II. János Pál pápa ilyen sármos férfi volt fiatalon: ritkán látott képeket mutatunk róla
Megmutatjuk, hogyan festett fiatalon II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa.

jános-pál-pápa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A katolikus egyház élén álló pápák közül II. János Pálra még sokan emlékezhetnek, ugyanis elég sokáig, 1978 októberétől halála napjáig, 2005. április 2-ig, azaz közel 27 évig látta el ezt a nemes feladatot. Ezzel ő a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa, Szent Péter és IX. Piusz után. A 2014-ben szentté avatott pápát az elmúlt évtizedek alatt milliók zárták a szívébe.

Fiatalkori fotókon a pápák

Karol Józef Wojtyła néven született 1920. május 18-án a lengyelországi Wadowice városában. Édesapja, Karol Wojtyła katonatisztként szolgált az Osztrák–Magyar Monarchiában, míg édesanyja, Emilia Kaczorowska tanítónőként kereste a pénzt. A három gyermek közül Karol volt a legfiatalabb, de sajnos nővére meghalt, mire ő megszületett. A Karol nevet azért kapta, mert édesapja nagy tisztelője volt IV. Károly magyar királynak.

Fiatalon számos veszteséget élt át: csupán kilencéves volt, amikor édesanyja elhunyt, három évvel később orvosként dolgozó bátyja, Edmund halt meg, édesapját 1941-ben veszítette el. Leérettségizett, majd a krakkói Jagelló Egyetemen tanult tovább, és egy színjátszó iskolába is járt, ám a 2. világháború idején bezárták az egyetemet, azért, hogy eltartsa magát, kőbányában, majd egy vegyi üzemben dolgozott. 1942-ben jelentkezett az illegalitásban működő krakkói szemináriumba, négy évvel később pedig pappá szentelték. 1958-ban lett püspök, majd hat évvel később ő lett Krakkó érseke, 1967-től pedig bíborosként tevékenykedett tovább.

1978-ban I. János Pál pápát választották az egyház élére, ekkor ő is tagja volt a konklávénak, amelynek az a feladata, hogy megválasszák a következő pápát. A férfi tisztázatlan körülmények között, 33 nap után elhunyt. Ezután Wojtyła visszatért Rómába, hogy részt vegyen az újabb pápaválasztáson, aminek a végén ő lett a kiválasztott. Elődje tiszteletére vette fel a II. János Pál nevet.

1978-ban ünnepelte 58. születésnapját, így az emberek az idősebb arcával ismerték meg őt. Fiatalon egy sportos és jóképű férfi volt. Imádott mozogni. Síelt,  túrázott, kajakozott, úszott és focizott is.

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festett fiatalon II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa.

Ezt is szeretjük