Ezektől az ételektől vizesedik és puffad a test: 6 élelmiszer, amit érdemes elkerülni
A vizesedésnek gyakran hormonális okai vannak, ám a túlzottan sós ételek elfogyasztása is okozhatja.
Ha úgy érzed, hogy estére megduzzadnak a végtagjaid, puffad a hasad, és a mérleg is két-három kilóval többet mutat, nem kell azonnal arra gondolni, hogy felszedtél pár kilót. Az okok mögött inkább a test vizesedése áll, azaz amikor a szervezet visszatartja a felesleges folyadékot, ami a sejtek között reked meg.
A vizesedésnek gyakran hormonális okai vannak, ám a túlzottan sós ételek elfogyasztása is okozhatja azt, hogy a vese nem képes a folyadék megfelelő mennyiségű kiválasztására, ezért a sejteken kívülre kerül a folyadék, a vér térfogata pedig megnő, ami vérnyomásproblémákhoz, szívkoszorúér-betegségekhez vezethet.
Ételek, amiktől vizesedik és puffad a test
A felnőttek esetében az ajánlott napi maximális sófogyasztást 5 grammban, azaz egy teáskanálnyi mennyiségben határozza meg a WHO, ennek ellenére a magyar ember a dupláját, sőt tripláját fogyasztja belőle, hiszen olyan élelmiszereket választ, amelyekről talán nem is gondolná, mennyi sót tartalmaznak. Az alábbi ételek kiiktatásával a feleslegesen visszatartott víztől is megszabadulhatsz.
Halkonzervek
A halak fogyasztása kedvezően hat az egészségre, hiszen gazdag értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakban, amelyek többek között csökkentik a rosszkoleszterin-szintet, ám nem mindegy, milyen formában fogyasztod. A sós, tartósítószeres lében pácolt halak 1,5 gramm sót is tartalmazhatnak 100 grammonként, de még az olajos vagy natúr változatok is 1,1 gramm sóval rendelkeznek. Ugyanez a helyzet a zöldségkonzervekkel is, amelyeket a tartósítás és ízfokozás miatt nátrium-kloriddal ízesítenek. A sós lében ázott zöldségekkel szemben érdemes mirelit zöldségeket választani, ahogy a halaknál is inkább a gyorsfagyasztott vagy friss halakat válaszd.
Szószok, öntetek
A bolti öntetek, szószok, ételízesítők tartalmazzák a legtöbb hozzáadott sót, például a kész ételízesítő porok, granulátumok 100 grammja közel 70 gramm sót tartalmaz, a dresszingek körülbelül 24 grammot, egy adag, azaz körülbelül 20 gramm ketchup és majonéz 0,30 grammot, a mustár pedig 0,19 gramm sót tartalmaz. A bolti változatok helyett te magad készítsd el otthon őket, például a Cézár-salátához natúr joghurtot használhatsz, amit fokhagymával vagy zöldfűszerekkel ízesíthetsz.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Parizerek, felvágottak
A virslik, parizerek és felvágottak, párizsik 100 grammja akár 2,2 gramm sót is tartalmazhat, így a reggelire vagy vacsorára elfogyasztott felvágottakkal szinte be is vitted a napi maximális sómennyiség felét. Érdemes minél magasabb hústartalmú készítményeket választani, és előnyben részesíteni a csirke- és pulykasonkákat, amelyek sokkal kevesebb nátriumot tartalmaznak.
Reggeli müzlik és gabonapelyhek
Sokan nem gondolnák, hogy az instant müzlik és zacskós gabonapelyhek a magas cukortartalom mellett magas sótartalommal is bírnak. 100 gramm kukoricapehely például közel 800 milligrammot tartalmaz, ami csaknem a napi maximális sómennyiség fele. Érdemes a reggeli zacskós változatokat sima zabpehelyre cserélni, amit natúr joghurttal és gyümölcsökkel dobhatsz fel.
Zacskós levesek és porok
A zacskós, instant levesekben is sok vízvisszatartást erősítő só, ízfokozó, színezék és tartósítószer található, ami amellett, hogy puffadást és vizesedést okozhat, az anyagcserét is lelassítja, ezzel szabotálva a fogyókúrát. A leveseket érdemes mindig friss vagy mirelit alapanyagokból elkészíteni.
Tejtermékek
A tejtermékek címkéit is érdemes végigolvasni, például a cottage cheese - ami nem egészen túró, se nem sajt - 100 grammja közel 1 gramm sót tartalmaz, a parmezán sajt 1,5 grammot, a feta sajt pedig 2,3 grammot tartalmaz. Mindenképp érdemes a fogyókúrába beépíteni magas fehérjetartalmuk miatt, ám csak mértékkel egy-egy kockát fogyassz belőlük.
Ételek, amelyek segítenek kihajtani a felesleges vizet
Mivel a kálium erős vízhajtóként funkcionál, így érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek ebben az ásványi anyagban gazdagok. Ilyenek például a hüvelyesek, az olajos magvak, az édesburgonya, a gomba, a kelbimbó, a spenót, a cékla, a tonhal vagy a brokkoli.
8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat
Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.
Csökken a testzsír, nő az izom: 8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat
Nézegess képeket!
ElolvasomBorító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary