4 sztár, aki nővé operáltatta magát

A megtévesztés dívái, akik eredetileg fiúnak születtek, de miután nemet cseréltek, már nőként ismerte meg őket a világ.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nem is gondolnánk, de nagy a különbség egy transzszexuális és egy transzvesztita között. A transzvesztita ugyanis tulajdonképpen nem más, mint egy nőnek öltözött férfi, aki teljesen tisztában van saját nemi identitásával, és elfogadja azt.

Amanda Lepore, amerikai transzszexuális híresség

Ezzel szemben a transzszexuális megtagadja saját biológiai nemét, amivel ellentétesen határozza meg magát. A transzszexuálisok közül sokan érzik úgy, hogy a természet tévedése miatt kerültek pszichológiai nemükkel ellentétes testbe, emiatt aztán sokan közülük nemváltoztató operációra vállalkoznak.

April Ashley

A 73 éves Ashley a transzszexualitás történetének egyik korai úttörő személyisége, aki eredetileg George Jamiesonként látta meg a napvilágot. Boldogtalan gyermekkora után az ötvenes években Párizsba költözött, ahol más híres transzvesztita előadóművészekkel különféle kabarékban és színházakban szerepelt.


1960-ban Dr. Georges Burou végezte el rajta a teljes nemátalakító műtétet. A sebész felhívta rá a figyelmét, hogy az akkor még kezdeti stádiumban lévő eljárás akár az életébe is kerülhet, Ashley azonban vállalta a rizikót.

Nővé változása korántsem ment könnyen, a műtét után hetekig vérzett, és nagy csomókban kihullott a haja, ami a későbbiekben sosem nőtt vissza. Miután rendbe jött, immáron nőként tért vissza Angliába, ahol híres modell lett belőle, pózolt többek között a Vogue címlapján is.

Ám titkát hamar leleplezték, 1961-ben a Sunday People című újság szivárogtatta ki, hogy Ashley eredetileg férfi. Ezt annyira nem nézték jó szemmel, hogy az egyik akkoriban forgatott filmjének a stáblistájáról is leszedték a nevét.

A transzszexuális Ashley a mai napig nagy népszerűségnek örvend, a közelmúltban pedig felröppentek olyan pletykák, miszerint a róla szóló életrajzi filmben Catherine Zeta-Jones alakítaná őt, ám a filmterv mostanáig egyelőre nem valósult meg.

Bibiana Fernandez

Az 55 éves spanyol színésznőt eredetileg Manuelnek hívták, és gyerekkorát Malagában töltötte. Később Barcelonába ment, hogy valóra váltsa álmát, és művész legyen belőle.


Kezdetben Barcelona varieté színházaiban adott elő, majd a hetvenes évek végén megkapta első filmszerepét, aminek köszönhetően igazi híresség lett belőle Spanyolországban. A színészet mellett az énekléssel sem hagyott fel, Lady Champagne címmel egy saját lemezt is kiadott.

A nyolcvanas években figyelt fel rá a kultikus spanyol művészfilmrendező, Pedró Almodóvar, akinek azóta számos alkotásában felbukkant hosszabb-rövidebb időre. Bibiana Fernandezt láthattuk például a Matadorban, A vágy törvényében és a Tűsarokban. Fernandez eleinte olyannyira megtévesztette rajongóit, hogy karrierje elején sokan nem is tudták róla, hogy transzszexuális. Átalakulása olyan jól sikerült, hogy korához képest most sem lehetne ezt teljes bizonyossággal megállapítani róla.

Jenny Hiloudaki

A jelenleg 41 éves görög származású Jenny Hiloudaki eredetileg John néven látta meg a napvilágot, és már egészen korán elhatározta, hogy nőként szeretné leélni életét. 13 éves korában kezdett el nemi hormonokat szedni, melynek következményeképpen pubertáskorában lassacskán háttérbe szorult eredeti biológiai neme, átadva a helyét egy női variánsnak.


Hiloudakin húsz évesen hajtottak végre a sebészek teljes nemátalakítást, ezek után Görögország egyik legismertebb topmodellje lett belőle. Életvitele és stílusa miatt sokan támadták, és a botrányokat sem kerülhette el.

Ezek közül hazájában a legnagyobb visszhangot egyik afférja váltotta ki, amikor egy ismert védőügyvéddel, George Sakelaropoulos-szal kezdett romantikus viszonyba. A görög közvélemény olyannyira ellenezte románcukat, hogy csak akkor nyugodtak meg végre, amikor szakítottak, és Sakelaropoulos visszatért családjához.

Kelly van der Veer

A jelenleg 25 éves holland transzszexuális hölgy 17 éves korában nyert meg egy transzvesztita versenyt, ahol ő volt a legfiatalabb induló, és 19 évesen esett át a teljes nemátalakító műtéten. Ezek után jelentkezett a Big Brotherbe, ahol nevét egész hazája megismerte. Kelly van der Veer volt a valóságshow egyik legellentmondásosabb figurája, köszönhetően annak, hogy lefeküdt egy másik férfi résztvevővel, akit egyáltalán nem zavart, hogy szexpartnere transzszexuális.


Az eredetileg Ferry nevű kisfiú fiatalkorában egy híres gyerekkórusban énekelt, miközben gyakran nézték lánynak, példaképe pedig Barbie-baba volt. Ezek tükrében talán nem véletlen, hogy van der Veer régóta úgy érezte, ő tulajdonképpen nő egy férfi testébe zárva.

Saját helyzetén pedig csak műtéti úton javíthatott. Nővé változása olyan meggyőzőre sikerült, hogy sokan a mai napig nehezen tudják elhinni, hogy férfiként látta meg a napvilágot.

Ezt is szeretjük