Hogyan előzd meg a méhnyakrákot?

Ugye te is ismered azt a rettegő érzést, amikor közeledik a méhnyakrák szűrés ideje? Tudd meg, hogyan előzheted meg!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megdöbbentő adatok a szűrést illetően

A méhnyakrák szűrése mindenkinek automatikus és rendszeres kellene, hogy legyen. Magyarországon már 2003 óta államilag finanszírozott, tehát ingyenes szűrési lehetőség áll rendelkezésünkre, mégis a tavalyi felmérések szerint a nők összesen 37 százaléka vett ezen rendszeresen részt.

De ami még ennél is szomorúbb, hogy a nők harminc százaléka soha életében nem volt még méhnyak szűrésen.

Ahhoz, hogy a rákszűrés a rákos megbetegedések számát valóban csökkenteni tudja, az érintettek nagyjából 80 %-ának rendszeres szűrésen kellene részt vennie.

Ezek az adatok azért különösen szomorúak, mert az időben felfedezett rák nagyon jó eséllyel gyógyítható. Kezelése gyorsabb és egyszerűbb, a túlélési esély pedig akár a háromszorosára is nőhet!

A méhnyakrák szűrésen nem szűrnek automatikusan HPV vírusokat, de a levett kenetből azok kimutatása is kérhető. Amennyiben az eredményed nem negatív, úgy a nőgyógyászod gondoskodik a további vizsgálatokról, hogy tisztázza a körülményeket. Ha a kenetvizsgálat eredményei HPV gyanúsak, úgy a HPV vírus szűrése is ingyenessé válik.

Láthatod tehát, hogy a háttér megfelelő, ezentúl nem is kell több, mint hogy évente/három évente rászánd magad és elmenj a szűrésre.

Hogyan előzheted meg?

A méhnyakrák megelőzése nagyjából megegyezik a többi rákos betegség megelőzésével.

  • Dohányzás elkerülése/abbahagyása
  • Alkoholfogyasztás mérséklése/abbahagyása
  • Egészséges táplálkozás
  • Környezeti tényezők kiküszöbölése – fizikai, biológiai és kémiai karcinogének

Érdekesség, hogy azok a nők, akik jóval 18 éves koruk alatt megkezdték szexuális életüket, hajlamosabbak a méhnyakrákra. Különösen akkor, ha partnerük száma is magas és ők is 18 éves kor alatt kezdtek nemi életet élni. A rizikót csak növeli, ha a partnerek régi szexpartnerei között volt olyan nő, akinél méhnyakrákot állapítottak meg.

Környezeti tényezők kiküszöbölése

A rákos megbetegedések kiváltó okai között a WHO szerint 90 %-ban a különböző környezeti tényezők a felelősek. Ezek a káros környezeti tényezők három csoportba sorolhatóak.

  • Fizikai
  • Biológiai
  • Kémiai

A kémiai rákkeltők nagy része valamilyen ipari vagy vegyipari vegyület, mely akár levegővel, akár étellel vagy itallal is bekerülhet az emberi szervezetbe.

A biológiai tényezők a különböző mikroorganizmusokat jelentik, melyek tartós gyulladást okoznak a szervezetben, ezzel is növelve a rákos betegségek kialakulásának esélyét. Ilyen lehet a HPV, vagy akár az AIDS.

A fizikai rákkeltők pedig mindig valamilyen sugárzást jelentenek. Ez lehet vegyi sugárzás is, de elsősorban a káros UV sugarakat takarják.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezeken felül lehetőség van védőoltásra is. A védőoltás elsősorban a HPV vírus azon típusai ellen véd, melyek leginkább felelőssé tehetőek a méhnyakrák kialakulásáért. Az oltás kompletten erősíti meg a szervezet természetes HPV elleni védőszerkezetét, de csak 26 év felettiek kaphatják meg.

Egyéb méhnyakrákkal foglalkozó oldalak:
InfroMed »
Házi Patika »
NetDoktor »
Nőgyógyászat.lap.hu »

Ezt is szeretjük