Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa - 95 éves korában érte a halál

95 éves korában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa. A Vatikán szombaton délelőtt közölte a szomorú hírt.

Elhunyt XVI. Benedek pápa

95 éves korában elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa. 

Joseph Ratzinger német teológus-pap 2005 és 2013 között volt a katolikus egyház feje.

Elhunyt XVI. Benedek pápa

„Fájdalommal tudatjuk, hogy XVI. Benedek emeritus pápa ma 9 óra 34 perckor elhunyt a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban. Az emeritus pápa holtteste 2023. január 2-án, hétfő reggeltől a Szent Péter-bazilikában lesz, ahol a hívek búcsút vehetnek tőle” - közölte a hírt Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

XVI. Benedek Joseph Ratzinger néven született 1927. április 16-án. 1946–tól 1951-ig filozófiát és teológiát tanult a freisingi főiskolán és a Müncheni Egyetemen. 1951. június 29-én szentelték pappá. Professzori kinevezését követően a bonni, a münsteri, majd a tübingeni egyetemen tanított. Regensburgban egyetemi tanszéket alapított, amelyet ma is a „Ratzinger-iskola”-ként emlegetnek. 1972-ben megalapította a Communio című katolikus folyóiratot. 1977-ben kinevezték a München-Freisingi főegyházmegye érsekévé. 

A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává, és 2005. április 24-én iktatták be. Ő volt a nyolcadik német pápa, és a 265. a római katolikus egyházfők sorában.

2013. február 11-én jelentette be a lemondását, amit a Vatikán is megerősített. A posztot február 28-ig kívánta betölteni, amiről adott napon le is mondott. Döntése hivatalos okaként egészségének hanyatlását nevezte meg.

XVI. Benedek a modern kor első egyházfője volt, aki hatszáz év után először lemondott a pápaságról. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol a Mater Ecclesiae kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában mutatkozott a nyilvánosság előtt.

II. János Pál pápa ilyen sármos férfi volt fiatalon

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festett fiatalon II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa.

II. János Pál pápa ilyen sármos férfi volt fiatalon: ritkán látott képeket mutatunk róla

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük