6 veszélyes étel, ami vastagbélrákot okoz
A vastagbéldaganat ellen a leghatásosabb megelőző fegyver az étrend. Milyen táplálékokat űzz el mindenképpen az asztalodról?
A bélrendszer daganatainak hátterében első helyen szerepel az egészségtelen táplálkozás. A betegség fokozott veszélye abban rejlik, hogy hosszú ideig nem okoz tüneteket. Gyógyulás csaknem minden esetben kizárólag a műtéttől várható. Ha a helyes étrendet választod a megelőzés főszereplőjének, kicsi a valószínűsége, hogy utolér a betegség.
A vitamindús táplálkozás fontossága mellett néhány káros hatású élelmiszert mindenképpen felejts el, hiszen sokszorosára növelik a vastagbélrák előfordulásának kockázatát.
Finomított szénhidrátok
A rostszegény táplálkozás nagymértékben növeli a bélrendszer megbetegedéseinek, így a daganatok kialakulásának gyakoriságát is. A rostok megkötik a méreganyagokat a szervezetben, megakadályozzák a székrekedést, így a salakanyagoknak nem marad esélyük, hogy kóros folyamatokat indítsanak be a sejtekben.
A finomlisztből készült péksütemények, a hántolt gabonafélék szinte egyáltalán nem tartalmaznak rostokat. A bélben ragacsos masszává állnak össze, eltömik a vitaminok felszívódásáért felelős bélbolyhokat. Ráadásul üres kalóriákon kívül alig tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat, melyek megvédenék szervezetedet a daganatok kialakulásáért felelős, káros szabadgyököktől.
Állati zsiradékban gazdag táplálékok
Egészséged megőrzése érdekében szükséged van csekély mennyiségű zsiradékra, azonban nem mindegy, ehhez milyen formában jutsz hozzá. A hidegen sajtolt növényi olajok bővelkednek immunerősítő E-vitaminban, és erősítik a sejtfalakat.
Ezzel szemben az állati eredetű, telített zsírok növelik az epesavak koncentrációját, és megváltoztatják a vastagbél baktériumflóráját. Túlsúlyba kerülnek a rothasztó baktériumok, melyek többszörösére növelik a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Nehezen emészthetőek, lassan haladnak át a bélrendszeren, és gátolják a méregtelenítő folyamatok zavartalan működését.
A bélrendszer egészségét őrző táplálékok
- Teljes kiőrlésű gabonafélék.
- Nyers zöldségek, gyümölcsök.
- Hidegen sajtolt növényi olajok.
- Hüvelyesek.
- Élőflórás, zsírszegény tejtermékek.
Adalékanyagokkal kezelt élelmiszerek
Kényelmes megoldás leemelni a polcról a csomagolt, hosszú ideig eltartható élelmiszereket. Talán könnyebben lemondasz róluk, ha megismered daganatokat kiváltó összetevőiket. A felvágottakat rendszerint nitritekkel kezelik, melyek az emésztőrendszerben rákkeltő anyagokká alakulnak át.
A hidrogénezett növényi olajok, így a gyengébb minőségű margarinok, nagy arányban tartalmaznak transzzsírsavakat. Ezek a természetben nem fordulnak elő - és mint minden olyan anyag, melyet szervezeted idegen betolakodónak érzékel, felelős a rákos folyamatokért.
Erősen átsütött táplálékok
A hosszas főzés és sütés elpusztítja a táplálékaid vitamintartalmának jelentős részét, de a túlzott sütés ennél nagyobb veszélyt is rejt. A sötétre pirított kenyér, az enyhén égett hússzelet olyan pörzsanyag-maradványokat tartalmaz, melyek beindíthatják a bélrendszer sejtjeinek rákos elváltozását. Ugyancsak kerüld el a többször átsütött zsiradékot. Az ételkészítésnél használt olaj látszólag alkalmas lehet további felhasználásra, azonban a benne található apró, égett ételmaradványok miatt ne kockáztasd a daganatveszélyt. A legjobb, ha a növényi olajat csak az elkészült ételhez adod hozzá, hevítés nélkül.
Fehér cukor
Az édes íz fokozza a boldogsághormonok termelődését, és nem is kell lemondanod róla. Szerencsésebb azonban a mézet, a juharszirupot és az aszalt gyümölcsöket választod, mert a finomított cukor rendkívül alattomos lehet. A bélrendszerbe kerülve erjedést indít be, mely kezdetben gyulladást, később daganatot okozhat.
Tovább növeli a rák kialakulásának veszélyét, hogy a cukor emésztése során számtalan vitamint és nyomelemet elvon szervezetedtől, melyek semlegesíthetnék a környezeti ártalmak során bekerülő méreganyagokat. Ráadásul a cukorfogyasztás elősegíti a gyomor és a bélrendszer hurutképződését, mely gyakori megelőzője a daganatok kifejlődésének.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gyorséttermi ételek
Ezek a táplálékok az eddig megismert daganatképző anyagoknak szinte mindegyikét tartalmazzák. Nem csoda, hiszen a legtöbb gyorsétterem célja a nyersanyagok hosszú eltarthatósága és a vonzó ízek olcsó előállítása. Ha átgondolod elkészítési folyamatukat, láthatod, hogy a hevített olajok, az ízfokozókkal kezelt húsok, a rostszegény szénhidrátok és a cukorban dús üdítőitalok mindegyike megtalálható a kínálatban. Fogyasztásukkal alig jutsz rostokhoz és vitaminokhoz, és nem kell csodálkoznod, ha bélműködésed kórosan lelassul.
Természetesen olykor megengedheted magadnak, hogy betérj egy gyorsétterembe, de rendszeres étrendedben mindenképpen a friss, magas zöldség- és gyümölcstartalmú, hántolatlan gabonafélékben bővelkedő fogásokat válaszd.
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- gabona
Íme, a tökéletes étrend, hogy 100 évig élj!
- légkondicionáló
- tünetek és betegségek