Több mint 60 ezer forintos támogatás jár egyes betegségekre: rengetegen nem is tudnak róla
Ismerni kellene a lehetőséget.

nagykep?cikkid=169357&kep=fiatal-no1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tudja, hogy létezik családi adókedvezmény, azzal azonban jóval kevesebben vannak tisztában, hogy bizonyos tartós betegségek esetén is igényelhető adókedvezmény, ez pedig - bár a törvény szövege megtévesztő lehet - korántsem csak a súlyos fogyatékosságot jelenti.

Több tízezer, sőt, 60 ezer forintnál is magasabb összeg járhat évente például annak, aki a cukorbetegség bizonyos típusától szenved, de többek között daganatos betegségek, illetve egyes emésztőrendszeri megbetegedések esetén is járhat kedvezmény.

Komoly adókedvezmény jár a betegségekre

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételével, illetve annak betegségekhez kapcsolódó feltételeivel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §-a, az adózás rendjéről szóló törvény 49. §-a, a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet, valamint a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet is foglalkozik.

Utóbbi részletesen tartalmazza azokat a betegségeket, melyekre adókedvezmény igényelhető, így ha nem vagy biztos abban, jár-e, itt érdemes kikeresni a betegség egyedi azonosítója, a BNO kód alapján. Mindemellett háziorvosod is felvilágosítást adhat.

Nemcsak a súlyos fogyatékosság számít

Egyértelmű lehet a támogatás tartós fogyatékosság esetén, ebbe a kategóriába azonban nemcsak az értelmében súlyos fogyatékos személyek tartoznak bele, és nem is csak azok, akik érzékszervi vagy mozgásbeli fogyatékossággal élnek.

Szintén támogatás jár többek között olyan betegségek esetén, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, a mentális és viselkedésbeli zavarok, az emésztőrendszeri, immun-, anyagcsere- és endokrin betegségek, szívbetegségek, vesebetegségek egyes súlyosabb típusai, csakúgy, mint például daganatos betegek vagy mesterséges testnyílással élő személyek esetében. A teljes és részletes listát - ahol meg lehet nézni, az adott betegség mely típusaira érvényes a kedvezmény - ide kattintva érheted el.

Mekkora összeget jelent, és hogy lehet igényelni?

A kedvezmény igényléséhez orvosi igazolás szükséges, ezt ellenőrzi is az adóhivatal, azt pedig, hogy valaki jogosult a kedvezményre, az SZJA-bevallásban lehet jelezni. A kedvezmény minden olyan hónapra vonatkozik, amikor a betegség már igazolhatóan fennállt - az állapot kezdő napjának hónapjától számítva -, emellett öt évre visszamenőlegesen is lehet igényelni.

Az adható adókedvezmény mértéke a minimálbér 5%-a havi szinten, ami egy évben több mint 60 ezer forintot is jelenthet, nem beszélve arról, mekkora összeget jelent, ha valaki visszamenőlegesen igényli. Fontos azonban tudni, hogy a kedvezmény csak saját betegség esetén vehető igénye, beteg gyermek után például nem jár.

Ezt is szeretjük