Kóros aluszékonyság, fejfájás, egyensúlyzavar
Az agydaganat tünetei
A daganatos betegségek 12%-át teszi ki az agytumor. Ismerd meg ezt a nem is olyan ritka kórt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az agyállományból kifejlődő daganatok rendszerint jóindulatúak. Az agytumorok közös jellemzője, hogy növekedésük során nyomják, ily módon pedig károsítják a környező szöveteket. Épp ezért a műtéti beavatkozás általában akkor is indokolt, ha a tumor jóindulatú.

Az agydaganatok osztályozása az alapján történik, hogy mekkora maga a tumor, az agy mely területén alakult ki, illetve milyen – jó- vagy rosszindulatú – sejtekből fejlődött ki. Amennyiben rosszindulatú agydaganatról van szó, a tumor többnyire másodlagos – vagyis a szervezetben jelenlévő más daganat áttéte.

A betegség tünetei

Az agydaganat tünetei igen sokrétűek lehetnek attól függően, hogy a tumor az agy mely részén található. Ha például a daganat a látóközponthoz közel helyezkedik el, az első tünet jó eséllyel látásromlás vagy látáskiesés lesz. Azt is megfigyelték a szakemberek, hogy a lassabban növekvő tumorok ritkábban okoznak tüneteket – még akkor is, ha nagyobb méretűek –, míg az agresszívan fejlődő tumorok hamarabb észrevehetőek, mert gyorsan felhívják magukra a figyelmet.

Az agydaganat tünetei

 • Személyiségváltozás.
 • Egyensúly- és mozgászavar.
 • Epilepsziás tünetek.
 • Aluszékonyság.
 • Fejfájás, hányás.
 • Végtagbénulás.
 • Beszédzavar.
Ha többet szeretnél megtudni az agydaganatról, illetve annak tüneteiről, valamint, ha egy személyes jellegű irodalmi beszámolóra vágysz a témával kapcsolatban, feltétlenül olvasd el Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című könyvét.

Okok és következmények

Az agydaganat hátterében állhat örökletes tényező – akinek tehát a családjában előfordult, nagyobb esélye van a megbetegedésre.

Ezen kívül okozhatják a betegséget környezeti, valamint életmódbeli tényezők is. Negatív hatása lehet a betegség kialakulására nézve például a dohányzásnak és a fokozott sugárzásnak is. Napjainkban is folynak arra vonatkozó kutatások, hogy a mobiltelefonok használata kapcsolatban áll-e az agydaganatok kialakulásával – egyelőre azonban még nem sikerül bizonyítani az összefüggést. Egyes kutatások szerint pedig az agytumor hátterében genetikai mutáció állhat.

Ha a daganatot időben észreveszik, és az agy olyan területén helyezkedik el, mely sebészileg megközelíthető, az életkilátások biztatóak. Ilyen esetekben ugyanis a műtét az agy kisfokú sérülésével vagy akár anélkül is elvégezhető. A műtét után azonban előfordulhat bénulás, érzészavar, de akár az intellektuális képességek csökkenése is. Az agytumor igen jellegzetes következménye lehet a személyiségváltozás. A beteg ezen kívül könnyen válhat visszahúzódóvá, depresszióssá, és gyakoriak lehetnek a hangulatingadozások. Ha a beteg nem kap kezelést, az agytumor előbb-utóbb halálhoz vezet.

A daganat kezelése

A kezelés lehetőségeit és sikerességét befolyásolja a daganat szövettani típusa, elhelyezkedése a koponyaűri térben – valamint az esetleges áttétek mennyisége és jellege. Napjainkban létezik már az agydaganat egyik fajtájának - a glioblastomanak - célzott gyógyszeres kezelése. Az úgynevezett Iressa, valamint a Tarceva nevű gyógyszerek képesek a tumoros sejtek méretét csökkenteni oly módon, hogy gátolják a növekedési jel leadását. Sok esetben a daganatot sugár-, illetve kemoterápiának vetik alá, de amennyiben a tumor hozzáférhető helyen van, mindenképpen javasolt a sebészi beavatkozás.

A műtét során a daganatot teljesen vagy részlegesen eltávolítják. A távolabbi kilátások a tumor méretétől, helyétől, illetve a betegség előrehaladott állapotától függnek.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük