Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa - 95 éves korában érte a halál
95 éves korában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa. A Vatikán szombaton délelőtt közölte a szomorú hírt.

xvi benedek

95 éves korában elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa. 

Joseph Ratzinger német teológus-pap 2005 és 2013 között volt a katolikus egyház feje.

Elhunyt XVI. Benedek pápa

„Fájdalommal tudatjuk, hogy XVI. Benedek emeritus pápa ma 9 óra 34 perckor elhunyt a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban. Az emeritus pápa holtteste 2023. január 2-án, hétfő reggeltől a Szent Péter-bazilikában lesz, ahol a hívek búcsút vehetnek tőle” - közölte a hírt Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

XVI. Benedek Joseph Ratzinger néven született 1927. április 16-án. 1946–tól 1951-ig filozófiát és teológiát tanult a freisingi főiskolán és a Müncheni Egyetemen. 1951. június 29-én szentelték pappá. Professzori kinevezését követően a bonni, a münsteri, majd a tübingeni egyetemen tanított. Regensburgban egyetemi tanszéket alapított, amelyet ma is a „Ratzinger-iskola”-ként emlegetnek. 1972-ben megalapította a Communio című katolikus folyóiratot. 1977-ben kinevezték a München-Freisingi főegyházmegye érsekévé. 

A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává, és 2005. április 24-én iktatták be. Ő volt a nyolcadik német pápa, és a 265. a római katolikus egyházfők sorában.

2013. február 11-én jelentette be a lemondását, amit a Vatikán is megerősített. A posztot február 28-ig kívánta betölteni, amiről adott napon le is mondott. Döntése hivatalos okaként egészségének hanyatlását nevezte meg.

XVI. Benedek a modern kor első egyházfője volt, aki hatszáz év után először lemondott a pápaságról. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol a Mater Ecclesiae kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában mutatkozott a nyilvánosság előtt.

II. János Pál pápa ilyen sármos férfi volt fiatalon

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festett fiatalon II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa.

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük