3 ok, amiért nincs orgazmusod

A leggyakoribb női szexuális zavarok

Gyógyszermellékhatás vagy pszichés probléma is állhat a tünet mögött.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges párkapcsolat velejárója a kielégítő szexuális élet, melynek fontos része az orgazmus. Egyes vizsgálatok szerint azonban a nők csaknem 25%-a küzd élete során orgazmuszavarral. A probléma lényege, hogy a normális előjátékot, illetve izgalmi fázist követően nem következik be az orgazmus.

Természetesen nem tekinthető orgazmuszavarnak, ha olyan okok állnak a gyönyör útjába, mint egy stresszes munkahét vagy az aktuális párkapcsolati problémák. Abban az esetben viszont, ha hosszabb ideje nem koronázza orgazmus a szexuális aktust, érdemes utánajárni a probléma okának.

Jókislány-identitás

Sokan nem is hinnék, hogy milyen erősen befolyásolhatja a neveltetés a felnőttkori szexuális viselkedést. Pedig kutatások szerint az orgazmuszavar szignifikánsan gyakoribb azoknál a nőknél, akiknél gyermekkorukban úgynevezett jókislány-identitás alakult ki. Ők azok, akik rendkívül engedelmesen viselkedtek - odahaza és az iskolában egyaránt -, és ezt a magatartást felnőttként sem tudták levetkőzni.
Viselkedésüket erős passzivitás, illetve a másoktól való függés jellemzi, nagyon nehezen oldódnak fel a hálószobában, és azon kívül is. Ennek a lelki problémának, illetve rögzült viselkedésnek a feloldása esetenként hosszas pszichológiai kezelést igényelhet.

Gyógyszermellékhatások

A kor előrehaladtával sok ember számára a mindennapokban állandó társsá válik a stressz, a feszült lelkiállapot, a szorongás. Sajnos jó páran vannak, akik ezt nem a problémák leküzdésével vagy életmód-változtatással oldják meg - hiszen sokkal gyorsabb és egyszerűbb bekapni néhány pirulát.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezt a tendenciát az orvosok hozzáállása is erősíti: a pszichiátriai kezelések igen jelentős mértékben épülnek a gyógyszeres terápiára, miközben folyamatosan csökken a lelki segítségnyújtás, illetve a problémák valódi okának feltárása. Így azonban többnyire csak tüneti kezelésről van szó.

Szorongáscsökkentők, antidepresszánsok

Világszerte több millió ember szed szorongáscsökkentőket, antidepresszánsokat lelki kiegyensúlyozatlanságára, boldogtalanságára. A benzodiazepin-tartalmú gyógyszerek - például Xanax, Seduxen, Rivotril - azonban bizonyos esetben akadályozzák az orgazmust.

Hatásukat a dopaminreceptorok gátlásával fejtik ki, így negatívan befolyásolják a szexuális gyönyör átélését - ezek a receptorok ugyanis szoros összefüggésben állnak a szervezet úgynevezett jutalmazó rendszerével. Épp ezért érdemes megfontolnod, nem jöhetnek-e számításba alternatív stresszoldó lehetőségek, mozgásformák. Próbáld ki a jógát, a relaxációt, de szinte bármilyen sport segít oldani a testben felgyülemlett feszültséget.

Oxitocinhiány

Bizonyos esetekben a hormonháztartás zavara áll az orgazmus elmaradása mögött - a hipotalamuszban termelődő és az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében raktározódó oxitocin hiánya is okozhatja a gyönyör elmaradását. A hormon vérbeli koncentrációja ugyanis döntően befolyásolja az orgazmus intenzitását - mind a férfiak, mind pedig a nők esetében.

Szerteágazó hatás

Ez a hormon rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezetben, így például segíti a szülés megindulását, illetve lefolyását, és részt vesz a tejelválasztás szabályozásában. Ha az agyalapi mirigy működésével kapcsolatban problémák adódnak, a szervezetben az oxitocinszint nem lesz kielégítő, aminek következtében a szexuális élet minősége sem. A probléma esetén tehát érdemes egy átfogó laborvizsgálatot kérned, amelyből kiderül, hogy van-e valamilyen hormonális rendellenesség a szervezetedben.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Tilos megjátszani!

Szinte mindenki tudja, hogy az orgazmust megjátszani, a partnert félrevezetni nem helyes. Ennek ellenére gyakori jelenségről van szó. Van, aki nem szeretne csalódást okozni társának, más szégyelli a problémát. Ahhoz azonban, hogy az orgazmuszavar megszűnjön, mindenképpen utána kell járnod, hogy pontosan mi is áll a dolog hátterében.

OLVASD EL EZT IS!

no mosoly orgazmus
  • libidó
  • női egészség

Nem kívánod a szexet?

par haloszoba
  • fájdalomcsillapító
  • házi gyógymódok

2 egészségügyi probléma, amit szexszel gyógyíthatsz

Ezt is szeretjük