Aki kövér, könnyebben lesz rákos
Az elhízás alig ismert szövődményei
A daganatos betegségek, az alvási apnoé és a korai öregedés is összefüggésben áll az elhízással.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha elhízás okozta betegségről van szó, valószínűleg neked is a szív- és érrendszeri problémák ugranak be elsőként. Érthető, hiszen a szakemberek már évtizedekkel ezelőtt bizonyították, hogy az elhízással jellemzően együtt járó magas koleszterinszint kockázati tényezőt jelent. Az úgynevezett LDL - vagyis rossz koleszterin - az érfalra lerakódva érelmeszesedést, valamint szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő.

Emellett azonban számos olyan további egészségügyi probléma kialakulását is előidézheti az elhízás, melyekről jóval kevesebbet hallasz.

Magasabb a daganatos betegségek kockázata

Szakértők mind a nők, mind pedig a férfiak esetében kimutatták, hogy az elhízás következtében magasabb bizonyos daganatos betegségek kialakulásának a rizikója. Napjainkban is zajlanak a kutatások azzal kapcsolatban, hogy miért okoz az elhízás rákos elfajulást a sejtekben.

Egyelőre a magasabb vércukor-, illetve koleszterinszinttel hozható összefüggésbe a rákbetegségek kockázata. Az alábbi daganatos betegségeknél találtak kapcsolatot az elhízás, valamint a rák kialakulása között.

Daganatos betegségek

  • Emlőrák.
  • Méhnyakrák.
  • Prosztatarák.
  • Vastag- és végbélrák.

Emlőrák és elhízás

Egy nemrégiben végzett kutatás bizonyította, hogy az elhízás fokozza az ösztrogénnel összefüggő mellrák kialakulásának kockázatát. A philadelphiai Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa, Amanda Phipps és kutatócsoportja több mint 150 ezer hormonpótlásban részesülő nő adatait vizsgálta meg.

A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb testtömegindexű nők esetében 35%-kal nagyobb volt a mellrák kialakulásának kockázata. A kutatók úgy gondolják, hogy az elhízás következtében olyan gyulladásos folyamatok indulnak meg a szervezetben, melyek fokozzák az emlőrák rizikóját.

További veszélyes következmények

Pickwick-szindróma

A Pickwick-szindróma eredete egyelőre nem teljesen tisztázott. A betegség elhízással, rendkívül nagy táplálékszükséglettel, állandó aluszékonysággal jár együtt. A Pickwick-szindrómás betegek jellemzően aprókat lélegeznek, szájuk és bőrük színe szederjes lila. A betegség, illetve a túlsúly következtében légzési elégtelenség alakul ki.

Korai öregedés

Egy, az Amerikai Egyesült Államokban végzett ikerkutatás tanúsága szerint az elhízott emberek a korai öregséggel is számolhatnak. A kutatás során 18 és 67 év közötti ikerpárokat vizsgáltak. A szakemberek a fehérvérsejtekben jelen lévő kromoszómák végei, az úgynevezett telomerek hosszát mérték. A telomerek a kor előrehaladtával egyre rövidülnek - ez az élet természetes velejárója. Az elhízott emberek esetében azonban korábbi életkorban volt megfigyelhető a telomerek hosszának csökkenése.

Alvási apnoé

Az elhízás egyik gyakori velejárója az éjszakai horkolás. Ennek oka, hogy a garatban lerakodó zsírréteg szűkíti a levegő útját, ami légzési problémákhoz, horkoláshoz vezethet. Alvási apnoéról akkor beszélünk, ha az éjszaka során akár óránként öt-tíz alkalommal is kimarad a lélegzetvétel. Ilyenkor egy agyi reflexnek köszönhetően az alvó néhány pillanatra felébred, hogy levegőhöz jusson - ezt jelzi a hangos horkantás. Ha azonban túl gyakran kell az agynak működésbe léptetnie a reflexet, másnap fáradtsággal, kimerültséggel kell számolni a betegnek.

Cikkünk megírásában a Kossuth Kiadó Orvosi szótár a családban című könyve segített.

Miért van szükség orvosi szótárra a családi könyvespolcon? Azért, hogy kéznél legyen a válasz, ha többet szeretnél tudni tested működéséről, különböző betegségek tüneteiről, lehetséges okairól, a kezelés módjairól. A 165 keretbe foglalt ablak gyakorlati tanácsokat ad, ismerteti az orvostudomány legújabb vívmányait, de házi gyógymódokat, orvostörténeti érdekességeket is közöl. A sok praktikus ismeretanyag és szolgáltatás mellett megtalálhatók a legfontosabb egészségügyi intézmények címei és telefonszámai is.

Kiadja: Kossuth Kiadó.
Ára: 5 600 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük