Fejfájás, aluszékonyság, látászavar

Az agydaganat tünetei

Az agytumor jóval gyakoribb, mint gondolnád. Ismerd meg legtipikusabb jeleit és a kezelési módokat!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agytumor a koponyaüregen belül kialakuló jó- vagy rosszindulatú elváltozás. A koponya szerkezetéből adódóan a daganat nem tapintható, hiszen a csontos koponyaüreget nem tudja tágítani. A tumor kiindulhat az agyhártyákról – meningeoma –, az idegsejteket burkoló sejtekből – glioma –, az erek falából – hemangioblasztoma –, de előfordul, hogy más szerv által adott áttétekről – metasztázis – van szó.

A betegség legfőbb jele

Meglehetősen sokrétűek lehetnek az agydaganat tünetei. A legtipikusabb azonban mind közül a fejfájás. De ennek természetesen számtalan más oka is lehet.

Az agytumor okozta fejfájás jellemzője, hogy az idő előrehaladtával egyre gyakrabban tér vissza, míg végül enyhülés nélküli állandó kínt okoz. A fájdalom köhögéskor és fekve gyakran rosszabb, a beteget sokszor álmából is felébresztheti, továbbá reggel különösen súlyos lehet. De ezen kívül számtalan más jel is utalhat a súlyos betegségre – attól függően, hogy a daganat az agy melyik részén található, és milyen központot nyom.

Az agydaganat további tünetei

  • Egyensúly- és beszédzavarok.
  • Fokozódó aluszékonyság.
  • Személyiségváltozás.
  • Végtagok bénulása.
  • Látásproblémák.

Hogy alakul ki?

Nem teljesen egyértelmű, hogy mi is áll a tumor hátterében. Egyfelől fontos lehet az örökletes tényező. Akinek a családjában már volt agydaganatos megbetegedés, annak nagyobb az esélye a betegség kialakulására. Ezenkívül a dohányosok és a fokozott sugárzásnak kitett személyek is a veszélyeztetett kategóriába tartozhatnak. Bizonyos kutatások azonban arra mutattak rá, hogy egy genetikai mutáció – a második kromoszóma ALK-génje – okozza a súlyos betegség kialakulását.

Az agydaganat kezelési lehetőségei

A kezelést természetesen a daganat szövettani típusa, elhelyezkedése, a beteg állapota és az esetleg már meglevő áttétek is befolyásolják. A legtöbb rosszindulatú agydaganat kezelésében ötvözik a műtétet, a sugárkezelést és a kemoterápiát. A tumorból igyekeznek minél többet eltávolítani sebészeti úton, majd a sugárkezeléssel folytatják. Ez utóbbi több héten keresztül zajlik, és, bár ritkán vezet teljes gyógyuláshoz, a daganat zsugorításával hónapokkal vagy akár évekkel is késlelteti annak további fejlődését.

Az áttétek kezelése

Az agyi áttéteket gyakran besugarazzák. Sebészi eltávolításnak csak egy áttét esetén van értelme. Néhány áttét kezelésében pedig kemoterápiára is sor kerül. A sugársebészetnek – ilyenkor az agytumort egyszerre több irányból éri nagy energiájú sugárdózis – vagy radioaktív implantátum beültetésének a hagyományos sebészi technikával nehezebben megközelíthető, kis daganatok kezelésében van szerepe.

Műtéti eljárás

Amikor lehetséges, a műtéti beavatkozás feltétlenül indokolt. Néhány tumor az agy kisfokú sérülésével vagy anélkül is eltávolítható. Sokszor azonban a daganat elhelyezkedése miatt nehezen vagy egyáltalán nem lehet a lényeges struktúrák sértése nélkül műteni a daganatot. A beavatkozás időnként részleges bénuláshoz, érzészavarokhoz, intellektuális károsodáshoz vezet.

Ennek ellenére a daganat eltávolítása, függetlenül annak jó- vagy rosszindulatúságától, döntő fontosságú. Ha teljes gyógyulás nem is érhető el, a tumor méretének csökkentésével enyhíthetők a tünetek.

Szeretnél még cikkeket olvasni egészség vagy életmód témában? Kattints a Családi Kör oldalára!
Ezt is szeretjük