Tilos megenned, ha már penészes! 8 étel, aminél nem vicc, és lekaparni sem szabad

Bizonyos ételek esetében nagyon komolyan kell venni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak, akik úgy vélik, ha csak egy aprócska helyen jelent meg az ételen a penész, bőven elég, ha levágják róla az érintett darabot, míg mások szigorúan betartják a lejárati dátumra vonatkozó előírásokat akkor is, ha az étel tulajdonképpen még fogyasztható lenne.

Bár utóbbi több esetben is csak iránymutatás, egy-két nap csúszás pedig nem okoz komolyabb problémát, a penész megjelenése minden esetben intő jel. Míg az olyan, különösen kemény élelmiszerek esetében, mint bizonyos sajtok vagy egy rúd szalámi, az is elég lehet, ha a kismértékben megjelent penészt néhány centi ráhagyással eltávolítod, a legtöbb penészes ételt akkor is ki kell dobni, ha épphogy csak látszik rajtuk a gombák megjelenése, ez ugyanis nem jelenti azt, hogy azok nem szőtték bele magukat akár láthatatlanul is az étel más részeibe.

Amellett, hogy a penészes étel íze is kellemetlen lehet, veszélyes méreganyagokat, úgynevezett mikotoxinokat tartalmazhat, ami kiválthat allergiás reakciókat is, emellett hosszú távon károsíthatja az immunrendszert, a májat és a vesét, sőt, egyes vélemények szerint rákkeltő hatása is lehet. A következő élelmiszerek esetében különösen figyelj, semmiképpen se edd meg őket, ha már megjelent rajtuk a penész!

A penész nagyon gyorsan terjed akár láthatatlanul is az olyan lágyabb, vizesebb szerkezetű zöldségekben, mint amilyen például a paradicsom vagy a paprika, így ezeket akkor se edd meg, ha csak egy nagyon kis részük penészes is. Általánosságban is elmondható azonban, hogy a penészes zöldséget sajnos ki kell dobni.

Ugyanez igaz a gyümölcsökre is, nem elég, ha csak levágod az érintett részt például egy őszibarackról.

Nagyon kell vigyázni a vastagabb héjjal rendelkező termések esetében is, ha például egy narancsnak vagy a citromnak lett penészes a héja, nem elég, ha meghámozod, a gombák könnyen ott lehetnek már a gyümölcshúsban is.

A szószokat mindenképpen ki kell dobni, ha penészesek lettek, nem elég, ha például csak felszínükről szeded le az érintett réteget.

Ugyanez igaz a feldolgozott húsfélékre is, míg például egy rúd szalámi penészmentes fele még akár ehető is lehet, más esetben inkább dobd ki a terméket.

A lágyabb tejtermékek, a tejföl vagy éppen a sajtkrém esetében is gyorsan terjed a penész, így semmiképpen se edd meg őket, ha már megjelent.

A penészes kenyeret és más pékárut sem szabad megenni, hiába maradtak ép részei.

A lekvárral kapcsolatban nincs megegyezés azok között, akik úgy vélik, a magasabb cukortartalmú élelmiszerek a penészréteg eltávolítása után még fogyaszthatóak, illetve azok között, akik azt vallják, hogy lágy állaga miatt a penészes lekvárt azonnal ki kell dobni. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, az arany középút lehet a megoldás, egy-egy penészpöttyöt még le lehet szedni a felső réteggel együtt, komolyabb fedőréteg esetén azonban nem érdemes próbálkozni.

5 kedvelt étel, amitől vakbélgyulladást kaphatsz

Nem tudni, mi okozza a vakbélgyulladást, de van, ami növeli a kockázatot. Nézd meg a képeket!

5 kedvelt étel, amitől vakbélgyulladást kaphatsz: jobb, ha vigyázol velük

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük