Így készül a tökéletes császármorzsa
Igazi nagyis édesség a smarni, ami után még Ferenc József is megnyalta a tíz ujját. Készítsd el, mert nagyon egyszerű.
A császármorzsa a boldog békeidőket idézi, amikor is Magyarország a cukrászdák terén nagyhatalommá vált. Az egyszerű és nem drága édesség Ferenc József kedvence volt, innen ered a neve is.
Egyes elméletek szerint a saját találmánya, de valószínűbb, hogy a császári pár főszakácsa tálalta fel elsőként a magasságos asztalra az egyébként régi paraszti ételt.
Az alaprecept ma már igazi klasszikus, de természetesen többféle változata is ismert. A más néven smarni nevű édesség búzadara nélküli változata is közkedvelt.
Császármorzsa
Hozzávalók:
- 30 dkg búzadara
- 3 tojás
- 4,5 dl tej
- 5-10 dkg mazsola
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- só
A cukor felét keverd a meglangyosított tejbe, adj hozzá egy kevés sót, majd öntsd bele a búzadarát. Keverd el, hogy ne legyen csomós.
A mazsolát áztasd meleg vízbe, de rumba is teheted, ha nem gyerekeknek készíted. A tojások sárgáit keverd ki a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt, keverd hozzá a cukros tojást és a habot is. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd öntsd bele az egész masszát, és állandóan kevergetve süsd meg. Ez kicsit lassan megy, és sokáig folyós maradhat. Akkor a legfinomabb, ha picit meg is pörkölődik.
Császármorzsa búzadara nélkül
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 25 dkg liszt
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- só
A lisztet óvatosan adagold a langyos tejbe, majd keverd el, hogy sima legyen. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, majd keverd a lisztbe. A vaj felét olvaszd meg, és keverd a tejes liszthez. A megmaradt cukrot és a tojásfehérjéket verd kemény habbá. A maradék vajat tedd egy tűzálló tálba, és olvaszd meg. A tojáshabot óvatosan forgasd a tésztába, szórd bele a mazsolát, majd öntsd az egészet a tálba. Közepes hőmérsékleten süsd világosbarnára. Amikor megsült, villával szedd apró darabokra.
Gourmand császármorzsa
Hozzávalók:
- 7 tojás
- 2 dl tejszín
- 20 dkg liszt
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
A tojássárgákat a tejszínnel keverd el, a lisztet szitáld egy tálba, majd lassan öntsd hozzá a tejszínes tojást, és szórd hozzá a vaníliás cukrot. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és forgasd óvatosan a tésztába. A vaj felét egy kisebb tepsiben olvaszd fel, ha forró, öntsd rá a tésztát. Szórd bele a mazsolát, majd told előmelegített sütőbe, és nagy lángon süsd körülbelül 10 percig. Húzd ki, majd fordítsd meg a tésztát, öntsd alá a vaj másik felét, amit előtte olvassz meg. Ha a másik oldala is megsült, vedd ki a sütőből, és villával szedd darabokra. Szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is. Cukrosan még vissza is tolhatod a sütőbe, hogy picit karamellizálódjon.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Almás morzsa
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 4 tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 nagyobb alma
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- kevés só
Keverd el a lisztet a tejjel. A tojásokat keverd ki cukorral, sóval és citromhéjjal, majd add a lisztes keverékhez. Az almákat kockázd fel, és tedd a tésztába. Olvaszd meg a vajat, öntsd egy tűzálló tálba, majd erre öntsd a tésztát. Told forróra előmelegített sütőbe, és süsd meg, majd, ha világosbarna, akkor fordítsd meg, de öntsd alá a vaj másik felét, és süsd 10 percig. Szedd szét nagyobb darabokra fakanállal, szórd meg porcukorral, és told vissza pirulni.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény