Minden idők legsokkolóbb botrányai Hollywoodból
Pillants be velünk az álomgyár csillogó kulisszái mögé, és fedezd fel a sötét titkokat, amelyek alaposan megdöbbentették a világot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Diliházban kötött ki a szépség

A seattle-i szépség, Frances Farmer a Paramount Stúdió egyik legígéretesebb üdvöskéje volt, de idegi problémái egész életére árnyékot vetettek.

Hosszú szerződést kapott, és akkora sztárok oldalán játszhatott, mint Bing Crosby, de eszelős rohamai miatt parkolópályára került.

 
 
 

Egy alkalommal szétverte fodrásza állkapcsát, majd 1942-ben letartóztatták, mikor a háború miatti elsötétítés után égő reflektorokkal és részegen vezetett haza. Tárgyalásán leütött egy rendőrt, felpofozott egy másikat, majd egy tintatartót a bíró fejéhez vágott.

A Los Angeles-i pszichiátriai intézetbe szállították, ahol paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála. Összesen hat évet töltött zárt intézetben, többek között sokkterápiával is kezelték. Az 1950-es években visszatért a filmvászonra, de sosem váltotta be igazán rendkívüli tehetségének ígéretét. 1970-ben halt meg.

Aki leugrott a Hollywood feliratról

Még talán Farmernél is tragikusabb a walesi Peg Entwistle, Hollywood egy valódi áldozatának sztorija. Színészcsaládból származott, apja sikeres broadway-pályafutást tudhatott maga mögött.

Apja halála után ő is a Broadwayre ment, és kisebb-nagyobb szerepeket kapott, többek közt a 232 előadást megért, hatalmas sikerű Tommy című darabban. A ’30-as évek elején Hollywoodba ment, és a Thirteen Women című filmben kapott szerepet. A rendező drasztikusan megvágta jeleneteit, a bemutatóra pedig meg se hívták.

 
 

A megalázott és a gazdasági válság miatt elszegényedett színésznő nagybátyjának a bemutató estéjén azt mondta, sétálni megy. Ezt is tette: fölment a híres Hollywood felirathoz, letette kabátját és pénztárcáját, majd a H-betűről a halálba vetette magát. Összetört testét csak két nap múlva találták meg.

Kegyetlen irónia, hogy öngyilkosságának napján jött egy levele, melyben egy főszerepet ajánlottak fel neki,  egy olyan darabban, melynek végén öngyilkosságot kellett volna elkövetnie.
- Attól tartok, gyáva vagyok. Sajnálok mindent. Ha korábban megtettem volna, sok szenvedést megspórolok – szólt sokkoló tömörségű búcsúlevele. Mindössze 24 éves volt.

Leszbikust vesz el Hollywood szépfiúja

A némafilm korszakának egyik legnagyobb sztárja, Hollywood akkori legszívdöglesztőbb macsója Rudolph Valentino volt, a legelső latin szerető. Az elkényeztetett gazdag gyerek New York-ban elverte apai örökségét, és mindenféle alantas munkát elvállalt, majd felragyogott a csillaga: kis társulatokban játszott, ezután felfedezték, és üstökösként robbant be Hollywoodba. A korszak legnagyobb csillaga lett, a nők megőrültek érte.

 

1919-ben a gyönyörű Jean Acker rávette, hogy vegye feleségül. Valentino beugrott, de hamar megbánta: a leszbikus Acker ugyanis kizárta nászéjszakájukról, és meglépett barátnőjéhez! Második felesége, Natasa Rambova a pletykák szerint szintén saját neméhez vonzódott, Valentino pedig elképzelhető, hogy maga is biszexuális volt.

A viharos életű színésszel egy gyomorfekély-operáció komplikációi végeztek, mindössze 31 évesen. Végső útjára 100 ezer ember kísérte New York-ban.
- A nők nem engem szeretnek, hanem a képet, amelyet a filmjeimben testesítek meg. Olyan vagyok, mint egy festő vászna: a nők rám rajzolhatják álmaikat – mondta egyszer magáról.

A lelőtt szerető balladája

A 20. század fordulóján a gyönyörű Evelyn Nesbit volt New York legkeresettebb és legragyogóbb modellje. A festők egymást letaposva tolongtak, hogy felkérjék munkáikhoz, és a fiatal lány rövidesen dúsgazdag lett. 16 évesen a hírhedt nőcsábász, Stanford White csábította el, második szeretőjétől pedig kétszer is teherbe esett.

Végül egy elkényeztetett milliomoscsalád fiához, Henry Kendall Thaw-hoz ment hozzá. Nem volt jó választás: a férfi eszelősen féltékeny, szadista kokainista volt, aki korbáccsal verte szeretőit. Evelynnek 1910-ben gyermeke született, a mai napig nem tudni, kitől.

Evelyn Nesbit 1901-ben (Fotó: Rudolf Eickemeyer)

A féltékenységtől őrült férj egy napon a Madison Square Garden színházában találkozott asszonya első szeretőjével, Stanford White-tal, aki iránt fékezhetetlen gyűlöletet táplált. Thaw elővett egy pisztolyt, miközben a zenekar játszott, majd közvetlen közelről arcba lőtte White-ot.

- Soha többé nem látod azt a nőt – acsargott, miközben beleeresztette a tárat riválisába. Beszámíthatatlannak nyilvánították, és elmegyógyintézetbe vitték, de néhány év múlva szabadult. Evelyn Nesbit némafilm-karriert csinált, később legyőzte morfium- és alkoholfüggőségét, és csendes életet folytatott keramikusként. 82 évesen halt meg, 1967-ben.

Ezt is szeretjük