A cserepes ajkak és a száraz bőr is tünet lehet: a felnőttkori cukorbetegség 8 legfontosabb tünete

A köztudatban a felnőttkori cukorbetegség alatt a 2-es típusú diabéteszt értjük: tévesen.

Felnőttkori cukorbetegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1-es típusú cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabétesznek is hívják, ám az elnevezés megtévesztő, ugyanis felnőttként is ugyanúgy diagnosztizálásra kerülhet.

Hogy milyen tünetek utalhatnak rá, és miként lehet kezelni, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

Inzulinhiány a szervezetben

Az 1-es típusú cukorbetegség másik neve az inzulinfüggő diabétesz, melyet általában gyermek- és fiatal felnőttkorban diagnosztizálnak, ám nem ritka, amikor felnőtteknél derül rá fény. Hátterében kóros autoimmun folyamat húzódik meg, melynek során a szervezet - autoantitestek - megtámadja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjeit. Ez lehet genetikai hajlam is, de előfordulhat, hogy külső tényező - például bizonyos vírusfertőzések - provokálja a kóros folyamatot. Mivel ekkor nem, vagy csak igen kevés inzulin termelődik, nincs, ami normalizálná a vércukor szintjét, így annak mennyisége megugrik.

Az 1-es típusú cukorbetegség fázisai

A folyamat elején megjelenik az első autoantitest: ekkor stagnálhat a folyamat, és nem feltételen alakul ki a diabétesz. Később azonban egyre több autoantitest található a vérben, amivel párhuzamosan csökkenő inzulinelválasztás figyelhető meg. A folyamat végére kialakul az 1-es típusú diabétesz, ami nem visszafordítható állapot. 

Csakis inzulinnal kezelhető

Míg 2-es típusú cukorbetegség esetén gyakran elegendő a gyógyszeres kezelés, addig az 1-es típusú betegeknél egyedül az inzulinterápia jöhet számításba, mivel csakis így lehet pótolni a hiányzó inzulinmennyiséget. Sajnos a betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, így élethosszig tartó kezelésre szorul a beteg, ám a vércukorszint megfelelő szinten tartásával a betegek teljes értékű életet élhetnek. Szerencsére ma már igen sok fajta inzulin van forgalomban, így az adott beteghez lehet igazítani a terápiát, ügyelve vércukorszintjére, általános állapotára, hipoglikémiára való hajlamára. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Milyen tünetek utalhatnak rá?

  • testsúlycsökkenés normál/nagyfokú étvágy mellett
  • fáradtság
  • acetonos lehelet
  • sok folyadékfogyasztás/gyakori vizelési inger
  • ketoacidosis - életveszélyes állapot!
  • tudatzavar
  • cukor a vizeletben
  • száraz bőr, cserepes ajkak

Egyes vagy kettes típusú?

Amikor valakinél fény derül a cukorbetegségre, fontos eldönteni, hogy 1-es vagy 2-es típussal áll-e szemben. Bár ránézésre is felmerülhet a gyanú - például nincs az illetőn súlyfelesleg -, biztosat csakis laboratóriumi vizsgálattal lehet mondani - C-peptid, ICA, IA, GADA vizsgálata. A pontos diagnózisnak nagy jelentősége van a kezelésre nézve, ugyanis 1-es típusú diabétesz esetén csakis inzulinkezelés jöhet számításba.

Tünetek a bőrön

Sokat elárul, ha tükörbe nézve ezeket a tüneteket látod magadon, ugyanis bőröd is árulkodhat a betegségről.

Így mutatja meg a bőröd, ha cukorbetegség fenyeget - Szinte senki nem veszi észre a jeleket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük