14 csodás étel krumplival

A krumpli egyáltalán nem unalmas. Bebizonyítjuk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Burgonya, krumpli, pityóka, kolompér. Számos neve van az egyik legfontosabb táplálékunknak. Az Amerikában őshonos növény sok káliumot tartalmaz, kalóriatartalma harmada a kenyérének. Bár a legtöbbször köretként fogyasztják, a krumpli számtalan lehetőséget rejt magában.

Rakott krumpli

Az egyszerűen elkészíthető egytálétel sokak kedvence, hiszen frissen és melegítve is finom. Készítheted franciásan, kolbásszal, sonkával vagy hagymával is.

Kapcsolódó receptek:
Így készítsd el a tökéletes rakott krumplit »

Mézes sült krumpli

Nálunk a krumplit általában sósan fogyasztják. Keleten, hasonlóan a mézes-szezámmagos csirkéhez, édesen is elkészítik. Ehhez a krumplihasábokat meg kell sütni, majd méz és szójaszósz felhevített keverékével pár percig együtt pirítani. Sültek mellé tökéletes.

Levesek

A krumpli tökéletes arra, hogy levesként feltálald. Ha pedig krémlevest készítesz, akkor keresve sem találhatsz jobb sűrítőanyagot.

Kapcsolódó receptek:
4 gyorsan elkészíthető, finom krémleves »

Krumplisaláta

A krumpli, bár laktató, nem tartalmaz sok kalóriát. A benne található kálium pedig vízhajtó hatású. Éppen ezért a krumpli remek eleme lehet bármilyen fogyókúrának.

Kapcsolódó cikk:
Zsírégető, emésztésserkentő, salaktalanító - Mi az? »

Rakott krumpli másképp

Ha unod a sima változatot tojással, kolbásszal és tejföllel, akkor készítsd el paradicsommal vagy darált hússal.

Kapcsolódó receptek:
3 mennyei rakottkrumpli-variáció »

Hajócskák

A krumplihéjat ne dobd el, tökéletes tálalóeszköz lehet, de különlegességként el is fogyasztható. Kapard ki egy éles kanállal a félbevágott krumpli húsát úgy, hogy maradjon is belőle, majd tölts meg sajttal, apróra vágott szalonnával, és süsd, amíg ropogóssá nem pirul. Ha nem teszel bele semmit, akkor a sütőből kivéve belehalmozhatod a pürét például.

Krumplipüré

Főzd meg a krumplit héjában, majd törd át, keverd össze vajjal vagy tejszínnel, sózd meg, és már kész is. Megbolondíthatod snidlinggel, apró szalonnakockákkal és fűszerekkel is. A krumplipüré ideális hirtelen sültekhez, és természetesen kötelező kísérője a jó öreg rántott húsnak.

Kapcsolódó recept:
Így készítsd el a tökéletes rántott húst! »

Tepsis krumpli

A legegyszerűbb receptek egyike. Mosd meg alaposan a krumplit, vágd cikkekre, de ne hámozd meg, majd tedd olajjal kikent tepsibe. Hintsd meg még egy kis olajjal, sózd meg, majd fedd be alufóliával. Süsd fél órát, majd szedd le róla az alufóliát. Told vissza a sütőbe, hogy megpiruljon. Ekkor megszórhatod hagymával vagy fűszerekkel.

Gnocchi

A gnocchi magyarán nokedli, mivel ugyanarról van szó, krumpliból, lisztből, tojásból és némi vajból készül. Ezután már tehetsz rá bármit.

Kapcsolódó cikk:
Így készül a gnocchi - Tésztarecept + 4 hozzáillő szósz »

Töltött krumpli

Főzz meg héjában néhány krumplit, majd, ha kihűltek, óvatosan vágj nekik kalapot, és kapard ki a belsejüket. Ezután töltsd meg a krumplit bármivel, amihez csak kedved van, majd told a sütőbe, hogy ropogósra piruljon. Ha elkészült, a forró krumplira tegyél vajdarabokat vagy tejfölt.

Töltött krumpli másképp

A krumplit főzd meg héjában, majd vágj rá kalapot, és kapard ki a belsejét. Piríts meg egy kis szalonnát, add hozzá a krumpliforgácsot, üss rá egy tojást, és süsd össze ezt a masszát. Töltsd vissza a krumpliba, fűszerezd, majd süsd meg közepes lángon, hogy ropogós legyen.

Kapcsolódó recept:
Töltött krumpli »

Fűszeres krumpli

Főzd meg héjában a krumplit, majd vágd fel többször a tetejét. Szórd meg fűszerekkel, tegyél rá egy kevés kockára vágott szalonnát, majd told sütőbe, és pirítsd meg.

Krumpligolyók

A krumpliból egy dinnyevájó segítségével formálj golyókat, majd süsd ki forró olajban. Ezután hengergesd fűszerekbe és sóba. Köretnek és partifalatnak is kitűnő.

Kapcsolódó receptek:
A 4 legfinomabb krumplis recept »
Ezt is szeretjük