Hogyan előzd meg a méhnyakrákot?

Ugye te is ismered azt a rettegő érzést, amikor közeledik a méhnyakrák szűrés ideje? Tudd meg, hogyan előzheted meg!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megdöbbentő adatok a szűrést illetően

A méhnyakrák szűrése mindenkinek automatikus és rendszeres kellene, hogy legyen. Magyarországon már 2003 óta államilag finanszírozott, tehát ingyenes szűrési lehetőség áll rendelkezésünkre, mégis a tavalyi felmérések szerint a nők összesen 37 százaléka vett ezen rendszeresen részt.

De ami még ennél is szomorúbb, hogy a nők harminc százaléka soha életében nem volt még méhnyak szűrésen.

Ahhoz, hogy a rákszűrés a rákos megbetegedések számát valóban csökkenteni tudja, az érintettek nagyjából 80 %-ának rendszeres szűrésen kellene részt vennie.

Ezek az adatok azért különösen szomorúak, mert az időben felfedezett rák nagyon jó eséllyel gyógyítható. Kezelése gyorsabb és egyszerűbb, a túlélési esély pedig akár a háromszorosára is nőhet!

A méhnyakrák szűrésen nem szűrnek automatikusan HPV vírusokat, de a levett kenetből azok kimutatása is kérhető. Amennyiben az eredményed nem negatív, úgy a nőgyógyászod gondoskodik a további vizsgálatokról, hogy tisztázza a körülményeket. Ha a kenetvizsgálat eredményei HPV gyanúsak, úgy a HPV vírus szűrése is ingyenessé válik.

Láthatod tehát, hogy a háttér megfelelő, ezentúl nem is kell több, mint hogy évente/három évente rászánd magad és elmenj a szűrésre.

Hogyan előzheted meg?

A méhnyakrák megelőzése nagyjából megegyezik a többi rákos betegség megelőzésével.

  • Dohányzás elkerülése/abbahagyása
  • Alkoholfogyasztás mérséklése/abbahagyása
  • Egészséges táplálkozás
  • Környezeti tényezők kiküszöbölése – fizikai, biológiai és kémiai karcinogének

Érdekesség, hogy azok a nők, akik jóval 18 éves koruk alatt megkezdték szexuális életüket, hajlamosabbak a méhnyakrákra. Különösen akkor, ha partnerük száma is magas és ők is 18 éves kor alatt kezdtek nemi életet élni. A rizikót csak növeli, ha a partnerek régi szexpartnerei között volt olyan nő, akinél méhnyakrákot állapítottak meg.

Környezeti tényezők kiküszöbölése

A rákos megbetegedések kiváltó okai között a WHO szerint 90 %-ban a különböző környezeti tényezők a felelősek. Ezek a káros környezeti tényezők három csoportba sorolhatóak.

  • Fizikai
  • Biológiai
  • Kémiai

A kémiai rákkeltők nagy része valamilyen ipari vagy vegyipari vegyület, mely akár levegővel, akár étellel vagy itallal is bekerülhet az emberi szervezetbe.

A biológiai tényezők a különböző mikroorganizmusokat jelentik, melyek tartós gyulladást okoznak a szervezetben, ezzel is növelve a rákos betegségek kialakulásának esélyét. Ilyen lehet a HPV, vagy akár az AIDS.

A fizikai rákkeltők pedig mindig valamilyen sugárzást jelentenek. Ez lehet vegyi sugárzás is, de elsősorban a káros UV sugarakat takarják.

Ezeken felül lehetőség van védőoltásra is. A védőoltás elsősorban a HPV vírus azon típusai ellen véd, melyek leginkább felelőssé tehetőek a méhnyakrák kialakulásáért. Az oltás kompletten erősíti meg a szervezet természetes HPV elleni védőszerkezetét, de csak 26 év felettiek kaphatják meg.

Egyéb méhnyakrákkal foglalkozó oldalak:
InfroMed »
Házi Patika »
NetDoktor »
Nőgyógyászat.lap.hu »

Ezt is szeretjük