Az aktív szén 8 áldásos hatása az egészségre: csökkenti a koleszterinszintet, támogatja a vesék működését

Az aktív szénnek ott a helye minden háztartásban, hiszen nagyon sokoldalú és hasznos anyag.

aktív-szén2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a szénre gondolunk, valószínűleg mindenkinek a grillezéshez használt faszén jut először eszébe, ám egy másik fajtáját akár az egészség megőrzésére is lehet használni - de más hasznos tulajdonsága is van az aktív szénnek.

Az aktív szén ma már számos formában elérhető az üzletekben, patikákban és drogériákban: lehet kapszulaként, porított formában vagy szappanba keverve is kapni, de gyakran alkalmazzák italporok és teakeverékek összetevőjeként is.

Mi az az aktív szén?

Az aktív szén egy finom fekete por, amelyet csontszénből, kókuszdióhéjból, tőzegből, kőolajkokszból, szénből, olajbogyómagból vagy fűrészporból készítenek. A szenet nagyon magas hőmérsékleten történő feldolgozás aktiválja. A magas hőmérséklet megváltoztatja belső szerkezetét, csökkenti a pórusok méretét, és növeli a felületét, ennek eredményeként porózusabb szenet kapunk, mint a normál szén. Éppen ezért nem szabad összetéveszteni a grillezéshez is használt szénbrikettel, hiszen bár mindkettő elkészíthető ugyanazokból az alapanyagokból, a szénbrikettek nem aktiválódnak magas hőmérsékleten. Ezenkívül olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek mérgezőek az emberre.

aktív-szén1
Fotó: wing wing / Getty Images Hungary

Az aktív szén összetételének köszönhetően megköti a toxinokat és vegyi anyagokat a bélben, megakadályozva azok felszívódását. Porózus textúrája negatív elektromos töltéssel rendelkezik, ami pozitív töltésű molekulákat, például toxinokat és gázokat vonz magához. Ez segít a méreganyagok és vegyi anyagok felfogásában. Mivel az aktív szén nem szívódik fel a szervezetben, képes hordozni a felszínéhez kötődő méreganyagokat, amik a széklettel távoznak a szervezetből.

Erre használható az aktív szén

Az aktív szénnek számos előnyös tulajdonsága van, de leginkább a mérgezések gyors kezelésére alkalmazzák, így érdemes mindig otthon tartani belőle. Mivel gátolja a méreganyagok felszívódását, így drog- vagy gyógyszertúladagolásnál is életmentő lehet, de az olyan anyagok véletlen lenyelése esetén is sokat segíthet, mint a rovarirtó szerek vagy más vegyi anyagok. Egy kutatás például kimutatta, hogy ha egy felnőtt egyszeri adag 50–100 gramm aktív szenet vesz be a gyógyszer bevételét követő öt percen belül, az akár 74%-kal is csökkentheti a gyógyszer felszívódását. Ez a hatás körülbelül 50%-ra csökken, ha a szenet 30 perccel a gyógyszer bevétele után alkalmazzák, és 20%-ra, ha három órával a gyógyszer túladagolása után kerül a szén a szervezetbe. Fontos megjegyezni azonban, hogy az aktív szén nem minden mérgezési esetben hatásos. Például csekély hatással van az alkohol-, nehézfém-, vas-, lítium-, kálium-, sav- vagy lúgmérgezésekre.

aktív-szén3
Fotó: gabrielabertolini / Getty Images Hungary

Az aktív szén elősegítheti a veseműködést is azáltal, hogy csökkenti a vesék által kiszűrt salakanyagok számát. Ez különösen előnyös lehet azoknál a betegeknél, akik krónikus vesebetegségben szenvednek, ami azt idézi elő, hogy a vesék már nem tudják megfelelően kiszűrni a salakanyagokat. Az egészséges vesék általában nagyon jól elvégzik a vér szűrését minden további segítség nélkül, a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek szervezete azonban nehezebben távolítja el a karbamidot és más méreganyagokat. Az aktív szén képes megkötni a karbamidot és más méreganyagokat, segítve a szervezetet ezek eltávolításában A karbamid és más salakanyagok a diffúziónak nevezett folyamaton keresztül a véráramból a bélbe juthatnak. A bélben az aktív szénhez kötődnek, és a széklettel ürülnek ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett az aktív szén a koleszterinszint csökkentésében is segíthet. Ennek az az oka, hogy meg tudja kötni a koleszterint és a koleszterint tartalmazó epesavakat a bélben, megakadályozva, hogy a szervezet felszívja azokat. Egy kutatásban napi 24 gramm aktív szén fogyasztása négy héten keresztül csökkentette az összkoleszterinszintet 25%-kal és a káros LDL-koleszterinszintet 25%-kal. Az előnyös HDL-koleszterin szintje is 8%-kal emelkedett.

Egyéb felhasználási módjai az aktív szénnek

Az aktív szenet otthon kisebb panaszok enyhítésére és a szépségápolásban is lehet alkalmazni, de akár a háztartásban is felhasználható.

  • Csökkenti a puffadást: egyes tanulmányok arról számolnak be, hogy az aktív szén segíthet csökkenteni a puffadást bizonyos ételek fogyasztása után, de az émelygést és a gyomorrontást is enyhíti.
  • Vízszűrés: az aktív szén segítségével akár a vizet is meg lehet szűrni, hiszen magához köti a kiszűrt káros anyagokat és szennyeződéseket. A mikrobákat és baktériumokat is képes megkötni, és semlegesíti egyes nehézfémek, gyomirtók és más kemikáliák maradványait. Nem véletlen, hogy egyes speciális vízszűrőkbe is ezt teszik.
  • Fogfehérítés: számos házi praktika szerint az aktív szén használata fehérítő hatással van a fogakra. Állítólag ezt úgy teszi, hogy felszívja a lepedéket és más fogat elszínező anyagokat. Számos aktív szenes, fogfehérítésre ajánlott fogpor található ma már a boltokban, azonban azt érdemes figyelembe venni, hogy eddig nem készítettek olyan tanulmányokat, amelyek alátámasztották volna ezt az állítást.
  • Másnaposságra: az aktív szenet néha másnaposság kezelésére is használják. Bár alkohollal történő fogyasztása csökkentheti a véralkoholszintet, a másnaposságra gyakorolt hatását nem bizonyították tudományosan.
  • Bőrkezelés: az aktív szén a bőrre is jótékony hatással van, hiszen nemcsak az arc zsírosodását és a pattanásokat lehet megelőzni és hatékonyan kezelni vele, hanem a belőle a készített borogatás jól csillapítja a méh-, pók- vagy csaláncsípés okozta égő érzést is.

Mennyire biztonságos az aktív szén?

Az aktív szenet a legtöbb esetben biztonságosnak tekintik, és a mellékhatások ritkák, és ritkán súlyosak. Ennek ellenére a túlzott fogyasztása olyan kellemetlen mellékhatásokat okozhat, amelyek közül a leggyakoribb a hányinger és a hányás, de székrekedést is kiválthat. Fontos megemlíteni, hogy az aktív szén bizonyos gyógyszerek felszívódását is csökkentheti, ezért érdemes konzultálni a kezelőorvossal tartós gyógyszerszedés esetén.

Aktív szén az otthonodban

Az aktív szén sokkal több mindenre használható, mint gondolnád.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük