Vlagyimir Putyin így nézett ki fiatalon: felismered régi fotóin az orosz elnököt?
Fiatalkori képeket láthatsz Vlagyimir Putyinról.

GettyImages-479224659
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az oroszok és ukránok közötti elmérgesedett konfliktus miatt jóval nagyobb figyelem vetődött az elmúlt hetekben Oroszország elnökére, Vlagyimir Putyinra. 

A politikus 2000-ben kezdte meg első elnöki ciklusát, 2004-ben újraválasztották. Az orosz alkotmány értelmében harmadszorra már nem indulhatott a választásokon, így négy évig az ország államfőjeként tevékenykedett. 2012-ben viszont ismét őrá voksolt a nép, így visszatérhetett a Kremlbe. Jelenleg a negyedik elnöki ciklusa tart.

Vlagyimir Putyin fiatalon

Szinte nincs a világon olyan ember, aki ne hallott volna az oroszok vezetőjéről, de mégis ki volt ő, mielőtt a világ egyik legbefolyásosabb politikusává vált? Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin néven látta meg a napvilágot 1952. október 9-én az akkori Szovjetunióban, Leningrádban, amit az unió összeomlása után visszaneveztek Szentpétervárra. Munkáscsaládba született, apja, Vlagyimir a haditengerészet sorkatonájaként szolgált a 2. világháborúban, az '50-es években biztonsági őr, később munkafelügyelő lett belőle, anyja, Marija Ivanovna Selomova egy gyárban dolgozott. A honlapján bevallotta, egyszerű, átlagos életet éltek.

Általános iskolában inkább volt bajkeverő, mint egy szorgalmas, törtető diák, ettől függetlenül egyik tanára látta benne a lehetőséget.

- Ötödik osztályban még nem találta meg önmagát, de éreztem benne a potenciált, az energiát és a karakterességet. Láttam, hogy nagyon érdeklődik a nyelvek iránt, amik csak úgy ragadtak rá. Nagyon jó memóriája és éles esze volt. Azt gondoltam, ez a fiú többre is viheti, ezért úgy döntöttem, hogy jobban odafigyelek rá, hogy elvonjam a figyelmét az utcai gyerekekről - fogalmazta róla Vera Gurevich tanára.

Hatodik osztálytól kezdve szorgalmasabbá vált, és egyre jobb jegyei lettek. Rájött, hogy muszáj tanulnia. A sport is élete részévé vált, 12 éves korától dzsúdóedzésekre járt, 18 éves korára Leningrád bajnoka lett. 1970-ben sikeres felvételt nyert a Leningrádi Állami Egyetemre, jogot hallgatott, 1975-ben diplomázott le. Az egyetemi évek alatt lépett be a Szovjetunió Kommunista Pártjába, és tagja maradt annak 1991. évi betiltásáig. A diploma megszerzése után az Államvédelmi Bizottsághoz, azaz a KGB-hez szegődött. Először az igazgatóság titkárságára, majd a kémelhárító részlegre nevezték ki, ahol körülbelül öt hónapig dolgozott. Fél évvel később operatív személyzeti átképzőtanfolyamokra küldték. További fél évet dolgozott a kémelhárító részlegen, ebben az időszakban kezdte érdekelni a külföldi hírszerzés.

- Elég gyorsan elutaztam egy speciális képzésre Moszkvába, ahol egy évet töltöttem. Aztán ismét visszatértem Leningrádba, és ott dolgoztam az Első számú Főigazgatóságon, a hírszerző részlegen. Ennek az igazgatóságnak voltak kirendeltségei a Szovjetunió nagyobb városaiban, beleértve Leningrádot is. Körülbelül négy és fél évig dolgoztam ott - olvashatóak Putyin szavai a honlapján.

Ezután kiképezték, hogy Németországban tevékenykedjen. A '80-as évek elején a szerelem is beköszöntött az életébe, 1983-ban vette feleségül Ljudmilát, aki két lányt szült neki. 1985-ben családjával Kelet-Németországba költöztek, Drezdában telepedtek le. A helyi titkosszolgálatnál szolgált. Gyorsan megmászta ott is a szamárlétrát, alezredesi, valamint főosztályvezetői asszisztensi beosztásba léptették elő.

Miután 1990-ben visszatértek Németországból Leningrádba, Putyin a Leningrádi Állami Egyetem rektorának nemzetközi kapcsolatokért felelős asszisztense lett. Hamarosan a leningrádi városi tanács elnökének tanácsadója is lett. 1991 júniusától Putyin a városházán a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnökeként kezdett dolgozni. A Szovjetunió bukása megnehezítette életét, plusz kiegészítésként taxisofőrnek szegült ebben az időszakban, írta meg a Forbes.

1994-től a szentpétervári városi kormány elnökhelyettesi posztját töltötte be. 1996-ban családjával Moszkvába költözött, ahol politikai karrierje kezdődött.

Gyorsan ívelt felfelé a karrierje. Az elnöki adminisztráció munkatársa, később pedig vezetőjének első helyettese lett. 1998 nyarán kinevezték a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, azaz az FSZB igazgatójának, a következő évben egyidejűleg az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsa titkárának is. 1999. augusztus 9-én Borisz Jelcin hivatalban lévő elnök - a következő évben esedékes elnökválasztást megemlítve - televíziós nyilatkozatban jelentette be, hogy Putyint látja a legmegfelelőbb személynek arra, aki konszolidálni tudja az orosz társadalmat. Jelcin menesztette Szergej Sztyepasin kormányát, és megbízta a törtető politikust a kormányfői teendők ellátásával.

1999 őszén nagy népszerűségre tett szert az oroszok szemében: szeptemberben több, két moszkvai és egy volgodonszki lakótelepi robbanás is történt, több száz halottal és sérülttel. A hatóságok szerint a robbantásokért a csecsen szeparatisták feleltek, bár konkrét felelősöket nem találtak, Putyin ekkor kemény megtorlást ígért. Pár hónappal később nagyobb katonai támadást indított, mely a tíz évig tartó második csecsen háborúhoz vezetett.

Elődje 1999. december 31-én hivataláról is lemondott, így Putyin lett Oroszország megbízott elnöke. A 2000-es választásokat 52,94%-kal nyerte.

Képes összeállításunkban megnézheted Vlagyimir Putyin fiatalkori képeit.

Ezt is szeretjük