A tökéletes kakaós csiga receptje
A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi. Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették.
A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.
Azóta elképzelhetetlen, hogy egy héten egyszer ne kerüljön a gyerekekhez uzsonna gyanánt. Persze nem csak általános iskolások fogyaszthatják a csokoládés tekergét, ahogyan eredetileg hívták.
Kakaóscsiga
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg kakaó
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 4 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- olaj
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.
A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.
A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.
Túrós táska
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 3 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 2 tojás
- só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás
Egy deci langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, majd tegyél rá egy kiskanál cukrot, és futtasd fel. A lisztet tedd egy tálba, csinálj a közepébe egy lyukat, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt. Add hozzá a maradék tejet, a cukrot, két tojássárgáját és a megolvasztott vajat, majd gyúrd össze. Takard le, és pihentesd háromnegyed órán át.
A töltelékhez való tojásfehérjéket verd habosra, majd a sárgákkal és a porcukorral keverd a túróhoz.
A tésztát nyújtsd ki, és 10x10-es négyzeteket vágj ki belőle. A négyzetek közepére tegyél egy evőkanál túrós tölteléket. A szemközti sarkokat hajtsd össze. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és helyezd rá a táskákat. Így is keleszd még 20 percig. Majd a tetejüket kend meg tojássárgájával, és tedd be az előmelegített sütőbe.
Szerelmes levél
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 doboz sütésálló lekvár
- 1 evőkanál tejföl
- 0,5 dl víz
A tésztát nyújtsd ki, és vágj ki belőle 10x10-es négyzeteket, és a közepükbe tegyél egy kis evőkanál lekvárt. A négyzet egyik sarkát hajtsd átlósan a másikra, és jó alaposan nyomd össze a szélét. A tepsit vajazd ki, és tedd bele a kis leveleket. A tejfölt keverd össze a vízzel, és kend meg a levelek tetejét. Tedd be a sütőbe, és süsd aranyszínűre.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Fahéjas tekercs
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 40 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg cukor
- 6 tojás
- 4 teáskanál fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
A vajat a porcukorral keverd habosra. Öt tojássárgát keverj a vajhoz. A lisztet öntsd hozzá, és sima tésztává gyúrd össze. A tésztát oszd kétfelé. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és kend meg tojásfehérjével. A fahéjat, a cukrot és a vaníliáscukrot keverd össze. A felét szórd rá a tészta tetejére. A tésztát óvatosan tekerd fel, és lefedve tedd be a hűtőbe fél órára. Ugyanezt tedd meg a másik darab tésztával is. Ha letelt az idő, vedd ki és szeleteld fel. A tepsit béleld ki sütőpapírral, és helyezd rá a tekercseket. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény