A 3 leggyakoribb női betegség

Ne tegyél úgy, mintha nem érintenének, inkább menj szűrővizsgálatra, hiszen ezzel nagyban segítheted a gyógyulást!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Három félelmetes betegség. Sokan mégsem figyelnek oda rájuk, pedig hosszabb távú következményeik lehetnek. Egyszerű szűréssel és kis odafigyeléssel az esetek nagy százalékában elkerülhetőek, illetve gyógyíthatóak lennének.

Méhnyakrák

A méhnyakrák a daganatos betegségek közül a leggyakoribb és a legveszélyesebb is, évente ebbe hal bele a legtöbb nő – legalábbis a 25 és a 60 év közötti nők körében.

Tünetei

Sajnos a betegség tünetei csak akkor jelentkeznek feltűnő módon, ha a daganat már kifejlett és előrehaladottabb állapotban van. Ezért is magas a halálozási arány. De mindenképpen érdemes rájuk odafigyelni, hiszen, mint minden rákos megbetegedés esetében, a méhnyakráknál is szoros összefüggés van a kezelés megkezdésének időpontja és a kezelés sikeressége között. Minél hamarabb kezdik kezelni, annál nagyobb az esély a túlélésre.

A legáltalánosabb tünetei a

 • szokatlan hüvelyi folyás,
 • szabálytalan hüvelyvérzés, váratlan vérfoltok megjelenése,
 • hüvelyvérzés vagy esetleg fájdalom szexuális aktus közben és után.

Hajlamosító tényezők

A méhnyakrák közvetlen okai nem ismertek, de mindenképpen fontos figyelembe venni azokat a tényezőket, melyek önmagukban növelik a kialakulás rizikóját.

Életkor: a leggyakoribb előfordulási időszak a menopauza köré tehető, de már 35 fölött is gyakorinak mondható. 35 alatt ritka, míg a 15 évnél fiatalabbak körében szinte soha nem állapítanak meg méhnyakrákot. Az életkori előfordulásban azonban a jövőben szinte teljes bizonyossággal változások következnek be, hiszen a szexuális aktivitás megkezdése egyre korábbi életkorra tehető.

Dohányzás: a dohányosok között éppen kétszer annyi a megbetegedés, mint a nem dohányzók körében. A dohányfüstben ugyanis olyan kémiai anyagok vannak, melyek erősen károsítják a méhnyakhám örökítő anyagát, mely hosszútávon rákos elfajuláshoz vezet.

HPV-vírus: a humán papilloma vírus szexuális úton terjed, és bizonyítottan szoros összefüggésben áll a méhnyakrákkal. Minél több szexuális partnered van/volt, illetve partnereidnek minél több partnere van/volt, annál nagyobb az esélyed arra, hogy megkapod.

Ha érdekel, hogyan előzheted meg a méhnyakrákot, akkor kattints ide!

Emlőrák

Az emlőrák érinthet férfiakat és nőket is, a nők körében mégis tízszer gyakoribb betegség: évente ötezer új beteget fedeznek fel.

Tünetei

Az emlőrák tüneteit akkor lehet a leghamarabb észrevenni, és így kezelését a lehető leggyorsabban megkezdeni, ha minden hónapban tartasz önvizsgálatot. Az önvizsgálat olyan gyors és egyszerű gyakorlatokat tartalmaz, melyek segítségével minden apró elváltozást azonnal észrevehetsz. Az önvzsgálatot minden hónapban ugyanazon a napon tartsd, hogy a tested hasonló hormonális állapotban legyen. Végezd olajos vagy krémes kézzel, úgy jobban ki tudod tapintani az elváltozásokat.

 • Nagyobbodás az egyik emlőben. Figyelni kell azonban a menstruációkor tapasztalható nyirokmirigy-duzzanatra, nehogy összekeverd őket.
 • Bármilyen változás a mellbimbókban.
 • Szokatlan kidudorodások, illetve bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon.
 • Az emlőkben futó vénák állapota: beesettek, vagy éppen ellenkezőleg, kidudorodnak.

Hajlamosító tényezők

Nem: a nők és a férfiak eltérő szöveti felépítése miatt a női emlőt gyakrabban érinti a betegség.

Dohányzás: mint a legtöbb daganatos betegség esetében, a mellráknál is döntő fontosságú az, hogy valaki dohányzik-e.

Korábbi daganatok: ha valakinek az egyik mellében már fedeztek fel daganatot, akkor nagy valószínűséggel számíthat rá a másik mellében is. De nem csak a mellekben keletkezett daganatok növelik az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Családi halmozódás: akárcsak a korábbi daganatoknál, a családban előforduló rákos megbetegedések jelenlegi, illetve korábbi előfordulása is befolyásoló hatással van.

 

 

Gyermekszülés: több kutatás is bizonyítja, hogy azok a nők, akik egyáltalán soha, illetve csak későn – 35 éves koruk után – szülnek gyermeket, kétszer nagyobb eséllyel számíthatnak mellrákra.

Életkor: bár már harminc éves kor alatt is kötelező lenne a rendszeres önvizsgálat és nőgyógyászati szűrés, az esetek 80%-ában a betegség az ötven felettieket érinti.

Ha szeretnél önvizsgálatot végezni, de nem tudod, hogyan kell, akkor kattints ide!

Hüvelygyulladás

Orvosi becslések szerint a nők 75%-a minimum egyszer átesik a hüvelygyulladáson. Két fajtája ismert, a baktériumok, illetve a gombák által kiváltott hüvelygyulladás. A betegség – mint neve is elárulja –a hüvely nyálkahártyájának gyulladása és az azáltal kiváltott tünetek összessége.

Tünetei

Az alábbi tünetek általánosságban jellemzik a betegséget, de mindig attól függnek, hogy mely típust kapod meg.

 • A hüvely környékén érzett csípő, viszkető, égető érzés és általános hüvelyi diszkomfort.
 • Sokszor a vizeletürítés és a nemi aktus is fájdalommal jár, és nehézkes.
 • Kellemetlen szagú és gyanús állagú hüvelyfolyás.
 • Bőséges váladék távozása.
 • Viszkető érzés a hüvely belsejében és a hüvelyszáj környékén.

Befolyásoló tényezők

Ha gombás fertőzés okozza a gyulladást, akkor általában a kiváltó ok – vagyis a gomba, a Candida albicans – már természetes és egészséges állapotban is megtalálható szervezetedben. A tünetek akkor jelentkeznek, ha a gomba valami miatt egészségtelenül felszaporodik. Ezt pedig az alábbi tényezők okozhatják:

 • terhesség
 • nem kezelt cukorbetegség
 • orális fogamzásgátlók
 • antibiotikumok
 • hüvelyi öblítők és spray-k
 • rosszul szellőző alsóneműk
 • szexuális érintkezés.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezenkívül más odakerült gombafajok is megfertőzhetnek, például a körömgomba. A hatékony kezelés miatt mindenképpen nőgyőgyászhoz kell fordulni panasz esetén.

Ha azonban bakteriális hüvelygyulladásról beszélünk, akkor a kiváltó okok között a szexuális partnerek száma és váltogatása szerepel, mivel ezek csak szexuális úton terjednek. Természetesen közös vécéhasználattal is összeszedhetők. De közrejátszik a hüvelyzuhany használata és minden egyéb hüvelyöblítő alkalmazása is, ami felborítja a hüvely természetes flóráját.
 
Ha érdekel a hüvelygyulladás kezelése, akkor kattints ide!
Ezt is szeretjük