Ezeket tilos magas vérnyomás mellett enni: még jobban árthat a szívnek és az érrendszernek

Nem is gondolnád, hogy mi minden lehet rossz hatással.

Vérnyomást emelő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon körülbelül minden negyedik embert érintő probléma a magasvérnyomás-betegség. Tüneteinek viszont sokan csak akkor tulajdonítanak jelentőséget, amikor már mindennapos kellemetlenségeket jelentenek.

Ha már fennáll a probléma, és az orvos a panaszok alapján felállította a diagnózist, általában gyógyszeres kezelés javasolt a betegek számára. A felírt vérnyomáscsökkentők viszont sajnos sok esetben már egy életre szólnak.

Az étrendi változás a sóval kezdődik

Az életmódváltás a megelőzésben is nagy segítséget jelent, panaszok esetén pedig egyenesen kulcsfontosságú lehet, ezért az érintetteknek az étrendjüket is érdemes szigorúbban átgondolniuk. Míg egyes módszerek csökkentik a panaszokat, bizonyos ételek súlyosbítják a problémát. Magas vérnyomás esetén tetézi a bajt a túlzott sófogyasztás, kiváltképp akkor, ha az alacsony káliumbevitellel párosul. A magyar lakosság a napi megengedett 2-3,5 milligrammnyi sómennyiség háromszorosát fogyasztja.

Gyorsételek és pékáruk a tiltólistán

A legtöbb só kvázi észrevétlenül, készételek útján kerül be a szervezetedbe, ezért szorítsd minimálisra a konzervek, virslik, gyorsételek fogyasztását. Az egyszerű szénhidrátok hirtelen emelik meg az inzulinszintet, és elhízáshoz is vezetnek, ezért például a sütemények túlzott fogyasztása igazi gyújtóbomba a vérnyomás számára. A cukorbevitel mellett a finomított lisztekből készült ételekre is különös tekintettel kell lenniük a magas vérnyomással küzdőknek, így a pékárukkal is óvatosan kell bánni. A nátriummal és tartósítószerekkel teli ételízesítőket cseréld le friss vagy szárított zöld fűszerekre.

Nemcsak a szívre és az érrendszerre hatnak károsan, de a következő ételek túlzott fogyasztása fejfájást is előidéz.

Képeken 8 étel, ami pokoli fejfájást okozhat: nem is gondolnád róluk!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A vörös hús ellensége az érrendszernek

Az orvosok rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy a zsíros és a sóval tartósított vörös húsok emelik a vérnyomást. Ásványianyag-tartalmuk miatt a húsok teljes kiiktatása helyett jobb előnyben részesíteni a soványabb húsokat. Magas vérnyomás esetén kerülni kell továbbá a zsíros tejtermékek, a sajtok és az író túlzott fogyasztását is. Ezek nemcsak az elhízás kockázata miatt károsak, de a bennük található tejsavó a szervezetet magas inzulinválaszra készteti, ami gyakran jár együtt a magas vérnyomással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sokkal kevesebb koffein kellene

A napi rutinnal, a több bögre kávé és tea elfogyasztásával rengeteg koffein kerül a szervezetbe, ami tartósan emelt szinten tartja a vérnyomást. A kávéban, a fekete teában és az energiaitalokban található koffein akadályozza az adenozin hormon működését, ezáltal érszűkítő hatása van. Az adrenalin- és kortizolszint viszont emelkedik ezekkel a stimulánsokkal, és ez az egekbe röpíti a vérnyomást.  

Az alkohol magas kalóriatartalma nemcsak elhízáshoz vezet, de növeli a hipertónia kockázatát, és a felerősíti a tüneteket is. Az orvosok nem javasolják alkoholtartalmú italok fogyasztását annak, aki magasvérnyomás-betegségben szenved, mert csökkenti a gyógyszerek hatását is. 

Ezt is szeretjük