Ez a vitamin nélkülözhetetlen a boldog szexuális élethez – Hiánya libidóproblémákat is okozhat

A fontos vitamin hiánya a szexuális életet is tönkreteheti.

par problema 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki szexuális életében vannak változások, a libidó mértékét és a szex gyakoriságát ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja. Nemcsak a párkapcsolati nehézségek vagy a stressz hathatnak rá, hanem többek közt az egészségügyi problémák is.

A különböző betegségeken kívül azonban egyes vitaminok hiánya is állhat a vágy csökkenésének vagy a szeretkezések ritkulásának hátterében. Van például egy alapvető vitamin, ami nélkülözhetetlen az egészséges szexuális élethez.

A vitamin, ami fontos a szexuális élethez

A D-vitamin fontosságáról az elmúlt időszakban különösen sokat lehetett hallani. Erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, segíti a kalcium csontokba épülését, lényeges szerepe van a csontképződésben, a csontanyagcserében, hiánya pedig rengeteg tünetet okozhat.

Ha túl alacsony a szintje a szervezetben, az mindkét nemnél hormonproblémákat eredményezhet. A kutatások szerint D-vitamin hiányában a férfiaknál csökkenhet a tesztoszteronszint, ez pedig ronthatja a spermiumtermelést, ami negatív hatással lehet a termékenységre, illetve erekciós zavarok, impotencia is kialakulhatnak miatta. Nők esetében a mióma, az endometriózis, valamint a PCOS kialakulásának kockázata is megnő, ha a D-vitamin szintje elégtelen, és mindkét nemnél alacsonyabb lehet a libidó, csökkenhet a szexuális vágy. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Emellett a dopamin- és szerotonintermelésben is jelentős szerepet játszik. Ezek a hormonok nélkülözhetetlenek a jó hangulathoz, a boldogságérzethez, alacsony szintjük pedig hosszú távon a depresszióval is kapcsolatba hozható. A D-vitamin tehát a szervezet, az élet számos területére hatással van, és összességében elengedhetetlen a jó szexuális élethez.

A felnőttek számára napi 1500-2000 NE a javasolt mennyiség. A napfény mellett a tonhal, a hering, a marhamáj, a tőkehalmáj, a tojás és a különböző sajtok is tartalmazzák.

Miért múlik el a vágy a kapcsolatban?

Szinte minden hosszú távú kapcsolatban előfordulnak olyan időszakok, hogy egy kicsit alábbhagy a vágy, vagy ritkábbak lesznek az együttlétek. Azonban ha ez a helyzet tartóssá válik, teljesen eltűnik a szenvedély, és a felek annak ellenére, hogy szeretik, mégsem kívánják egymást, az komoly veszélyt jelent a viszonyra. De mi ennek az oka? Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lehet megoldani a problémákat és megmenteni a párkapcsolatot? Sákovics Diana pszichológust kérdeztük erről.

Ezt is szeretjük