Ezeket tilos magas vérnyomás mellett enni: még jobban árthat a szívnek és az érrendszernek
Nem is gondolnád, hogy mi minden lehet rossz hatással.
Magyarországon körülbelül minden negyedik embert érintő probléma a magasvérnyomás-betegség. Tüneteinek viszont sokan csak akkor tulajdonítanak jelentőséget, amikor már mindennapos kellemetlenségeket jelentenek.
Ha már fennáll a probléma, és az orvos a panaszok alapján felállította a diagnózist, általában gyógyszeres kezelés javasolt a betegek számára. A felírt vérnyomáscsökkentők viszont sajnos sok esetben már egy életre szólnak.
Az étrendi változás a sóval kezdődik
Az életmódváltás a megelőzésben is nagy segítséget jelent, panaszok esetén pedig egyenesen kulcsfontosságú lehet, ezért az érintetteknek az étrendjüket is érdemes szigorúbban átgondolniuk. Míg egyes módszerek csökkentik a panaszokat, bizonyos ételek súlyosbítják a problémát. Magas vérnyomás esetén tetézi a bajt a túlzott sófogyasztás, kiváltképp akkor, ha az alacsony káliumbevitellel párosul. A magyar lakosság a napi megengedett 2-3,5 milligrammnyi sómennyiség háromszorosát fogyasztja.
Gyorsételek és pékáruk a tiltólistán
A legtöbb só kvázi észrevétlenül, készételek útján kerül be a szervezetedbe, ezért szorítsd minimálisra a konzervek, virslik, gyorsételek fogyasztását. Az egyszerű szénhidrátok hirtelen emelik meg az inzulinszintet, és elhízáshoz is vezetnek, ezért például a sütemények túlzott fogyasztása igazi gyújtóbomba a vérnyomás számára. A cukorbevitel mellett a finomított lisztekből készült ételekre is különös tekintettel kell lenniük a magas vérnyomással küzdőknek, így a pékárukkal is óvatosan kell bánni. A nátriummal és tartósítószerekkel teli ételízesítőket cseréld le friss vagy szárított zöld fűszerekre.
Nemcsak a szívre és az érrendszerre hatnak károsan, de a következő ételek túlzott fogyasztása fejfájást is előidéz.
A vörös hús ellensége az érrendszernek
Az orvosok rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy a zsíros és a sóval tartósított vörös húsok emelik a vérnyomást. Ásványianyag-tartalmuk miatt a húsok teljes kiiktatása helyett jobb előnyben részesíteni a soványabb húsokat. Magas vérnyomás esetén kerülni kell továbbá a zsíros tejtermékek, a sajtok és az író túlzott fogyasztását is. Ezek nemcsak az elhízás kockázata miatt károsak, de a bennük található tejsavó a szervezetet magas inzulinválaszra készteti, ami gyakran jár együtt a magas vérnyomással.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sokkal kevesebb koffein kellene
A napi rutinnal, a több bögre kávé és tea elfogyasztásával rengeteg koffein kerül a szervezetbe, ami tartósan emelt szinten tartja a vérnyomást. A kávéban, a fekete teában és az energiaitalokban található koffein akadályozza az adenozin hormon működését, ezáltal érszűkítő hatása van. Az adrenalin- és kortizolszint viszont emelkedik ezekkel a stimulánsokkal, és ez az egekbe röpíti a vérnyomást.
Az alkohol magas kalóriatartalma nemcsak elhízáshoz vezet, de növeli a hipertónia kockázatát, és a felerősíti a tüneteket is. Az orvosok nem javasolják alkoholtartalmú italok fogyasztását annak, aki magasvérnyomás-betegségben szenved, mert csökkenti a gyógyszerek hatását is.
OLVASD EL EZT IS!
- csontritkulás
- pajzsmirigy