Milyen hatásai vannak a szójának és a belőle készült italnak? Nem csak a fogyásban segítenek
Számos pozitív, egészségügyi hatásuk bizonyított.
Az étrendedben a fehérjebevitel emelése hozzájárul ahhoz, hogy beinduljon a zsírleadás. Mivel a szója 36-39%-a fehérje, remek forrása a makrotápanyagnak, de sok más módon is elősegíti az egészséges testsúly beállítását.
Ismerd meg, milyen hatást gyakorol a szója szervezetedre, és tudj meg többet a belőle készült szójaitalról, mely szintén hasznos és hatékony része lehet szinte minden diétának!
A szója hatásai
A szója fehérjetartalmának köszönhetően akár a húsok pótlására is alkalmas lehet, ám az állati zsírokban jelentős mennyiségben megtalálható, a rossz, LDL-koleszterin-szintet növelő szaturált zsírokból kevesebb van benne. Fehérjéinek hála a szója rendszeres fogyasztása segíthet abban, hogy a diéta során csak zsírt adj le, de az izomtömegedből ne veszíts, sőt, a fehérjék étvágycsökkentő hatással is bírnak. Az Illinois-i Egyetem kutatói ezt nemcsak alátámasztották, de kutatásukban beszámoltak arról is, hogyan serkenti a szója az anyagcserét. Ezzel a növény nemcsak abban segít, hogy leadd a plusz kilókat, de hozzájárul hosszú távon az egészséges súly tartásához is.
A szója növényi ösztrogént, izoflavont tartalmaz, ami nagyon hasonlóan viselkedik az emberi szervezet által is termelt hormonhoz. Ennek az összetevőnek köszönhető a National Cancer Institute kutatása szerint, hogy a szója csökkenti a méhnyak-, petefészek- és mellrák kialakulásának kockázatát. A Minnesotai Egyetem tanulmánya pedig arra is rámutatott, hogy ugyanezen okból a menopauza kellemetlen tüneteit is képes csökkenteni.
A babok gazdagok fontos aminosavakban, sőt, A-, E- és B-vitaminokat, valamint vízhajtó hatású káliumot is tartalmaznak. A szója jó magnézium-, vas-, foszfor- és mangánforrás, emellett jelentős mennyiségű lecitint tartalmaz. Ez a zsírok vérben való szállításában játszik nagyon fontos szerepet, így a Code of Federal Regulation szerint is bizonyított hatása a szójának, hogy képes megelőzni az érrendszeri lerakódások kialakulását.
A szóját fogyaszthatod babok formájában, készülhet belőle szójatúróból préselt tofu vagy akár a tej laktózmentes helyettesítője lehet a szójából gyártott finom ital, amiben minden benne, van, ami eredetileg a babokban is, mindössze kicsit vízzel hígított formában.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A szójaital
Gondolkodtál már azon, hogyan lesz a szójából fehérjében gazdag, a tejhez külsőleg igen hasonló, de összetételében nagyon is eltérő ital? A szójaital nagyon egyszerű alkotóelemekből áll: szójababból és vízből. A szójaitalgyártók gyakran közvetlen kapcsolatban állnak a termesztőkkel, így folyamatosan tudják ellenőrizni a szójababok minőségét.
A szójaital készítésének folyamata a következő.
- Az első lépés az alapanyag feldolgozása. A leszüretelt szójababot megtisztítják és átkeverik. Néhány helyen több gyártósort is használnak egy időben, így akár több tonna szójababot is fel tudnak dolgozni egy nap.
- A szójababot ezután átgőzölik, ami ennek hatására kettényílik. A folyamat során a szétnyílt babokat megtisztítják a héjuktól.
- Aztán a babokat vízbe áztatják és megfőzik.
- Következik a babok megőrlése, melynek során a pici darabokra zúzzák szét őket.
- Az ötödik lépésben egy hatalmas centrifuga segítségével távolítják el a feldolgozhatatlan részeket, és megkezdődik a szójaital előállítása. A forgásnak hála a szójaital megjelenik a centrifuga külső peremén, és ezzel az ital megkezdi a saját útját.
- Az italt nagy tárolókba öntik, és belekeverik az olyan hozzávalókat, mint a vitaminok és a cukor. A cukrozott és ízesített italok mellett olyanok is készülnek, amik sem ízesítést, sem hozzáadott cukrot nem tartalmaznak.
- A szójaital már majdnem elkészült, de még mielőtt dobozba kerülne, magas hőmérsékleten fertőtlenítik.
- Utána következik a homogenizálás. Ennek a lépésnek és a homogenizáló gépeknek hála lesz olyan finom és selymes a szójaital.
- A homogenizálás után jön a hűtés, amikor szobahőmérsékletűre hűtik a szójaitalt, és hermetikusan zárt tárolókba öntik, ahol már csak a dobozolásra vár.
- Az utolsó lépésben a szójaital a csomagológépek segítségével dobozokba kerül, és elnyeri végleges formáját. Innentől kezdve már csak a boltok polcaira kell kerülnie.
A szója élete azonban még nem ért véget azzal, hogy ital készült belőle, hiszen még sok más dolog történhet vele. A jól bevált receptúrának és a hozzáadott baktériumoknak hála ugyanolyan, immár növényi alapú joghurt készülhet belőle, mint a tejből. A szójajoghurt gyümölcsökkel és zabpehellyel is nagyon finom, de kiváló összetevője lehet különböző desszerteknek is. A felhasználási lehetőségek szinte végtelenek: keresd meg a kedvenc ételeid, italaid receptjeit, és próbáld meg őket újra elkészíteni, immár szójaitallal vagy más, szójából készült termékekkel.
Magitalok házilag
Akár otthon is megpróbálkozhatsz azzal, hogy hasonló italokat készíts. Mutatjuk a kókusz-, mandula- és más magvakból készült italok receptjét!
OLVASD EL EZT IS!
- szezámmag
- szója
Béltisztító, emésztésserkentő, zsírégető - Mi az?
- szénhidrát
- hajdina