A mellrák 4 tünete

Vedd észre időben!

Mellrák-szűrésre kevesen járnak, és az önvizsgálat sem népszerű. Annak ellenére, hogy az életeddel fizethetsz lustaságodért.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon évente körülbelül négyezer új beteget fedeznek fel, annak ellenére, hogy elméletileg minden nőgyógyász elmondja a kötelező és a fakultatív szűrések fontosságát, és megtanítja az önvizsgálat menetét. Ugyanakkor viszont mégsem olyan meglepő ez a szám, hiszen a magyar ember semmilyen vizsgálatra sem megy el szívesen, megvárja, míg bekövetkezik a baj, és akkor rohan orvostól orvosig.

A mellrák fontosságával Amerikában például sokkal többet foglalkoznak. Miután néhány nagy sztár is megbetegedett, sokan kezdenek felvilágosító kampányokba. A gimnáziumokban az iskolaorvos minden lánynak megmutatja, hogyan kell havonta megvizsgálnia önmagát, így az emberek legtöbbje maga észrevesz minden elváltozást már a legelején.

A mell szerepe

A mellek alapvető szerepe két részre osztható. Az egyik az utódok táplálása, a másik pedig a teljes szexualitással függ össze. A mellben található tejmirigyek gondoskodnak a csecsemők táplálásáról, az érzékeny bőrfelület és a mellbimbók pedig másodlagos nemi szervként az egyik legfontosabb erogén zónáról. Ezenkívül pedig a nőiség szimbóluma is, tehát sok szempontból vigyáznunk kellene melleink épségére.

Az önvizsgálat

Az önvizsgálatot minden hónapban egyszer kell elvégezni, méghozzá a menstruáció befejezte utáni második, harmadik napban. Azért fontos, hogy minden hónapban lehetőleg ugyanabban az időszakban tedd meg, hogy minden vizsgálatot ne zavarja meg a hormonális helyzet, és a melleidet ugyanabban a helyzetben vizsgálhasd. Így nem fordulhat elő, hogy egy megduzzadt tejmirigyet összekeverj egy daganattal.

  • Állj szembe egy tükörrel, egyenes háttal. Tapintsd ki a melled alatti részt, hogy érzel-e valamilyen elváltozást.
  • Engedd le a bal karodat, és jobb kezeddel tapogasd végig centiről centire haladva a jobb melledet. Majd cserélj kezet.
  • Tedd bal alkarodat a fejedre. Figyeld meg a bal melled körvonalait. Ezután figyeld meg ugyanebben a helyzetben a másik melledet is. Majd emeld fel mind a két karodat, és nézd meg, hogy mellbimbóid azonos magasságban vannak-e, és felfelé mutatnak-e.
  • Emeld magas tartásba a jobb karodat, és balkézzel vizsgáld meg jobb melled és hónaljad, hogy nincs-e benne csomó vagy kidudorodás. Végezd el a másik oldalon is.
  • Feküdj hanyatt, és tedd a kezed a fejed alá. Másik kezeddel alaposan tapintsd végig melled, és nyomd meg a mellbimbód és annak udvarát, hogy okoz-e valamilyen fájdalmat vagy váladékozást.

Mire figyelj?

Minden önvizsgálat célja, hogy felfedezz esetleges csomókat, dudorokat. Minden furcsa elváltozásra figyelj oda, nem csak belsőleg, de külsőleg is. Lehet, hogy bőröd alatt nem érzel semmit, de ha bőrödön furcsa foltok vannak, mellbimbódon pedig kisebesedések, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Akkor is inkább menj el a rendelésre, ha csak általános diszkomfort-érzésed van, de nem tapintottál semmi természetelleneset.

Hajlamosító tényezők

A nők százszor gyakrabban kapnak mellrákot, mint a férfiak, így tehát biztosan állítható, hogy a nem befolyásoló tényező.

Harminc és negyven éves kor alatt egy a kétszázhoz az esély, hogy megbetegszel, negyven, illetve ötven felett ez már csak egy az ötvenhez. Míg a hetven feletti nők közül minden tizenegyedik megbetegszik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha valaki egyáltalán nem, vagy csak 35 éves kora után szül gyereket, a felmérések szerint nagyobb eséllyel lesz mellrákos. Az összefüggés ténye igen, de magyarázata nem ismert.

A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás itt is, mint minden rákos megbetegedés esetében, nagyon fontos szerepet játszik.

Ezenkívül fontos, hogy a korábbiakban volt-e már daganatod, különös tekintettel az emlőkre. Ha az egyik mellben volt, akkor nagy valószínűséggel a másikban is kialakulhat. De nem csak a te kórelőzményed számít, hanem a családi halmozódás is.

A mellrák tünetei

  • Nagyobbodás az egyik emlőben.
  • Bármilyen változás a mellbimbókban.
  • Szokatlan kidudorodások, illetve bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon.
  • Az emlőkben futó vénák állapota: beesettek, vagy éppen ellenkezőleg, kidudorodnak.
Ezt is szeretjük