Majdnem másfélszer annyi zsírt égetsz el, ha így eszed a keményítőt
Ismered a rezisztens és nem rezisztens keményítő közti különbséget?

A burgonya, a kukorica és sok más keményítőben gazdag étel nagyon rossz hírben áll a fogyni vágyók körében, káros, hizlaló szénhidrátokként ismertek. Egy kutatás azonban azt állítja, korántsem érdemes őket a fogyás reményében teljesen kiiktatni az étrendedből. Éppen ellenkezőleg.
A bennük és sok más ételben megtalálható rezisztens keményítő egy különleges rost, mely egyáltalán nem emészthető olyan könnyen, így egészen másként hat, mint a gyors felszívódású szénhidrátok, melyek növelik az étvágyat. Tudd meg, hogyan segít a rezisztens keményítő fogyni!
Hogyan működik a rezisztens keményítő?
Az ellenálló keményítőnek is nevezett tápanyag a legtöbb ember étrendjének része természetes formában. A rezisztens keményítő egy olyan élelmi rost ugyanis, mely a szénhidrátban gazdag ételekben, így például a burgonyában, babban és sok másban előfordul.
A rezisztens nevet a tápanyag onnan kapta, hogy az emésztésnek képes ellenállni, mint sok más rostféle. Ezért fizikailag eltelíti a gyomrot, miáltal csökken az éhségérzet. Mivel azonban emészthetetlen, nem jut be a véráramba, és nem tartalékolódik el glikogén formájában.

Az ellenálló keményítő fokozza a zsírégetést, méghozzá olyan módon, hogy a vastagbélbe jutva megerjed, melynek során többek között zsírsavak keletkeznek. Ezek egyike a butyrate, mely a májat ráveszi arra, hogy energiaforrásként a szénhidrátok helyett az elraktározott zsírt használja fel. Egy kutatás szerint ez olyan hatékonyan működik, hogy ha csak a napi szénhidrátbeviteled 5,4%-át cseréled le rezisztens keményítőre, már azzal 20-30%-kal, illetve többel növelheted a zsírégetés hatékonyságát.
Szintén bizonyított, hogy a rezisztens keményítő csökkenti a vércukorszintet, javítja az immunműködést, fokozza a jóllakottsághormonok termelődését, sőt, csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.

Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció
Hogyan vidd be a rezisztens keményítőt?
Ugyan még nem született megegyezés arra vonatkozóan, hogy pontosan mennyi a napi ajánlott rezisztenskeményítő-bevitel, a körülbelüli számok 8-10 gramm környékén mozognak.
Ezt fedezheted, ha a keményítőben gazdag ételeket főzés után a hűtőbe vagy a fagyasztóba teszel. Ilyenkor ugyanis a főzés alatt a keményítő vizet vesz fel, és megdagad, majd ahogy lehűl, rezisztens keményítőként kristályosodik meg. A melegítés hatására azonban szétesnek a kristályok. Jó természetes források ezen felül a következőek.
- Bab: 8 gramm/100 gramm
- Kissé éretlen banán: 6 gramm/egy kicsi gyümölcs
- Burgonya: 4 gramm/100 gramm
- Árpa: 3 gramm/100 gramm
- Barna rizs: 3 gramm/100 gramm
- Kukorica: 2 gramm/100 gramm
A babot, banánt, barna rizst és teljes kiőrlésű árpát igazán könnyű beilleszteni a fogyókúrás étrendbe, míg a kukorica és burgonya ugyan nem tilos, mégis érdemes ezeket csak délben és mértéktartóan, heti egy-két alkalommal fogyasztani.