Ha egy szülinapi tortával szeretnél valakinek kedveskedni, jó eséllyel piskóta lesz az alapja, ha csak egy szimpla sütit dobnál össze, némi gyümölccsel a tetején, valószínűleg a piskótára fog esni a választásod, hiszen az egyik legjobban variálható és legegyszerűbben készíthető tésztaféle, aminek azonban pont az egyszerűségében rejlik a nehézsége is: nagyon könnyű elrontani.

A recept
Az első és legfontosabb lépés, hogy a megfelelő recept alapján készítsd a piskótát, a lényeges momentum, amiben minden leírás megegyezik, hogy pontosan ugyanannyi evőkanálnyi liszt és cukor szükséges, ahány darab tojás, ha ezt betartod, akkor már nagy baj nem lehet.

A liszt átszitálása
Talán nem tűnik annyira lényeges pontnak, amennyire valójában fontos szerepe van a végeredmény állagában, a lisztet mindig szitáld át egy szűrőn, ha teszel a süteménybe sütőport, akkor azt pedig a liszttel együtt szórd a masszába!

A tojáshab
Miután kettéválasztottad a tojásokat, nagyon fontos, hogy a fehérjét jó keményre verd és ügyelj arra, hogy amikor a masszához kevered, ne "törjön" össze a hab, ezen is könnyen elbukhat az egyébként tökéletesnek indult piskóta.

Vajazás
Ne sajnáld a vajat a tepsiből, így biztos lehetsz benne, hogy nem tapad le a kész tészta és könnyedén kiveheted majd a formából, azonban arra ügyelj, hogy csak és kizárólag az aljára kerüljön zsiradék, az oldalakra ne nagyon, mert akkor felpúposodhat a tészta.

A sütés
Ideális esetben pontosan 175 fokon lesz tökéletes a tészta, ha nem tudod pontosan belőni ezt az értéket, akkor se aggódj, még lehet tökéletes a kész sütemény. Miután lejárt a sütési idő, zárd el a tűzhelyet, nyisd ki az ajtaját és még körülbelül 5 percig hagyd benne pihenni a tésztát, így nem fog összeesni.

A tészta ízesítése
Amikor összeállítod a masszát, néhány trükkel feldobhatod a leendő tésztát, például keverhetsz bele pár evőkanálnyi narancslevet, így ízletesebb lesz és a tésztának is jót tesz, de szinte bármilyen ízesítőt keverhetsz a masszába, amihez kedved van.

Gyümölcsök, kiegészítők
Mielőtt a sütőbe tolod a masszát, némi friss gyümölccsel, csokoládéreszelékkel, vagy hasonló finomságokkal gazdagíthatod, ez nem árt a tésztának, a kiválasztott gyümölcs lehetőleg legyen kemény és mielőtt a masszába teszed, forgasd meg némi lisztben.
Mennyei édességek kevés kalóriával
Ha a szervezeted édeset kíván, ne kínozd, add meg neki, amit követel, mutatunk pár nyalánkságot, amit akár diéta közben is fogyaszthatsz!
A 7 legjobb édesség, ami alig hizlal
Nézegess képeket!
Elolvasom