A zsírlebontás főnöke

Fogyj magnéziummal!

Nemcsak a vitaminok, hanem az ásványi anyagok is fontosak, ha fogyni szeretnél. A magnéziumról semmiképpen ne feledkezz meg!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy minden üzemnek megvannak a főnökei és menedzserei, úgy a zsírsejtekben is megvannak a hangadók. A zsírszövet vezérigazgatója a magnézium. Ő azon molekulanagyságú szolgák milliárdos seregének a legfőbb ura, amelyek szükség esetén jönnek létre minden zsírsejtben, hogy a zsírmolekulákat a sejtből a vérbe lapátolják, vagyis felhasználják.

Ha valamilyen impulzus zsírt követel a zsírszövetből, a magnézium százezernyi másodhajtó-szolgamolekulát képes toborozni, a sejtbiológusok ezeket hívják cAMP-nak. A zsírégetést tehát a cAMP-ok végzik, de a magnézium irányítása nélkül erre képtelenek lennének.

A cAMP jelentősége

A cAMP, hasi zsírpárnád tábori munkása egy magnéziumenzim segítségével jön létre. A szintetizálási képessége olyan mértékben csökken, ahogy a magnézium hiányozni kezd a szervezetből, és annál nehezebb lesz elveszíteni a zsírt a has és a csípő tájékáról.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fogyókúrák csődöt mondanak, ha nem kerül napról napra elegendő mennyiségű magnézium az étrendedbe. A marhaszeletben vagy a sajtban lévő zsír itt nem játszik különösebb szerepet. A zsírpárnákra nézve inkább a glükóz jelent veszélyt, a szénhidrátok legkisebb egysége, amely sok esetben a legádázabb hizlaló.

Így hizlal a glükóz

A cukor, az édesség, a fehérliszt- és tésztafélék már 20 perccel az utolsó falat után azt eredményezik, hogy a glükózmolekulák erősen áramlani kezdenek a vérben. Ezzel egyidejűleg a hasnyálmirigynél megszólalnak a vészcsengők. A hasnyálmirigy ekkor töméntelen mennyiségű inzulin nevű hormont tölt a vérbe, aminek le kell bontania a sejtekbe került glükózt, a vércukrot.

A legmeglepőbb zsírégetők, amikről talán nem is hallottál

Nézegess képeket!

Elolvasom

Amíg a vérnek magas a glükózszintje, addig nem távozhat el zsír a hasi zsírpárnából, hiszen a zsírsejtek zárva maradnak. A glükóz a zsírsejtekben és más sejtekben is visszaszorítja a zsírbontó cAMP termelését. Tehát még akkor, amikor az utolsó kortyot iszod a kóládból, a hasad már feltette a lakatot a zsírraktáraira.

A zsír villámgyorsan szabadul fel

Szükség esetén minden egyes zsírsejt percenként milliárdnyi trigliceridet képes leadni a hasi zsírpárnákból a vérbe. Ezért lehet a zsírlebontás akár négyezerszer is gyorsabb a zsírépítésnél.

Ahhoz, hogy megindítsd ezt a hatalmas mechanizmust, magnéziumra van szükséged. A magnéziumnak, vagyis a cAMP-nak köszönhető az is, hogy az elraktározott glükóz a májból villámcsapásszerűen képes felszabadulni. Így történhet például az is, hogy az autópályán egy riasztó pillanatban tizedmásodpercek alatt átjár a hőség, újra éber és koncentrált leszel.

Amikor a stressz felfűti a sejtjeidet, a számtalan cAMP mindig glükózt vagy zsírt lapátol a vérbe.

A túlsúlyosoknak nagyobb a szükségletük

A magnézium rendkívül izgalmas feladatot kapott a természettől: egyfajta kontaktszemély szerepét tölti be a hormonok, a növekedési faktorok, a már említett cAMP-k, a hormonális jelzőutak és az idegvezetékek felé. A magnézium kétféleképpen kapcsolódik be az anyagcserédbe.

Egyrészt arra használatos, hogy sokszor villámgyorsan felépüljön a zsírégető cAMP, másrészt a szív optimális működéséhez is elengedhetetlen.

Fontos megjegyezni, hogy tested messze legaktívabb izma önállóan is képes elégetni egy zsírpárnát, persze csak akkor, ha a szív egészséges és megfelelően táplált.

A karcsúsító magnézium

A hús, a hal a tej és a legtöbb gyümölcs viszonylag kevés magnéziumot tartalmaz. sok található viszont ebből az ásványból a dióban, a mogyoróban, az olajos magvakban, a fiatal fejes salátában és a leveles zöldségekben.

Szintén különösen sok a magnézium a hüvelyesekben, például a szójababban, a borsóban és a lencsében is. A banán, a burgonya, a paradicsom, valamint a tengeri halak és a tengeri gyümölcsök szintén kiváló magnéziumforrások.

Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készült, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

bogyo1
  • fogyasztó praktikák
  • fogyókúrás termék

A leghatékonyabb zsírégető csodaszerek körképe

wellness
  • masszázs
  • zsírégetés

Olvaszd le magadról a zsírt!

zene
  • meditáció
  • fogyasztó praktikák

Álomalak szabályok és koplalás nélkül

Ezt is szeretjük