A kávé és a bőrrák összefüggése: az elfogyasztott mennyiségtől is függhet a kockázat
Több tanulmány is bizonyítja az összefüggést.
A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait régóta vizsgálják, az utóbbi évtizedekben pedig előtérbe került az is, mutat-e összefüggést fogyasztása a rákos betegségek kialakulásának kockázatával.
A bőrrákkal kapcsolatban több kutatás is született a témában, ezek jelentős része pedig arra mutatott rá, a kávéban található koffeinnek lényeges hatása van a rákkockázatra nézve.
A kávé hatása a bőrrák kialakulására
A vizsgálatok egyértelműen a pozitív hatást emelték ki, köztük egy, a European Journal of Cancer Prevention című folyóiratban publikált tanulmány is, mely a detroiti Wayne State University kutatóihoz köthető. A kutatás során a Women's Health Initiative Observational Study adatait vették alapul, mely egy átfogó, 15 éven át tartó program volt, célul kitűzve a menopauzán átesett nők halálához, betegségeihez és életminőség-romlásához vezető okok felderítését, köztük a rákos betegségekét is.
A Wayne State University kutatói csaknem százezer nő adatait vizsgálták meg, melyek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy egyértelmű összefüggés látszik a kávéfogyasztás és a nem melanoma típusú bőrrák kialakulása között. A 2007-es kutatás szerint a kávéban található koffein képes blokkolni azokat a folyamatokat, amelyek a bőrrák kialakulásához vezetnek, így lehet, hogy azoknál, akik napi szinten fogyasztottak kávét, 10,8%-kal alacsonyabb volt a betegség előfordulási aránya, mint azoknál, akik nem.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Azoknál pedig, akik hat vagy több csészével is ittak, 36%-ra tehető ugyanez, ha pedig a demográfiai és életmódbeli sajátosságokat is kivonták a képletből, még mindig 30% körüli maradt az arányszám. A koffeint nem tartalmazó kávénak azonban nem volt releváns hatása.
Tudtad, hogy így is kinézhet a rák? Egyszerű sebnek tűnik ezeken a képeken
Nézegess képeket!
ElolvasomA melanoma esetében is bizonyították
Egy másik, 2016-os tanulmány szerint pedig, mely a PubMed és MEDLINE adatbázisokat vette alapul, az összefüggés nemcsak a nem melanoma típusú bőrrák esetében igaz, de a melanomára is kiterjeszthető, mely az egyik legagresszívabb rákos megbetegedés. A kutatók ebben az esetben is ugyanarra a következtetésre jutottak: a kávéfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát - ha valaki több kávét fogyasztott, az fokozta a kockázatcsökkenést -, a koffeint nem tartalmazó változatoknak azonban nem volt ilyen hatásuk.
A kutatók szerint az összefüggés olyan jelentőségű, amivel érdemes tovább, nagyobb volumenű, célirányos kutatásokat végezve foglalkozni. A napi szintű kávéfogyasztás tehát hasznos a bőrrák megelőzése szempontjából, hiába csökkenti azonban a kockázatot még jobban a napi hat vagy több csésze, egy-két csészénél többet nem célszerű fogyasztani, a vérnyomásra, a szív- és érrendszerre ugyanis a túl nagy adag koffeinnek negatív hatása is lehet. Mindemellett fontos az is, ki mivel fogyasztja a kávét, a cukor ugyanis szintén nincs jó hatással az egészségre.