Így készül a gnocchi

Tésztarecept + 4 szósz

Olasz, de nem tészta, nudli, de nem magyar. Ha eddig nem ismerkedtél meg közelebbről az ízletes és különleges gnocchival, itt az ideje!

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a Skanzenbe: 3 darabot sorsolunk ki!

Nyerj képes enciklopédiát, és ismerjétek meg együtt a világ titkait!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Alföldi Róbert a komédiában is a bánatot látja - Zseniális gárdával játszik a Vízkeresztben (x)

Ingyenes lesz a Velencei-tó fesztiválja! Ekkor érdemes a strandra menni (x)

Nagy név érkezik Budapestre: a szeptemberi Balkán Partyra már most fogynak a jegyek! (x)

Az ország legjobb luxushotelje a Mátrában - High-tech eszközök, lebilincselően tiszta levegő (x)

Az avokádós smoothie segíti a gondolkodást és a döntéshozatal folyamatait - Ezért idd őket nyáron! (x)

beauty and style

3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt megveszel egy overallt »

A nyár legszebb körömmatricái: most az etno minta a divat »

Levendula az esküvőn: illatos, romantikus és csodaszép »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A gnocchi tulajdonképpen az olasz galuska vagy nudli. A régi Rómában hagyományosan csütörtökön, azaz Jupiter napján ették, többnyire egyszerűen, vajjal fogyasztva, de mi a hét bármely napjára, bármelyik szósszal bátran ajánljuk!

Ha van időd és kedved, akkor magad is elkészítheted a tésztát - bár lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, ne add fel!

A gnocchi tésztája

Hozzávalók:

  • 75 dkg burgonya
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg vaj

A krumplit főzd meg, és egy krumplinyomón nyomd át. Sózd és borsozd meg, majd apránként add hozzá a lisztet, és keverd el alaposan.

Eleinte a tészta nagyon ragadós lesz, de ahogy az utolsó adag liszttel is eldolgoztad, szépen leválik az edény faláról. Ekkor tedd egy nyújtódeszkára, és még egyszer alaposan gyúrd át.

Oszd kisebb gombócokra, ezeket sodord ujjnyi vastagságúra, és vágd fel két centis darabokra. Lobogó, sós vízben főzd ki a tésztát, majd forrón, vajon átforgatva tálald.

A gnocchit mirelitként vagy védőzáras csomagolásban is megveheted, ha nincs kedved magadnak meggyúrni.

Sajtos-tejszínes szósz

Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • reszelt füstölt sajt
  • bors
  • szerecsendió

A tejszínt melegítsd meg egy kisebb edényben, közben add hozzá a sót, a borsot és a reszelt sajtot, a végén egy kevés szerecsendiót, és várd meg, amíg besűrűsödik. Tejföllel is készítheted.

Tejszínes-gombás szósz

Hozzávalók:

  • 15 dkg gomba
  • 2 kis fej hagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • liszt
  • oregánó
  • bazsalikom
  • bors

A hagymát vágd nagyon apróra, és pirítsd meg egy kevés olajon. Ezután öntsd rá a szintén nagyon apróra vágott gombát, és fűszerezd meg. Amikor a levét elfőtte - ez akár 20 perc is lehet -, öntsd hozzá a bort, majd sűrítsd be a lisztből és tejszínből készült habarással.

Paradicsomos szósz

Hozzávalók:

  • 400 gramm hámozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • 3-4 szardellafilé
  • egy marék friss bazsalikom
  • bors
  • olívaolaj

Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd öntsd rá az apróra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Szórd bele a szardellafilét, és nyomkodd szét egy fakanállal. Amikor a hagyma már üveges, öntsd rá a paradicsomkonzervet. Közepes lángon főzd körülbelül 20 percig, vagy addig, amíg a paradicsom szét nem fő. Ezután szórd meg az apróra vágott bazsalikomlevéllel, forgasd össze, és vedd le a tűzről.

Spenótos-sajtos mártás

Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg mirelit spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • bors

Olvaszd ki a spenótot, majd a hozzávalókat hidegen keverd össze, és alacsony tűzön óvatosan melegítsd fel. Ha nem mirelit spenótból készíted, akkor vágd csíkokra a leveleket, majd vajon párold át, és ehhez öntsd a többit.

Blog.hu ajánló