Ilyen volt Vlagyimir Putyin és exfelesége házassága: Ljudmila szakításra gyanakodott a lánykéréskor
Vlagyimir Putyin és Ljudmila Alekszandrovna Ocseretnaja házassága 1983-tól 2014-ig tartott.

GettyImages-74416144
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vlagyimir Putyin mindig is titokzatos volt a magánéletével kapcsolatban, így manapság csak a pletykákra hagyatkoznak az emberek, állítólagos szeretőről, eltitkolt gyerekekről írnak a lapok, ám ezekre az információkra nem szokása reagálni.

Amikor 2000-ben Oroszország elnöke lett, még házas volt, Ljudmila Alekszandrovna Ocseretnaja volt a felesége, aki több alkalommal megjelent a politikussal a nyilvánosság előtt. Az is kiderült róluk, hogy két lány szülei, akik a Marija és a Jekatyerina neveket kapták.

Ilyen volt Vlagyimir Putyin és Ljudmila házassága

Elnöki karrierje elején megjelent hivatalos életrajzi könyve, a First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia's President Vladimir Putin, amelyben több interjú alapján írták meg Putyin addigi életét, nemcsak a szakmai, hanem a magánéleti területekre is kiterjedt a kiadvány, így részletesebben is szó volt a házasságáról.

GettyImages-1509393
Fotó: Laski Diffusion / Getty Images Hungary

Ljudmila bár nyelvészként végzett, végül az Aeroflot kalinyingrádi kirendeltségénél helyezkedett el, légiutas-kísérőként dolgozott. Leningrádban ismerkedtek meg 1980-ban, egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak, az életrajzi könyvből kiderült, hogy első benyomásra nem fogta meg Putyin Ljudmilát, írta meg a Daily Express.

- Nagyon szerényen volt felöltözve, mondhatnám rá azt is, hogy szegényesen. Nagyon birtokolhatatlannak tűnt, az utcán biztosan nem figyeltem volna fel rá - idézte az asszony szavait a könyv.

Az Arkady Raikin színházban volt az első randijuk, velük tartott a közös barátjuk és egy másik lány is. A második és a harmadik napon is ugyanígy négyesben mentek el együtt ugyanerre a helyre. Putyin és Ljudmila egyre jobb viszonyba kerültek, majd egymásba szerettek.

- Volt valami Vlagyimirban, ami vonzott engem. Három-négy hónappal később tudtam, hogy ő az a férfi, akire szükségem van - ez az idézet már a Kreml honlapján olvasható.

Három és fél évnyi járás után megtörtént a lánykérés, ám a nő visszaemlékezése szerint Putyin úgy tálalta az egészet, mintha szakítani akart volna vele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Egyik este ültünk a házban, és ezt mondta nekem: "Mostanra már tudod, milyen ember vagyok. Általában nem vagyok egy lezser alkat." Önkritikus volt magával szemben, elmagyarázta nekem, hogy mennyire csendes típus, bizonyos dolgokban hirtelenül dönt, és képes megsérteni az embereket, és így tovább. Azt mondta, hogy kockázatos élettársnak bizonyul. Hozzátette: "A három és fél év alatt valószínűleg már meggondoltad magad."

Úgy hangzott, mintha szakítani akarna velem!

- "Igen, döntésre jutottam", ezt válaszoltam neki, erre ő visszakérdezett, hogy "Igen?" Na ebben a pillanatban már biztos voltam benne, hogy szakítunk, erre ezt válaszolta: "Nos akkor, ha ez így van, akkor kimondom, hogy szeretlek, és szeretném, ha összeházasodnánk!" Teljesen meglepett ezzel - emlékezett vissza.

1983. július 28-án házasodtak össze.

- Tudtam, ha nem nősülök meg még legalább két-három évig, akkor sosem házasodok össze senkivel. Igaz, hogy hozzászoktam az agglegényélethez, de Ljudmila megváltoztatta ezt.

GettyImages-113118796
Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images Hungary

1985-ben született meg Marija lányuk, amikor beindult a szülés, a politikus üzleti úton volt, így Ljudmila oldalán nem volt ott a férje, hogy támogassa. Miután megszületett a pici, az asszony Natasának szerette volna elnevezni a gyereküket, de Putyin megvétózta ezt. Azt akarta, hogy az anyja után nevezzék el az újszülöttet.

- Patakokban folyt a könnyem, de tudtam, hogy nincs választásom, Marija lesz a lányom neve.

Amiatt is kellemetlenül érezte magát, mert a férje sokat késett, mire a kórházba ért, miután világra hozta a csecsemőt.

- Egy óra elteltével már a sírás közelében voltam, annyira megalázva éreztem magam.

Második lányuk egy évvel később született meg, őt Jekatyerinának nevezték el.

GettyImages-522520828
Fotó: Tass / Getty Images Hungary

Ljudmila jó barátnője, Irene Pietsch Fragile Friendships címen írt könyvet, amelyben leleplezte, Putyin felesége mennyire nem volt elégedett férje karrierbeli döntéseivel, az alkotásból a Daily Express idézett. Miután kiderült, hogy 1998-ban elvállalta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetői pozícióját, telefonban panaszolta el Pietschnek, ez milyen hatással lesz az életükre.

- Ez szörnyű, nem vehetjük fel többé a kapcsolatot egymással. Ez egy szörnyű elszigeteltség. Nem utazhatunk oda többet, ahova szeretnénk, nem mondhatunk el bármit, amit szeretnénk. Még csak most kezdtem el igazán élni - panaszkodott akkor.

- Sajnos ő egy vámpír - fogalmazta az asszony a férjéről.

Pietsch azt is megemlítette a könyvében, hogy az elnök felesége rajongott az asztrológiáért, de ez Putyinnak egyáltalán nem tetszett, sőt egyszer azt mondta a nőnek, ha három hetet kibír egy fedél alatt Ljudmilával, akkor egy kitüntetést érdemelne. Szavaiból már akkor érződött, nincs minden rendben a házasságukkal.

Ljudmila nem szeretett középpontban lenni, így nem örült, amikor 2000-ben ő lett Oroszország first ladyje. Ha tehette, a háttérben maradt, végül 2013-ban jelentették be, hogy elválnak, ami elég bizarr módon történt. Egy színházi előadás szünetében jelentették be Putyinnal, hogy a különválás mellett döntöttek. Hivatalosan 2014-ben váltak szabad emberekké. Azóta az asszony ismét férjhez ment.

Állítólag ő Vlagyimir Putyin egyik eltitkolt lánya

Képes összeállításunkban megnézheted, mennyire hasonlít Luiza Rozova Putyinra.

Ezt is szeretjük