Ezek voltak Vilmos herceg utolsó szavai Dianához - A trónörökös anyja haláláról beszélt

Vilmos és Harry először vallottak életük legszörnyűbb időszakáról.

Vilmos és Harry először vallottak életük legszörnyűbb időszakáról.

Vilmos és Harry herceg sohasem beszéltek még nyilvánosan imádott édesanyjuk haláláról: még egymás között sem bírtak beszélni arról a fájdalomról, amit a tragikus baleset okozott mindkettejüknek.

Először beszéltek a tragédiáról

A BBC dokumentumfilmjében, mely Diana utolsó hét napját járja körül, a fiúk is megszólaltak: Vilmos és Harry elmesélték, mik voltak az utolsó szavaik édesanyjukhoz, hogy mondta el nekik apjuk a rossz hírt, mit éreztek a temetés alatt.

- A halála előtt nem sokkal még felhívott minket, hogy megkérdezze, hogy vagyunk. Mondtam neki, hogy nagyon hiányzik, és szeretem, és megkérdeztem, mikor jön már haza - mondta Vilmos.

Harry még csak 12 éves volt, így nem is igazán akart az édesanyjával beszélni aznap, hanem folytatni akarta a szaladgálást:

- Vilmos kiabált nekem, hogy "anya vonalban van, anya vonalban van" - én meg azt gondoltam, jaj, ne már, pont most, amikor úgy belemelegedtünk a játékba! Azért beszéltem vele persze, és mondtam neki, hogy hiányzik, de aztán mondtam, hogy vissza is megyek játszani.

Egész életemben együtt kell élnem azzal, hogy 12 évesen fontosabb volt a játék, mint hogy anyámmal beszéljek még pár percet... ha tudtam volna, hogy soha többé nem hallhatom a hangját - mesélte Harry az utolsó beszélgetésükről.

Harry azt is elárulta, hogy apjuk, Károly herceg volt az, aki elmondta nekik a szomorú hírt édesanyjuk haláláról:

- Borzasztó lehet átélni, hogy el kell mondanod a gyerekednek, hogy a másik szülőd meghalt. Próbált erős lenni, pedig ő is gyászolt - mégis, ott állt mellettünk, és vigyázott ránk. Helyettünk is tartotta magát - mesélte a fiatalabb trónörökös.

- Először nem hittem el, amit mond. Ürességet éreztem. Zavarodottságot. Állandóan azt kérdeztem, hogy "Miért én? Miért velem történik mindez? Mit tettem, amivel ezt érdemeltem?" - tette hozzá Vilmos, aki 15 éves volt a tragédia idején.

Vilmos azt is elárulta, hogy nagyanyjuk, Erzsébet királynő volt a másik, akire támaszkodhattak a nehéz percekben:

- A nagymamánk megpróbált minket és apánkat is megóvni. Azt akarta, hogy legyen időnk csendben meggyászolni az édesanyánkat, ezért rizikós döntést hozott: úgy határozott, hogy egy hétig még Skóciában maradunk, hogy családi körben dolgozhassuk fel anya halálát. Mindenki elítélte miatta, őt pedig nagyon megviselte a dolog, pedig csak a mi érdekeinket tartotta szem előtt - mesélte Vilmos.

A temetés különösen nagy megpróbáltatás volt számukra, hiszen nem elég, hogy végig kellett nézniük, ahogy elbúcsúztatják az édesanyjukat, de a koporsója mögött kellett sétálniuk, emberek millióinak szeme láttára.

- A koporsója mögött sétálni a legnehezebb dolog volt, amit eddigi életemben meg kellett tennem. A frufrum mögé bújtam, hogy ne lássanak. Úgy éreztem, hogy anya is mellettünk sétál. Imádott minket - még 20 év elteltével is érzem a szeretetét. Ha csak a töredékét képviselem annak, ami ő volt, akkor büszke lehetek magamra, és remélem, ő is büszke lenne rám - vallott Vilmos könnyes szemmel.

Harryt is nagyon megviselte, hogy kisfiúként részt kellett vennie a temetési menetben - korábban azt nyilatkozta, hogy egyik gyerektől sem szabadna ilyet kérni -, mégsem ez volt az, ami miatt majdnem sírva fakadt a búcsúszertartáson.

- Elton John dala elképesztően érzelmekkel teli volt. Úgy éreztem, mindjárt elbőgöm magam, de örülök, hogy nem sírtam a nagy nyilvánosság előtt. Ezek a könnyek csak rám tartoztak, és anyára - nyilatkozta Harry.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük