A 4 legfinomabb krumplis recept
A krumpli változatosan elkészíthető, akár egy kis vajjal is fenséges fogás lehet. Ha mégis valami bonyolultabbra vágysz, akkor olvasd el receptjeinket!
Szinte hihetetlen, hogy az 1500-as évek előtt - amikor megérkezett Amerikából - az emberek nem ettek krumplit. Ma a gabonafélék mellett a legnagyobb mennyiségben termesztett növény.
Magas káliumtartalma miatt amellett, hogy hihetetlen sok változatban elkészíthető, számos egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt.
Talán nincs még egy olyan táplálék, amit ilyen sok formában fogyasztunk: főételként, köretként, levesnek, fogyókúrához és nagy lakomákhoz, sőt, még édességek alapanyagaként is. Nézzünk néhány receptet az egyáltalán nem unalmas krumplival.
Pirított krumpli gombával
Hozzávalók:
- 60 dkg héjában főtt krumpli
- 30 dkg gomba
- 1 piros húsú paprika
- 2 fej vöröshagyma
- 5 evőkanál olaj
- fél kávéskanál pirospaprika
- fél kávéskanál provence-i fűszerkeverék
- só, bors
- 1 csokor metélőhagyma
A zöldségeket és a gombát pucold meg, majd aprítsd fel.
A krumplit két adagban 2 evőkanál olajon pirítsd aranybarnára. Az olajból kivéve tartsd melegen. Ezután párold üvegesre a visszamaradt olajban a hagymát és a paprikát, add hozzá a gombát, és pirítsd meg. Keverd bele a krumplit, majd pirospaprikával, a fűszerkeverékkel, sóval, borssal fűszerezd. Szórd meg a felaprított metélőhagymával.
Fűszeres rakott burgonya
Hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 5 dkg vaj
- 1 kg burgonya
- szerecsendió
- babérlevélpor
- só
- feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, és add hozzá a tört fokhagymát, majd egy-két percig süsd együtt. Tedd bele a sertéshúst, és a doboznyi paradicsompürével, késhegynyi babérlevélporral, kevés sóval, borssal ízesítsd - lehet beletenni egy kiskanálnyi ételízesítőt. Először saját levében, majd nagyon kevés vizet aláöntve párold jó puhára. Időnként villával keverd meg, nehogy összeragadjon a darált hús. Közben egy másik edényben 5 dkg vajon kevés vízzel párold nem túl puhára a meghámozott, karikákra vágott burgonyát, és ezt sóval, csipetnyi szerecsendióval fűszerezd. A felét terítsd egy mély, tűzálló tálba, erre simítsd a párolt húst, és fedd be burgonyával. Öntsd le 1,5 dl vízzel, a tálat fedd be. Forró sütőben süsd fél óráig, majd vedd le a fedőt, és pirítsd meg a tetejét.
Rakott krumpli tejszínnel
Hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ételízesítő
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 5 dkg vaj vagy margarin
- a tepsi kikenéséhez olaj, zsemlemorzsa
Mosd meg alaposan a burgonyát, és héjában főzd meg. Hámozd meg, majd vékonyra karikázd fel. Tisztítsd meg a fokhagymagerezdeket, és vágd fel apróra. Kenj ki egy tepsit olajjal, és hintsd be morzsával. A tepsi aljára egyenletesen terítsd ki a burgonyakarikákat, szórd meg fokhagymadarabkákkal, ételízesítővel, szerecsendióval és borssal. Ezután egy újabb burgonyasor következzen, és azután ismét az előbbi fűszerezés. Locsold a tejszínt a tetejére, közben a sütőt melegítsd elő. Végül a tepsit told a forró sütőbe, és 25 percig fedetlenül hagyd pirulni. Ha már majdnem kész, a tetejére morzsolj vajat, és már csak addig told vissza a sütőbe, amíg a vaj elolvad rajta. Tálaláskor vágd fel kockákra.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Túróval töltött sajtos burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagy burgonya személyenként
- 25 dkg tehéntúró
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 10 trappista sajt
- finomított só
- reszelt szerecsendió
A megmosott, héjában sült burgonyákat hosszában vágd ketté, közepüket karalábévájóval fúrd ki, és vágj rájuk talpat. Az így nyert burgonyahulladékot a túróval együtt törd át. A vaj felét hevítsd fel, majd tedd hozzá a túrós burgonyához, keverd bele a tejfölt, a tojások sárgáját, a sót, a reszelt szerecsendiót, és töltsd meg a talpukra állított fél burgonyákat. Reszelt sajttal hintsd meg, és olvasztott vajat csöpögtetve a tetejükre, forró sütőben pirítsd őket aranysárgára.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség