Így készül a gnocchi
Olasz, de nem tészta, nudli, de nem magyar. Ha eddig nem ismerkedtél meg közelebbről az ízletes és különleges gnocchival, itt az ideje!
A gnocchi tulajdonképpen az olasz galuska vagy nudli. A régi Rómában hagyományosan csütörtökön, azaz Jupiter napján ették, többnyire egyszerűen, vajjal fogyasztva, de mi a hét bármely napjára, bármelyik szósszal bátran ajánljuk!
Ha van időd és kedved, akkor magad is elkészítheted a tésztát - bár lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, ne add fel!
A gnocchi tésztája
Hozzávalók:
- 75 dkg burgonya
- 3 tojássárgája
- 10 dkg liszt
- só
- 2 dkg vaj
A krumplit főzd meg, és egy krumplinyomón nyomd át. Sózd és borsozd meg, majd apránként add hozzá a lisztet, és keverd el alaposan.
Eleinte a tészta nagyon ragadós lesz, de ahogy az utolsó adag liszttel is eldolgoztad, szépen leválik az edény faláról. Ekkor tedd egy nyújtódeszkára, és még egyszer alaposan gyúrd át.
Oszd kisebb gombócokra, ezeket sodord ujjnyi vastagságúra, és vágd fel két centis darabokra. Lobogó, sós vízben főzd ki a tésztát, majd forrón, vajon átforgatva tálald.
Sajtos-tejszínes szósz
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- reszelt füstölt sajt
- só
- bors
- szerecsendió
A tejszínt melegítsd meg egy kisebb edényben, közben add hozzá a sót, a borsot és a reszelt sajtot, a végén egy kevés szerecsendiót, és várd meg, amíg besűrűsödik. Tejföllel is készítheted.
Tejszínes-gombás szósz
Hozzávalók:
- 15 dkg gomba
- 2 kis fej hagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 dl tejszín
- liszt
- oregánó
- bazsalikom
- só
- bors
A hagymát vágd nagyon apróra, és pirítsd meg egy kevés olajon. Ezután öntsd rá a szintén nagyon apróra vágott gombát, és fűszerezd meg. Amikor a levét elfőtte - ez akár 20 perc is lehet -, öntsd hozzá a bort, majd sűrítsd be a lisztből és tejszínből készült habarással.
Paradicsomos szósz
Hozzávalók:
- 400 gramm hámozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- 3-4 szardellafilé
- egy marék friss bazsalikom
- só
- bors
- olívaolaj
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd öntsd rá az apróra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Szórd bele a szardellafilét, és nyomkodd szét egy fakanállal. Amikor a hagyma már üveges, öntsd rá a paradicsomkonzervet. Közepes lángon főzd körülbelül 20 percig, vagy addig, amíg a paradicsom szét nem fő. Ezután szórd meg az apróra vágott bazsalikomlevéllel, forgasd össze, és vedd le a tűzről.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Spenótos-sajtos mártás
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- 10 dkg reszelt sajt
- 20 dkg mirelit spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- szerecsendió
- só
- bors
Olvaszd ki a spenótot, majd a hozzávalókat hidegen keverd össze, és alacsony tűzön óvatosan melegítsd fel. Ha nem mirelit spenótból készíted, akkor vágd csíkokra a leveleket, majd vajon párold át, és ehhez öntsd a többit.
OLVASD EL EZT IS!
- spagetti
- tészta
Az eredeti carbonara spagetti receptje
- tészta
- tejszín
Tejszínes tésztareceptek
- olasz
- paradicsom