Ezt edd rák ellen!
A 4 legjobb antioxidáns hatású gyümölcs
A szabadgyököket lebíró, az oxidációs folyamatokat gátló anyagok elengedhetetlenek az egészséghez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a nagymennyiségű szabadgyök okozta károktól, mivel lekötik a sejteket károsító szabad oxigénmolekulákat. A leghatékonyabb gyökfogó az A-, C- és E-vitamin, valamint a szelén.

Szabadgyökök: a szabadgyökök szabadon kószáló oxigénmolekulák, amelyek kis mennyiségben segítenek legyőzni a kórokozókat. Normális mennyiségben alapvető fontosságúak az immunrendszer védekező-sejtjeinek kórokozók elleni küzdelmében. Az egészségtelen életmód miatt azonban felszaporodnak. Amennyiben túl sok szabadgyök képződik a szervezetben, olyan oxidációs folyamat indul be, amely megtámadja, vagy akár el is pusztítja az egészséges sejteket. A szabadgyököket tartják az öregedés fő okának, valamint számos betegség, többek között a rák forrásának.

Antioxidánsnak számít a gyümölcsök színét adó anyag is, mint például a likopin, amelytől piros lesz egy zöldség vagy gyümölcs. De hasonló a sötétzöldet adó klorofil is. Ezért fontos, hogy nyers zöldségben és gyümölcsben gazdag legyen az étrended, és azok is változatosak legyenek.

Fekete áfonya

Nagyon sokoldalú növény az Észak-Európából származó fás szárú cserje. A világon nagyon elterjedt, legalább háromszáz faja van. A XVI. században említették először, ahol még elsősorban az akkor még nem ismert C-vitamin hiánybetegségére, a skorbutra ajánlották. Bár az okot nem ismerték, a tüneteket annál inkább. Legújabban nemcsak antioxidáns-tartalma miatt használják, hanem, mert jó a szívnek, és a legújabb kutatások szerint a cukorbetegség gyógyítására is alkalmas lehet.
Reuma kezelésére is nagyon jól hasznosítható, illetve erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A menstruációs fájdalmakra enyhítő hatással van.

Szilva

A rózsafajták családjába tartozik. Magyarországon az egyik legelterjedtebb gyümölcs. Az A- és a C-vitaminon kívül van még benne H- és B-vitamin. Gyümölcscukor-tartalma magas, ezért diéta idején nem igazán ajánlott, bár nem két szilva fogja romba dönteni a fogyókúrát. Gyorsítja az anyagcserét, és béltisztító hatással is bír. Jót tesz az idegeknek, és növeli a stressztűrő képességet.

Alma

A legnépszerűbb gyümölcs A-, B-, C- és G-vitamint, vagyis riboflavint tartalmaz. Nagy előnye, hogy az év minden szakában kapható, ezért bármikor könnyen beszerezhető. Pektint tartalmaz, amely elvonja a bélrendszerből a vizet, így mozgásra serkenti a beleket. Segít a fertőzések elleni védekezésben is. Segíti a vas és a kalcium felszívódását, ezért jó hatással van a vérképzésre. Lassítja az öregedési folyamatokat, és a meghűléses betegségekre is jótékonyan hat.

Citrusok

A C-vitamin mellett bioflavonoidot is tartalmaznak, amely erősíti az immunrendszert. A héjukból kivont illóolajakat használják illatosításra, gyógyításra, reszelve fűszerezésre. Belső rosttartalmuk tisztítja a beleket, és teltségérzetet adnak a diétázónak. Levük pedig tele van gyümölcssavakkal, amelyek az emésztés során lúgosítják a szervezetet. A gyógyászatban gyomorhurutra, hörghurutra és koleszterincsökkentésre használják őket.

Ezt is szeretjük