Ennyi D-vitamin kell a szívroham megelőzéséhez - Ősszel és télen különösen fontos odafigyelni rá

Az ajánlott napi mennyiség bevitele elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzd a szív -és érrendszeri betegségeket.

D-vitamin-tartalmú ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A D-vitaminról régóta tudják, hogy elengedhetetlen a szervezet számára, azt a mai napig vizsgálják, hogy milyen betegségek megelőzésében játszik szerepet. A kutatások szerint a szív- és érrendszeri problémák is elkerülhetők, ha elegendő D-vitamint juttatsz be a szervezetedbe. Az őszi és téli hónapokban, amikor kevesebb a napsütés, elengedhetetlen a pótlása.

D-vitamin-tartalmú ételek

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a D-vitamin szedése jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, különösen azoknál, akik valamilyen sztatintartalmú vagy más szívgyógyszert szednek. A kutatásban 21 302 idős, 60 és 80 év között lévő beteg vett részt, akik öt éven keresztül kaptak D-vitamin-tartalmú vagy placebokészítményeket. A vizsgált időszakban a D-vitamint szedők hat százaléka között fordult elő valamilyen súlyos szív- és érrendszeri esemény, míg a D-vitamint nem szedők 6,6 százaléka tapasztalt ilyet. A szívroham előfordulása 19 százalékkal volt alacsonyabb a D-vitamint szedőknél.

A D-vitamin elengedhetetlen az izomműködés, az immunrendszer és a csontok egészsége szempontjából is, ezenkívül több jótékony hatása is van, amelyekről írtunk korábban már.

A nyári időszak után, amikor a sok napsütésnek köszönhetően elegendő D-vitaminhoz jut a szervezeted, ősszel és télen elsősorban az étrendedet kell úgy kialakítani, hogy abban helyet kapjanak a magas D-vitamin-tartalmú ételek. Korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen korban mennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetnek.

A tejtermékekben sok van ebből a vitaminból, legtöbbjüket dúsítják is vele. Amellett, hogy igazi fehérjebomba-ételek, 180 grammnyi joghurt 80-124 NE D-vitamint tartalmaz.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
A gombák egyedülálló módon képesek a fényből D-vitamint termelni. 100 gramm gomba, amelyet kereskedelmi forgalomra termesztettek, körülbelül 76-770 NE D-vitamint tartalmaz. A vadon termőkben körülbelül 64 NE D-vitamin található.
Fotó: Aleksandr Zubkov / Getty Images Hungary
Egy tojás sárgája kb. 40 NE D-vitamint tartalmaz.
Fotó: Boy_Anupong / Getty Images Hungary
100 gramm lazac körülbelül 447 NE D-vitamint jelent a szervezetednek.
Fotó: AdÃl BÃkefi / Getty Images Hungary
A narancslét gyakran dúsítják D-vitaminnal és kalciummal. 2,5 deciliter ebből az italból körülbelül 135 NE D-vitamint tartalmaz, és tele van C-vitaminnal is. Érdemes mindennap meginni egy pohárral.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
A tofuról se feledkezz meg, amikor a D-vitamin pótlásáról van szó! Ebből az ételből egy 100 gramm körüli adag körülbelül 130 NE D-vitamint tartalmaz.
Fotó: Dragos Rusu / 500px / Getty Images Hungary
A szardínia is tele van D-vitaminnal. Ezek az olajos halak omega-3 zsírsavakban is gazdagok, ezzel is erősítik a szív- és érrendszert.
Fotó: alvarez / Getty Images Hungary

Ez a vitamin páncélként védi az ereket: az agyi érkatasztrófa és a szívhalál is megelőzhető vele

Kiderült, hogy egy bizonyos vitamin pótlásával jelentősen csökkenthető egy súlyos szív-érrendszeri zavar kialakulása.

Elolvasom

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük