A legerősebb házi fogfehérítőként ismert, de káros is lehet - Durván roncsolja a fogzománcot a szén, ha így használod
Sok helyen hatásos fehérítőként ajánlják a szenet, a fogorvosok szerint viszont káros mellékhatásokkal jár.

szen fogakra
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki arra vágyik, hogy hófehér mosollyal hódíthasson, de sajnos ez nem ilyen egyszerű. Számos olyan hétköznapi tényező létezik, melytől sárgás árnyalatúak lehetnek a fogak. Ilyen például a genetika, a dohányzás, a kávé, a helytelen vagy a nem elég gyakori fogmosás, de akár néhány étel is elszínezheti őket.

A fogfehérítő módszerek tárháza éppen ezért végtelen. Az üzletekben is rengeteg olcsó vagy akár méregdrága kence kapható, de a fogorvosi rendelők is bővelkednek ilyen kezelésekben. Nem beszélve a házi módszerekről, melyek közül most egyértelműen a szén a legnépszerűbb.

Fogfehérítés szénnel: káros is lehet

Az aktív szén az elmúlt időszakban mindenhol visszaköszön: a mitesszereltávolító maszkokban, a pattanás elleni krémekben, sőt, mostanában még néhány tusfürdőben is. Persze, a fogkrémekből sem maradhatott ki, mivel állítólag ragyogó fehér lesz tőle a mosoly - ezért próbálta ki már számtalan szépségblogger is. De tényleg hat? És nem káros a fogakra? Orvosok mondták el róla az igazságot, ami sokakat meglep majd.

Dr. Timothy Chase először azt emelte ki, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs a szén fogakra gyakorolt pozitív hatására. Az viszont biztos, hogy a nagyobb szemcsés változat gyakori használata károsítja a fogzománcot. Elvékonyodhat, elkophat tőle, ez pedig nem egy visszafordítható folyamat, így hosszútávon érzékenységhez, szuvasodáshoz vezet. És, bár rövid időre fehérebbnek tűnnek a használatától a fogak, rendszeres alkalmazása igen káros. Sőt, erősebb elszíneződést is okoz, mivel láthatóvá teszi a dentint, ami alapból sötétebb árnyalatú. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan szabad használni?

Dr. Nicole Khalife fogorvos is megerősítette a fentebb említett negatív mellékhatásokat, és hangsúlyozta, hogy jobb lenne nem használni. De, ha valaki ragaszkodik az alkalmazásához, akkor fontos betartania néhány szabályt. Először is, lényeges, hogy a lehető legapróbb szemű port válassza, aki mindenképp szeretné bevetni, hogy minimalizálható legyen a fogzománc sérülése, és persze arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl erős a dörzsölés. A napi használatot viszont kerülni kell: a szakértő szerint maximum havonta egyszer lehet alkalmazni a fogak védelme érdekében.

Hatásos házi fogfehérítők

A szénen kívül is van még jó néhány módszer, mellyel ragyogóvá varázsolhatod a mosolyodat. A következő filléres, kíméletes házi kencékkel több árnyalattal világosabbak lesznek a fogaid.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük