Az elmúlt évek legdurvább nem-átalakító műtétei

Megdöbbentő fotókkal

Az orvostudomány csodákra képes, íme három sztár, akik azért feküdtek kés alá, hogy nemet cseréljenek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orvostudomány fejlődésével egyre több - korábban lehetetlennek hitt - műtéti beavatkozást képesek a sebészek végrehajtani. Ezek közé tartoznak a teljes nem-átalakító operációk, amelyek 20. századi történetéről és úttörő egyéniségeiről már mi is írtunk. Mi most az elmúlt évek legmegdöbbentőbb operációt gyűjtöttük össze, amelyek során a sztárok nemet cseréltek.

Larry Wachowski

Már évek óta keringtek pletykák arról, hogy a Mátrix-trilógiát rendezőként jegyző Wachowski-fivérek egyik tagja, Larry úgy döntött, hogy nővé operáltatja magát. A meglehetősen ellentmondásos ügy még a 2003-as Mátrix – Újratöltve forgatása után kezdődött, amikor Larry Wachowski női ruhában jelent meg a nyilvánosság előtt és a Lana nevet használta.


Májusban aztán David Poland újságíró is megerősítette a szokatlan hírt. 2006-ban pedig a San Francisco Chronicle számolt be arról, hogy sztárrendező – hosszú ideig tartó női hormonkezelést követően – végre átesett a nem-átalakító műtéten.

Sokan mégis kétkedve fogadták a kacsának tűnő hírt, ám Larry Wachowskit idén áprilisban már nőként kapták lencsevégre a lesifotósok a Los Angeles-i repülőtéren. A hitelesnek tűnő fénykép ellenére a Wachowski-testvérek producere, Joel Silver egy 2007-es interjúban cáfolta a rendező átalakulásáról szóló állítólagos híreket. Szerinte ugyanis az egész kamu, amit csak azért találtak ki az újságírók, mert a fivérek nem hajlandók interjúkat adni nekik. Ugyanezt az álláspontot osztották a Speed Racer – Totál turbó című film stábjából is többen, akik azt állították, hogy szó sincs itt Lanáról, Larry még mindig Larry.

Kim Petras

A német popzene feltörekvő üdvöskéje Tim Petras néven látta meg a napvilágot 1992-ben, és bármilyen hihetetlen is, de az elmúlt évek során teljes nem-átalakító műtétsorozatot hajtottak rajta végre a sebészek.

Szülei elmondása szerint Petras kétéves korában kezdte azt hangoztatni, hogy ő tulajdonképpen lány. Apja és anyja kezdetben nem vette komolyan a kis Petras vallomását, ám hamarosan rá kellett döbbenniük, hogy gyermekük tényleg lánynak hiszi és érzi magát.


2006-ban az akkor 13 éves Kim Petras a televízióban mesélt először a nemi átalakulás folyamatáról, amiben dr. Achim Wüsthof hamburgi endokrinológus segített neki. Az interjú alaposan megdöbbentette Németországot, egy évvel később pedig már az egész világon felfigyeltek az úttörő esetre. Petras akkor azért küzdött, hogy fiatal kora ellenére megkapja az engedélyt a teljes átalakításra – amit a német törvények 18 éves kor alatt tiltanak.

Az énekesnő végül 2008 novemberében jelentette be blogján, hogy 16 éves korára teljes mértékben nővé operálták! Ezzel sikerült történelmet írnia, hiszen ő lett a világ legfiatalabb embere, akin teljes nem-átalakítást hajtottak végre. Mindeközben Petras karrierje is beindulni látszik, a közelmúltban ugyanis lecsapott rá a Joyce Records nevű lemezkiadó, hogy még idén piacra dobják debütáló albumát.

Chaz Bono

Sonny Bono és Cher leszbikus gyermeke eredetileg Chastity Bono néven látta meg a napvilágot, és némiképp kilóg a sorból, hiszen az ő férfivá változása jelenleg is zajlik. Chastity-ből a sebészek tervei szerint teljes mértékben 2010-ben lesz Chaz, de addig még erős hormonkezelés és különféle operációk várnak rá az elkövetkező hónapokban. A népszerű celeb mellesleg az év elején, nem sokkal negyvenedik születésnapja után kezdte meg férfivá változását.


- Igen, valóban igaz, hogy Chaz sok évnyi mérlegelés után meghozta azt a bátor döntést, hogy végre biológiailag is elnyerje igazi identitását – erősítette meg az értesülést Howard Bragman, a család szóvivője.

Chaz Bono 18 éves korában vallotta be világhírű szüleinek, hogy leszbikus. Chert először megdöbbentette gyermeke bejelentése, napokig dühöngött, de végül megbékélt a helyzettel. A közvélemény azonban csak évekkel később, a Star magazin 1990. januári számából értesült Chaz leszbikusságáról.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Büszke döntésére és nagyon hálás a tiszteletért és támogatásért, amit szeretteitől kapott. Chaz reménye, hogy merész választásával hozzájárul majd ahhoz, hogy a világ toleránsan álljon hozzá azokhoz, akik hasonló beavatkozásnak vetik alá magukat – tette hozzá Bragman.

Chaz Bono azt kérte a médiától, hogy tartsa tiszteletben magánéletét, és kijelentette, hogy az átváltozás ideje alatt nem ad egyetlen interjút sem.

Ezt is szeretjük