Forradalmi hírességek: botrány, kémkedés, halál
Kémkedés közben hal meg a filmsztár, lelövik a híres énekest, románc március 15-én: korabeli sztárokból lett szabadsághősök!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szabadság, szerelem

Ne felejtsük el: a mi márciusi ifjaink közül többen is gyakorlatilag sztárstátuszban voltak. Bármennyi támadás is érte művészetét akkoriban, Petőfi a legnépszerűbb magyar költő volt, Jókai pedig 1844 óta ünnepelt író.


Utóbbi esetében a szabadság és a szerelem valóban együtt járt: március 15-én este a Nemzeti Színházba ment, hogy megnézze a Bánk bánt, és Laborfalvi Róza tűzte ki mellére a kokárdát.

Szerelem volt első látásra: fél évvel később már összeházasodtak, bár ez a konzervatív közönség felhördülését váltotta ki: a híres színésznő ugyanis idősebb volt Jókainál, és volt egy házasságon kívül született gyermeke is.

Görögország angol hőse

A 19. század talán legünnepeltebb híressége Lord Byron volt, az angol romantika vezéralakja. Minden megvolt benne, ami ma is eladhatóvá tenné: szikrázóan tehetséges volt, jóképű, és mellesleg Anglia legnagyobb botrányhőse. Költeményei kirobbanó sikert arattak, biszexualitása, kiskorúakkal és rokonokkal folytatott kapcsolatai pedig hatalmas ellenérzést.

Az angol közvélemény dühe elől külföldre ment, és szerepet vállalt a kor szabadságharcaiban. Írásokkal támogatta az örmények küzdelmét, tettekkel az olaszok harcát.

Élete utolsó állomását Görögország jelentette: saját pénzén erősítette meg a szabadságért küzdő hellászi flottát, majd fegyvert ragadott, és katonai vezető lett. Egy törökök által tartott erőd ostromára készült csapatával, mikor megbetegedett és meghalt. Görögország ma is szabadsághősként tiszteli.

Athénban kerületet neveztek el róla, a Byron pedig népszerű férfinév lett Hellászban. Szíve görög földön nyugszik, testét hazavitték, bár botrányos hírére jellemző, hogy először nem engedték eltemetni a Westminster apátságban!

Nobel-díjas szabadságharcos

Bár a spanyol polgárháború idején még nem kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, Ernest Hemingway már a ’30-as években is a kor egyik legbefolyásosabb írója volt.

Az elkötelezett baloldali Hemingway haditudósítónak jelentkezett, és cikkeivel nyíltan a Franco ellen harcoló köztársaságiakat támogatta. Egy önéletrajzi munkája alapján nemcsak tollal harcolt: kémkedett a köztársaságiak számára, valamint fegyvermesterként is működött.

A kíméletlen polgárháború magánéletében is változásokat hozott: megrendült vallásos hite, feleségétől, a hithű katolikus és Franco uralmát támogató Pauline Pfeiffertől pedig elhidegült – 1940-ben el is váltak.

Szuperkém volt az Elfújta a szél sztárja

Kevéssé ismert tény, hogy Leslie Howard, Anglia egyik legnagyobb szívtiprója a brit titkosszolgálat alkalmazásában állt a második világháború alatt. Az Elfújta a szél főszereplője jótékonysági misszióknak álcázta tevékenységét, de nem eléggé.

A hihetetlen népszerű, fanatikus hazafi Howard meggyilkolására valószínűleg a náci propagandaminiszter, Josef Göbbels adott parancsot:


Portugáliából repült haza, mikor az utasszállító gépet, amin utazott, német gépek támadták meg és lőtték le. Teste a Vizcayai-öbölben nyugszik.

Minden idők legbefolyásosabb zenésze

Kevés sztárnak volt akkora hatása országára, mint Bob Marley-nak, Jamaica legnagyobb nemzeti hősének. A félvér fiú Kingston kíméletlen gettójában, Trenchtownban nőtt fel, ahol a gyilkosság és az erőszak mindennaposnak számított. Együttesével, a Wailersszel hatalmas sikereket aratott, majd Amerikába ment, autógyári munkásnak.

Hazatérése után felvette a rasztafári hitet, és mindent megtett országa békéjének megteremtéséért. Dalaival tett hitet a szabadság mellett, milliók rajongták körül. 1976-ban a miniszterelnök felkérte egy koncerten való részvételre, melyet a polgárháború szélére sodródott, véres erőszakban tobzódó ország megbékítésére szánt.

Marley békéltető fellépése a One Love Peace koncerten

A fellépés előtt két nappal gépfegyveres banda tört be stúdiójába, és súlyosan megsebesítették. Marley fellépett sebesülten is, majd Angliába emigrált, hisz életveszélybe került. Két év múlva tért vissza, egy újabb békekoncertre, a színpadra szólítva Jamaica egymást halálosan gyűlölő politikai vezetőit.

Albumain foglalkozott az afrikai függetlenségi mozgalmakkal, élesen támadta a dél-afrikai apartheid rendszert. Rákban halt meg 1981-ben. Hősnek járó állami temetést kapott, sírja nemzeti zarándokhely Jamaicában.

Ezt is szeretjük