Ezek a borok okoznak fejfájást! 5 összetevő, ami veszélyes lehet

A következő anyagok felelhetnek azért, ha a borfogyasztás hatására megfájdul a fejed.

Nyereményjáték

Nyerj 10 ezer forintos utalványt a Vision Expressbe! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világot egy másik szemszögből!

Nyerd meg a Cake Shop megálmodójának mesés receptekkel teli könyvét!

összesen 4 db játék

Ez is érdekelhet

Molnár Piroska igazi maffiavezér - Ilyen, amikor féltő és uralkodó férfibőrbe bújik (x)

Színezüst és -arany körömékszerek, különleges mintákkal 4500 forinttól - Gyönyörű és tartós manikűr 2 perc alatt! (x)

Folyton levert, fáradt vagy? Állandó éhség gyötör? - Candida állhat a háttérben! (x)

Emlékszel még Janikovszky Éva meséire? Most együtt élvezhetitek a gyerekeddel (x)

Ezek a színek pezsdítik fel a tavaszi-nyári szezont - Mutatjuk a legújabb sminktrendeket! (x)

beauty and style

Farmercipők és -szandálok: imádjuk az új trendet »

Képeken a szezon legdivatosabb viharkabátjai: így viseld! »

Mi a horoszkópod? Ilyennek látja személyiségedet a sminkes »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nem csupán másnap sajoghat a fejed, ha alkoholt fogyasztasz. A bor akár a fogyasztása közben is fejfájást idézhet elő.

Hogy pontosan milyen összetevők is okozhatják ezt, illetve mi a különbség e téren az egyes borfajták között, arról az alábbiakban olvashatsz.

A fejfájást okozó összetevők a borban

Szulfitok

A kén - mint szulfit - leginkább kén-dioxid formájában kerül a borba, tartósítószerként működik. Fertőtlenítő hatású, azért adják az italhoz, hogy elpusztítsa a káros mikrobákat, amik meggátolnák az erjedést. Nem törvényszerű, hogy fejfájást idézzen elő, de az arra érzékenyeknél szinte minden fogyasztás alkalmával így történik.

Aminok

Az aminok nitrogéntartalmú anyagok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg. Az erjedésért felelős baktériumtörzsek által kiválasztott tiramin és hisztamin fejfájást okozhatnak azzal, hogy ellentétes hatásuk révén megterhelik az ereket: előbbi ugyanis szűkíti, míg az utóbbi tágítja azokat. De a feniletilamin is kiválthatja a kellemetlen érzést.

Cukor

A borban természetes módon cukor is van, amelynek egy része az erjedés során alkohollá alakul át, másik része azonban visszamarad - az édes boroknál nagyobb mennyiségben. Azért alakulhat ki fejfájás, mert a cukor megköti a vizet a szervezetben, ami dehidratációhoz vezet.

Tanninok

A tanninok is elsősorban a vörösborban fordulnak elő. Nem tudni biztosan, hogy miért eredményezhetnek fejfájást, egy feltételezés szerint növelik az agy szerotonintermelését, és erre a változásra reagálhat így a szervezet.

Ezek a borok okoznak fejfájást

A vörösboroknak magasabb a tannin-, illetve szulfittartalma, az édes fajtákban pedig több a cukor. A legveszélyesebbek tehát fejfájás szempontjából az édes vörösborok, illetve az édes desszertborok, ezekből egy-egy pohárnál nem tanácsos többet fogyasztanod.