A születéstől megelőzhető lenne a cukorbetegség: porított inzulinnal edzenék a kisbabákat
Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére eddig nem volt mód.

baba-kosarban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szakértők szerint már a születéstől kezdve lenne mód arra, hogy megelőzzék az 1-es típusú diabétesz kialakulását: az ötlet azon alapul, hogy porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, így életre szóló védettséget érnének el náluk.

Az inzulin az a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely szabályozza a vér cukortartalmát, és amelynek működési zavara cukorbetegséget okoz.

Inzulin hat hónapos kortól

Az angliai kísérletbe Berkshire, Buckinghamshire, Milton Keynes és Oxfordshire szülészeti klinikáin megforduló állapotos nőket akarnak bevonni. Arra kérik őket, hogy naponta adjanak inzulint por formájában a gyermeküknek hat hónapos korától hároméves koráig. A résztvevőket rendszeresen felkeresik majd a kutatócsoport tagjai, hogy ellenőrizzék a gyermek egészségi állapotát.

A kutatásban részt vevők fele igazi inzulint, a másik fele placebót kap, mely semmiféle gyógyszert nem tartalmaz. Sem a kutatók, sem a szülők nem fogják tudni, hogy ki mit kapott, csak a kísérlet után, hogy semmiféle elfogultság ne zavarja meg az eredményt - olvasható a BBC honlapján.

Genetikai hajlam a cukorbetegségre

Százból egy újszülött olyan génekkel jön világra, melyek miatt nagy a kockázata nála az 1-es típusú, inzulinfüggő diabétesz kialakulásának. Szakemberek szerint az újszülöttként a gyerekek sarkából rutinszerűen vett vérminta, melynek segítségével egészségi állapotukat mérik fel, arra is alkalmas lehet, hogy kimutassák ezeket a géneket.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 30 ezer újszülöttet akarnak megvizsgálni ezen a módon, hogy kiválasszák azokat, akik alkalmasak lennének a kísérletben való részvételre. A kutatók úgy vélik, a kanállal beadott inzulinpor meg tudja edzeni az immunrendszert, így az majd tolerálja a szervezet saját inzulintermelését, ami megelőzi az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú diabétesz élethosszig tartó állapot, melyben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ezért a páciens vércukorszintje túl magas. Az állapot komoly, hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, megvakuláshoz vezethet, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez vagy agyvérzéshez.

- Fantasztikus lenne, ha meg tudnánk előzni, hogy a gyerekeknek és családjuknak meg kelljen küzdeniük a diabétesszel és az esetleges komplikációival, mint a vakság, a vese- vagy szívbetegség - hangsúlyozta Matthew Snape, az oxfordi kísérlet vezető kutatója.

Magas glikémiás indexű gyümölcsök

Cukorbetegség, illetve inzulinrezisztencia esetén vigyázni kell a következő, magas glikémiás indexű gyümölcsökkel. Hiába egészségesek, veszélyesek lehetnek!

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük