkotikumok és az alkohol is.

Olyannyira veszélyes szer az alkohol - hiába legális a fogyasztása Magyarországon 18 éves kor felett -, hogy dr. Zacher Gábor egyenesen azt nyilatkozta, hogyha "ma találnák fel mint új kémiai szert, ennek kéne a legjobban őrzött titoknak lenni a világon". Nem véletlenül fogalmazott így a jól ismert orvos. 

Az alkoholelvonási tünetek

Bármennyire meglepően hangozhat, az alkoholivás átmenet nélküli abbahagyása sokkolhatja a szervezetet. Az alkoholizmus vagy alkoholbetegség az alkoholos italok túlzó, rendszeres fogyasztását és a hozzájuk kapcsolódó függőséget jelenti, amit nem könnyű fel-, illetve beismerni, és gyakran orvosi közbenjárást igényel a leszokás. Aki bizonytalan, keresse fel kezelőorvosát, és vitassa meg vele az alkoholfogyasztási szokásait.

GettyImages-151062412
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A krónikus alkoholizmus az agyban lezajló neurokémiai folyamatokat változtatja meg, köztük a dopamin és a GABA neurotranszmitterekeket. Ha valaki egyik napról a másikra hagyja abba az alkoholfogyasztást, az ezeket az ingerületátvivő anyagokat zavarja meg, ami kihatással lehet az egész idegrendszerre. Az elvonási tünetek pedig nem várnak sokáig magukra, 3-12 órával az utolsó ital elfogyasztása után már jelentkezhetnek. Az első tünet a kínzó vágy az alkohol iránt, amiket az alábbiak követnek az UK Addiction Treatment Centres szerint:

 • Szorongás
 • Fejfájás
 • Szabálytalan szívritmus
 • Fokozott izzadás
 • Remegés
 • Ingerlékenység
 • Rosszullét
 • Láz
 • Farkaséhség
 • Depresszió

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Húszból egy embert az úgynevezett delírium tremens tüneteggyütes is kínozhatja, ami legtöbbször 2-20 nappal az utolsó alkohol elfogyasztása után jelentkezhet, és 3-7 nap alatt folyamatosan enyhülnek, ahogy a szervezet hozzászokik az alkoholmentes élethez. Ezek az alábbiak:

 • Zavarodottság
 • Pszichotikus zavar, hanghallás vagy látomások
 • Dehidratáció
 • Erős remegés, izgatottságérzés

A megelőzés érdekében fontos a megfelelő folyadékbevitel, a rendszeres étkezés, a pihentető alvás és a rendszeres testmozgás is. Fontos, hogy az alkoholelvonás kezdeti szakaszában veszélyes lehet gépjárművet vezetni a dekoncentráltság miatt. A függőséget nem mindig könnyű felismerni, ezért előfordulhat, hogy az érintett addig nem veszi észre, hogy alkoholfüggő, amíg abba nem hagyja az ivást, és megjelennek az elvonási tünetek. 

GettyImages-921904246
Fotó: ra2studio / Getty Images Hungary

Segíthet, hogyha az illető csak napi 10%-kal csökkenti az alkohol mennyiségét, tehát hogyha valaki 5 félliteres sört ivott meg egy nap, ami 2,5 liter, akkor csökkentse az adagot 2,25 literre 4 napon át, majd még 10%-kal igyon kevesebbet utána, tehát már csak 2 litert, azaz 4 doboz sört, és így tovább. Akinél ennek ellenére jelentkeznek az elvonási tünetek, az azt is jelezheti, hogy túl gyorsan vágott bele a folyamatba. 

Érdemes tudatosítania magában az embernek, hogy valójában milyen káros hatást gyakorol a szervezetére az alkoholfogyasztás, alvászavart, emésztési és memóriaproblémákat okoz, szorongást, depressziót, ingerlékenységet vált ki. 

Olvass tovább: mi történik a bőröddel, ha egy hónapig nem iszol alkoholt?

A szervezet működése sok szempontból hatékonyabbá válik alkohol nélkül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük