Az orosz vezetőknek is elegük van Putyinból: mindenkit maga ellen fordított a Kreml forrása szerint

Vlagyimir Putyinról nem túl pozitív az orosz vezetők véleménye.

GettyImages-1074448090
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan orosz vezető, aki meg lenne elégedve Vlagyimir Putyinnal és a döntéseivel, írta meg a Daily Mail az orosz-lett hírforrás, a Meduza információi alapján.

Már az is téma, hogy mégis ki lépjen majd az elnök helyébe. Az orosz elithez tartozó vezető politikusok és üzletemberek szerint lesújtó, hogy a vezetőjük úgy indított háborút Ukrajna ellen, hogy nem gondolta végig, milyen szankciókkal büntetik Oroszországot.

Vlagyimir Putyinról nem túl pozitív az orosz vezetők véleménye

Már három hónapja folyik az orosz-ukrán háború, azóta az Európai Unió több korlátozó intézkedést vezetett be Oroszország ellen, olvasható az Európai Tanács honlapján. Az intézkedések célja, hogy gyengítsék a Kreml azon képességét, hogy finanszírozni tudja a háborút, illetve egyértelmű gazdasági és politikai veszteségeket akarnak okozni az invázióért felelős orosz politikai elit számára.

GettyImages-464238826
Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images Hungary

Az EU eddig 1093 személy és 80 szervezet vagyoni eszközeit fagyasztotta be, továbbá utazási tilalmat vezetett be Vlagyimir Putyin, Szergej Lavrov, az orosz Állami Duma tagjai, a Nemzetbiztonsági Tanács tagjai, magas rangú tisztviselők, üzletemberek és oligarchák, köztük Roman Abramovics tekintetében.

Gazdasági szankciókat is bevezettek, amelyek a pénzügyi, a kereskedelmi, az energia-, a közlekedési, a technológiai és a védelmi ágazatra vonatkoznak. Például nem lehet importálni szenet, vasat, acélt, fát, cementet, tengeri eredetű élelmiszereket, likőröket Oroszországból, illetve luxuscikkeket sem exportálhatnak az országba. Az uniós légteret és a kikötőket teljesen lezárták minden orosz tulajdonban lévő légi jármű és hajó előtt.

Több orosz és fehérorosz bankot kitiltottak a SWIFT nemzetközi fizetési kommunikációs hálózatból. Korlátozták a médiát is, a Szputnyik és a Russia Today szolgáltatásai sem elérhetőek az Unióban.

A cikk az ajánló után folytatódik

diplomaták, illetve más orosz tisztviselők és üzletemberek nem élvezhetik az EU területére egyszerűbb belépést biztosító vízumkönnyítési rendelkezések előnyeit. Ez a döntés nem érinti az átlagpolgárokat.

Ezek a szankciók nem érintik túl jól az orosz elitet a Meduza írása szerint, a lap újságírója a cikkét egy Kremlhez kötődő informátor alapján írta meg. 

Az üzletemberek és a kormány számos tagja elégedetlenek azért, mert az elnök úgy indította a háborút, hogy nem gondolt a szankciók mértékére. Ilyen szankciókkal nem lehet élni - panaszkodott a bennfentes, akinek állításait két másik, neve elhallgatását kérő kormányzati tag is megerősítette.

GettyImages-1240707196
Fotó: Contributor / Getty Images Hungary

Már most szembetűnőek a problémák, de a nyár közepére csak még inkább megerősödnek, amik érinteni fogják a közlekedést, a gyógyszeripart, illetve a mezőgazdaságot is. Nem csoda, hogy az elmúlt három hónapban Putyin mindenkit maga ellen fordított. Az orosz elit körében rendszeres téma, hogy nem maradhat már sokáig Putyin az ország vezetője, és arról vitáznak, vajon ki léphet majd a helyébe.

A 69 éves elnök állítólag a kormánya tagjai közül csak egyvalakiben bízik meg igazán, ő nem más, mint Nyikolaj Patrusev, a Nemzetbiztonsági Tanács titkára.

Az elmúlt napokban több szóbeszéd napvilágra látott Putyinnal kapcsolatban, például tegnap robbant a hír, miszerint az orosz-ukrán háború kirobbanása után merényletet próbáltak elkövetni ellene, de az végül sikertelen lett. A romló egészségügyi állapotáról is rendszeresen jelennek meg írások, volt szó Parkinson-kórról, vérrákról, illetve pajzsmirigyrákról is. Májusban titokban még egy műtétet is végrehajtottak rajta.

Május 23-án megírtuk, hogy az MI6 hírszerző ügynökség korábbi vezetője, Sir Richard Dearlove szerint már nincs sok idő hátra, hogy Vlagyimir Putyint leváltsák.

Szerintem 2023-ban már nem lesz a pozíciójában. Valószínűleg szanatóriumba kerül, ahonnan nem kerül ki Oroszország vezetőjeként. Nem azt mondom, hogy nem fog kikerülni a szanatóriumból, de Oroszország vezetőjeként biztosan nem.

Vlagyimir Putyin volt felesége

Képes összeállításunkban ritkán látott képeket mutatunk Vlagyimir Putyinról és volt feleségéről, Ljudmiláról.

Ezt is szeretjük