Több mint 60 ezer forintos támogatás jár egyes betegségekre: rengetegen nem is tudnak róla
Ismerni kellene a lehetőséget.

nagykep?cikkid=169357&kep=fiatal-no1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tudja, hogy létezik családi adókedvezmény, azzal azonban jóval kevesebben vannak tisztában, hogy bizonyos tartós betegségek esetén is igényelhető adókedvezmény, ez pedig - bár a törvény szövege megtévesztő lehet - korántsem csak a súlyos fogyatékosságot jelenti.

Több tízezer, sőt, 60 ezer forintnál is magasabb összeg járhat évente például annak, aki a cukorbetegség bizonyos típusától szenved, de többek között daganatos betegségek, illetve egyes emésztőrendszeri megbetegedések esetén is járhat kedvezmény.

Komoly adókedvezmény jár a betegségekre

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételével, illetve annak betegségekhez kapcsolódó feltételeivel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §-a, az adózás rendjéről szóló törvény 49. §-a, a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet, valamint a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet is foglalkozik.

Utóbbi részletesen tartalmazza azokat a betegségeket, melyekre adókedvezmény igényelhető, így ha nem vagy biztos abban, jár-e, itt érdemes kikeresni a betegség egyedi azonosítója, a BNO kód alapján. Mindemellett háziorvosod is felvilágosítást adhat.

Nemcsak a súlyos fogyatékosság számít

Egyértelmű lehet a támogatás tartós fogyatékosság esetén, ebbe a kategóriába azonban nemcsak az értelmében súlyos fogyatékos személyek tartoznak bele, és nem is csak azok, akik érzékszervi vagy mozgásbeli fogyatékossággal élnek.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Szintén támogatás jár többek között olyan betegségek esetén, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, a mentális és viselkedésbeli zavarok, az emésztőrendszeri, immun-, anyagcsere- és endokrin betegségek, szívbetegségek, vesebetegségek egyes súlyosabb típusai, csakúgy, mint például daganatos betegek vagy mesterséges testnyílással élő személyek esetében. A teljes és részletes listát - ahol meg lehet nézni, az adott betegség mely típusaira érvényes a kedvezmény - ide kattintva érheted el.

Mekkora összeget jelent, és hogy lehet igényelni?

A kedvezmény igényléséhez orvosi igazolás szükséges, ezt ellenőrzi is az adóhivatal, azt pedig, hogy valaki jogosult a kedvezményre, az SZJA-bevallásban lehet jelezni. A kedvezmény minden olyan hónapra vonatkozik, amikor a betegség már igazolhatóan fennállt - az állapot kezdő napjának hónapjától számítva -, emellett öt évre visszamenőlegesen is lehet igényelni.

Az adható adókedvezmény mértéke a minimálbér 5%-a havi szinten, ami egy évben több mint 60 ezer forintot is jelenthet, nem beszélve arról, mekkora összeget jelent, ha valaki visszamenőlegesen igényli. Fontos azonban tudni, hogy a kedvezmény csak saját betegség esetén vehető igénye, beteg gyermek után például nem jár.

Ezt is szeretjük