A legerősebb salaktalanító szer

Ennél nem találsz jobbat

A karcsúsító gabonafüvek a természet legtökéletesebb alkotásai közé tartoznak. Tarts belőlük otthon!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A növényi kezdemények, a csírák és a zsenge füvek a természet leggazdagabb tápanyagforrásai, hiszen minden olyan értékes vegyületet tartalmazniuk kell, melyből a növény egész lényét felépítheti.

Az élet forrásának számító enzimek, vitaminok és mikrotápanyagok révén a különféle füvek az emberi szervezet számára is rendkívül hasznosak, többek között a leghatékonyabb méregtelenítő, emésztésjavító szerként tartják őket számon, emellett a rákmegelőzésben is fontos szerepet tulajdonítanak nekik. Mindezek miatt ideje, hogy a gabonafüveket te is beépítsd étrendedbe.

Méregtelenítő, zsírégető csodaszerek

A gabonafüvek a magas klorofilltartalmú élelmiszerek csoportjába tartoznak. A kereskedelemben általában búza- vagy árpafüvet árusítanak, de por és tabletta formájában is kaphatóak. Emellett házi körülmények között is egyszerű búzafüvet nevelni.

A búza- és árpafű gyógyító hatása csaknem azonos, bár az árpafű valamivel könnyebben emészthető. A búzára vagy a többi gabonafélére allergiás emberek szinte soha nem érzékenyek a füveikre. A füvek szárított állapotban rögtön a második helyet foglalják el a mikroalgák mögött klorofill- és A-vitamin-tartalom tekintetében, 20%-os fehérjetartalmuk pedig megegyezik a húsokéval, így igen fontos szerepet játszhatnak az anyagcsere- és zsírégető folyamatokban.

A gabonafüvek többségében a B12-vitamint, valamint számtalan egyéb tápanyagot is ki lehet mutatni. Úgy tudják, hogy a termékeny talaj mintegy 102 ásványi anyagából a búzafű több mint 90-et képes magába szívni.

Emésztésjavító, rákmegelőző enzimek sokasága

A gabonafüvek magas tápanyagtartalmukon kívül ritka emésztőenzimeket is tartalmaznak, melyek semmilyen más ételben nem találhatóak meg ilyen töménységben. Több száz enzimük felbontja az étel emészthetetlen és mérgező anyagait, így jóval kisebb lesz a raktározás kockázata. A gabonafű erőteljes emésztő hatása révén a májtöbblettel, a renyhe emésztéssel és gyomor-bél gyulladással bajlódó emberek számára is hasznos.

Mindemellett olyan antioxidáns enzimek is találhatóak bennük, melyek lassítják a sejtdegenerációt, valamint a sejtmutációt, ezért a degeneratív betegségek kezelésében és az öregedési folyamat visszafordításában is hasznosak lehetnek.

Egyes enzimjeik az ízületi bántalmaktól és a gyulladásoktól óvják meg szervezeted, mások az egészséges sejteket védik a súlyos károkat, például rákos betegségeket okozó szabadgyököktől, melyek a sugárzás, a rossz levegő, a kémiai anyagokban gazdag étel és a testben lévő egyéb méreganyagok hatására keletkeztek.

A gabonafüvek szénhidrátszerkezete is különösen értékes. Nagy mennyiségű muko-poliszacharidot tartalmaznak, akárcsak a mikroalgák, mely erősíti a test - benne a szív és az érfal - szöveteit, csökkenti a vérzsírt és általában a gyulladásokat.

A gabonafüvek nevelése

A házilag nevelt gabonafüvek, például a búzafüvek értékesebbek, mint a tabletták formájában kapható, szárított változatok, frissen ugyanis még megtalálhatóak bennük azok az enzimek, melyek megsemmisülhetnek a szárítás során.

Lakásban úgy nevelhetsz búzafüvet, hogy egy dobozt vagy ládát megtöltesz fele-fele arányban termékeny kerti földdel és tőzeggel, és egyenletesen rászórod a búzaszemeket. Földkeverékkel egy-két centiméter vastagon betakarod, és naponta megnedvesíted. Ne öntözd túl. Amikor a fű eléri a 12-15 centiméteres magasságot, levághatod, értékes nedvét búzafűlé-centrifugával kifacsarhatod, esetleg alaposan összerághatod a füvet. A rágásnál megmaradt pépet ki lehet köpni. Az első vágás után a gabona újranő - még kétszer lehet aratni.

Hogyan alkalmazd a gabonafüveket?

A gabonafűlé nagyon tömény, már 2,5 dkg is nagyon hatásos, de egyszerre nem is szabad 5 dkg-nál többet inni belőle. Az ennél nagyobb mennyiség nem mérgező, de nem is növeli a hatást. Lenyelés előtt a nyállal jól össze kell keverni. A boltokban dehidrált levekből készült porok kaphatók, melyek szintén nagyon tömények - egy csapott evőkanál léport keverj el fél csésze vízzel.

Az egész gabonafüvekből készített tablettából vagy fűporból több kell, mint a szárított léporból - ebből 10 g vagy egy púpozott evőkanál por az adag. Megelőzésre, fokozatos megújulásra, tápanyagpótlásra, az étel és a környezet méreganyagainak ellensúlyozására elegendő napi egy adag búza- vagy gabonafű, betegség esetén két-három adag szükséges.

A fűlevet, a tablettát vagy a vízzel kevert port az étkezések előtt alkalmazd, lehetőleg üres gyomorra, az evés megkezdése előtt egy órával. Egyeseknél enyhe reakciót váltanak ki a gabonafüvek. Néhány alkalommal hasmenés, fejfájás, egyéb kellemetlenség fordulhat elő, ez a méregtelenítés jele. Amennyiben nem szűnik meg, túl nagy az adag, vagy nem a megfelelő gabonafüvet választottad. A hatalmas tisztító erejű klorofilltartalmú ételek időszaka a tavasz, amikor a tisztítás és az újjászületés a tetőfokára ér, így ideális ilyenkor kezdeni az alkalmazást.

Cikkünk Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük