Az 5 leghatékonyabb béltisztító kúra

Ha idén még nem szántad rá magad a fogyókúrára és a méregtelenítésre, épp itt az ideje! Íme, a leghatékonyabb és legnépszerűbb kúrák!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy manapság mindenfajta lemondást böjtnek neveznek, ha lemondasz egyes világi örömökről, a húsról, az alkoholról vagy az édességről, még nem kerülsz közelebb a böjt lényegéhez.

A valódi böjt azt jelenti, hogy lemondasz mindenféle táplálékról. Persze az átmenetek elmosódnak, hisz például a zöldségleves, amely csak zöldségléből készül, teljességgel összeegyeztethető a böjttel, míg ismét más kategória, ha csak folyékony táplálékot fogyasztasz. A tisztánlátás érdekében érdemes megismerni a böjt egyes típusait. Íme, a leghatékonyabb tisztító, méregtelenítő kúrák!

1. Részleges böjtdiéta

A normális táplálkozás és a böjt között helyezkedik el az úgynevezett részleges böjtdiéta, amely csak bizonyos élelmiszerek fogyasztását ajánlja. Ilyen például a Mayr-kúra, melynek ideje alatt csak kis zsemlekockákat fogyaszthatsz teával - korábban tejjel -, korlátlan mennyiségben. A kúra ideje alatt az ember megtanul alaposan és jól rágni, továbbá kíméli bélrendszerét. Ha emésztési panaszaid vannak, ha soha nem rágtad meg rendesen, nyugodt körülmények között az ételt, és nem tudod élvezni az evést, akkor ajánlott ezt a kúrát választanod - különösen, ha először böjtölsz. Mindezt kiegészítheted hasmasszázzsal, amely elősegíti a salakanyagok eltávozását.

2. Léböjt-kúra

A léböjt, amikor ideális esetben csak frissen facsart leveket fogyasztasz, igen közkedvelt. A léböjt ideje alatt azonban mindenképp figyelni kell arra, hogy a lé ne legyen túl sűrű és túl édes. Az egyes leveket mindig hígítani kell teával vagy vízzel, lehetőleg annyira, hogy biztosítsák folyadékszükségletedet. A hígítatlan leveket nem nevezhetjük innivalónak.

Fontos továbbá figyelembe venni, hogy nem minden lé alkalmas a léböjtre. Banánlevet például - annak ellenére, hogy igen tápláló - hígítatlanul ne alkalmazz a böjtölés során.

Ha szeretnéd kipróbálni a léböjt-kúrát, a részletekért kattints ide!

3. Burgonyadiéta

A sótlan, káliumban gazdag burgonyának vízelvonó hatása van. A burgonya alapú diéta mellett gyorsan átáll a szervezet, ezért alkalmas többek közt szigorúbb böjtkúrák be-, illetve levezetésére. A burgonyát zsiradék és só nélkül, a legkülönbözőbb módokon elkészítve, minden mennyiségben fogyaszthatod, ehetsz például héjában főtt krumplit vagy krumplipürét, de tej helyett vízzel készítsd. Ha hozzáteszel kevés színes zöldségfélét, még nem ártasz diétádnak. A vízelvonás másik előnye az erős savtalanító hatás. Ugyanolyan sikereket érhetsz el vele, mint egy komoly, hosszan tartó diétával.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

4. Tehermentesítő gyümölcsnapok

A koncepció ugyanaz, mint a burgonyadiéta esetében - a gyümölcsök vízelvonó hatása hasonló, azonban ez esetben nem beszélhetünk olyan nagymértékű súlycsökkenésről. Ha korlátlan mennyiségben fogyasztasz érett, édes gyümölcsöt, akkor nem böjtölsz, hanem egészségesen táplálkozol. A legtöbb böjtölő azonban kifejezetten kedveli ezt a diétát, hisz rengetegféle gyümölcs közül választhat. Egyedül a banán az, amit érdemes elkerülni.

Próbáld ki őszi salaktalanító, méregtelenítő gyümölcsdiétánkat! Kattints ide!

5. Zöldségleves-kúra

A salaktalanító diéták abszolút első helyezettje a zöldségleves-kúra. A diétás zöldséglevest eredetileg szívbetegeknek készítették. A fogyni vágyók körében igazi kedvenc, hiszen minél többet eszel belőle, annál gyorsabban és hatékonyabban fogysz. Ennek oka, hogy a leves főként olyan zöldségekből készül, melyek elsősorban ballasztanyagokat tartalmaznak, és igen nehezen bonthatók le, így a szervezet már az emésztéshez több energiát elhasznál, mint amit utána a megemésztett táplálékból hasznosítani tud. Ha elég forrón eszed a levest - különösen, ha kicsit csípősen -, az anyagcserédet is jelentősen felgyorsíthatod.

Ha szeretnéd kipróbálni a zöldségleves-diétát, a részletekért kattints ide!

Cikkünk Ruediger Dahlke Böjtölj az egészségedért! című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük