6 dolog, amit sose takaríts ecettel, mert roncsolja a felületet: nem csak a képernyőt kell óvni tőle

Az ecet sokszor praktikus szer a takarításban, de nem használható minden felületen.

Ne takarítsd ecettel

Az utóbbi években egyre többen törekednek arra, hogy az otthonukat minél inkább természetes, környezetbarát módszerekkel, hozzávalókkal takarítsák, lehetőség szerint kerülve a vegyszereket.

Az ecet, mint a legtöbb háztartásban jelen lévő konyhai alapanyag, nagyszerűen megfelel erre a célra, ám nem árt tudni, hogy néhány felületet kifejezetten roncsolhat, így azokra más megoldást kell keresni.

Ezekre nem jó az ecet

Az ecet olcsó, a lakás számos pontján bevethető, ráadásul baktérium- és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik, és a vízkő ellen is remekül használható, kávéfőző, vízforraló kifőzéséhez sokan alkalmazzák is. Ugyanakkor az ecet hígított ecetsav, ezért egyes anyagokban kárt tehet.

Nem is beszélve arról a veszélyes eljárásról, amikor fertőtlenítőszerekkel, hipóval keverik össze - ez mindenképp kerülendő, ugyanis klórgáz keletkezhet, ami az egészségre nézve kifejezetten veszélyes! 

Amíg az ecet maró hatása jól jön az ablak foltjainak eltüntetésekor vagy a kotyogós kávéfőző vízkőmentesítésekor, több dolog takarításához nem ajánlott.

Az elektronikai berendezések és a kütyük képernyőjének semmiképp sem tesz jót még a hígított ecetes áttörlés sem, ugyanis nemcsak a bevonatukban tehet kárt, hanem az érintőképernyő érzékenységét is csökkentheti.

A természetes, kényes kőfelületek, például a márványból készült konyhapult vagy járólap, illetve a mészkő burkolatok ecettel tisztítva elveszíthetik a fényességüket, mert a sav egy idő után kikezdheti őket. A köveknél, így a gránitnál is fennáll az a veszély, hogy a tömítésükhöz, bevonásukhoz használt anyagot az ecet lebontja.

A fafelületekkel sem árt vigyázni: a keményfából készült padlón az ecet foltokat hozhat létre, és a viaszolt, lakkozott bútorok megjelenését is ronthatja, méghozzá úgy, hogy egyszerűen eltávolítja a bevonatukat.

A háztartási gépek, konyhai eszközök esetében érdemes lehet végiggondolni a felépítésüket, a szilikon- és gumielemeket, például a hűtőben lévő ajtógumit hosszú távon roncsolhatja az ecet.

A vasaló tartályának vízkőtelenítésére sem biztos, hogy az ecet a legjobb megoldás, mert a szerkezet belsejébe jutva tönkreteheti azt, de ez a készülék kialakításától is függ.

Bármilyen furcsának is tűnhet, a kések megtisztításához szintén nem az ecet a legjobb anyag, mert a savas folyadék korrodálhatja a fémet, kárt téve az eszközök élében.

Mindemellett az ecettel való takarítás során is ajánlott gumikesztyűt húzni, és gyakran szellőztetni a helyiségben. A házi állatoktól és a kisgyermekektől pedig a vegyszerekhez hasonlóan elzárva tartandó az ecetes flakon is.

Így lesz újra makulátlanul tiszta a tűzhelyrács

A tűzhelyrács sok bosszúságot tud okozni, a rápattogott olaj, a kifutott tej vagy a ráégett pörköltszaft is rendkívül nehezen távolítható el róla. Megerőltető csutakolás helyett érdemesebb egy jól bevált házi módszert követni, mellyel egykettőre patyolattiszta lehet a felülete.

Ráégett az olaj, ráfutott a tej? Így lesz újra makulátlanul tiszta a tűzhelyrács

A tűzhelyrács könnyen beszennyeződik, de nem szükséges órákig kapargatni, hogy újra tiszta legyen.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük