50 éves lett Selma Blair: friss fotókon a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő színésznő

Selma Blair ma ünnepli 50. születésnapját.

selma-blair-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Selma Blair a '90-es években vált ismertté, 1999-ben szerepelt Reese Witherspoon és Sarah Michelle Gellar oldalán a Kegyetlen játékok című alkotásban, ezután robbant be igazán a karrierje. A színészi pályája elindulása előtt eljátszott annak gondolatával, hogy balerina vagy lóidomár lesz belőle.

A 2000-es években olyan mozifilmek szereplője volt, mint a Rád vagyok kattanva, a Doktor Szöszi, az Édes kis semmiség, a Pokolfajzat, az Esküdni mernék vagy A köd. A színésznő számára különleges ez az év, ugyanis június 22-én lett kereken ötvenéves.

Selma Blair friss fotókon

A színésznő aktív életet él a közösségi médiában, rendszeresen posztol a súlyos betegségéről való küzdelméről, ugyanis 2018-ban sclerosis multiplexet diagnosztizáltak a szervezetében. 2021 márciusában jelent meg erről egy külön dokumentumfilm Introducing, Selma Blair címmel, a 90 perces alkotást a kritikusok is dicsérték.

Az életéről egy memoárt jelentetett meg idén májusban Mean Baby: A Memoir of Growing Up címmel, amelyből a The Guardian kapott meg egy részletet. Mint kiderült, már gyerekkorában jelentkeztek a sclerosis multiplex tünetei, amelyek jöttek-mentek az életében, ilyen volt például a láz, a húgyúti fertőzés, az idegfájdalom, a zsibbadás és a depresszió.

Bevallotta, hogy felnőttként ezeket a tüneteket alkohollal próbálta csillapítani, de ez csak átmeneti megoldást nyújtott, ráadásul, ahogy idősödött, egyre jobban felerősödtek a panaszai.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

- 2008 körül tapasztaltam, hogy nem érzem a lábaimat, ilyen előtte sosem történt. Megmagyarázhatatlan módon elkezdték feladni a végtagjaim. Akkoriban újra lovagoltam, amit imádtam. Egy nap lefelé haladtam a lovammal egy dombon, majd a semmiből leestem.

Egyszerűen kicsúszott a talaj a lábam alól.

Ebben az időszakban nem ivott, sőt, kiegyensúlyozott volt az élete, úgy gondolta, a táplálkozása miatt vannak problémái. Egészségesebben kezdett étkezni, emellett járt természetgyógyászhoz, csontkovácshoz, de semmi nem segített. 

Közben megtapasztalta az anyaságot, volt párjának, Jason Bleicknek egy kisfiút szült, aki az Arthur nevet kapta.

Sajnos a tünetei csak rosszabbak lettek, orvosról orvosra járt, de évekig nem derült fény a betegségére.

- A világ összes orvosát felkerestem, a hormonokat, a depressziót, a szorongást, a kimerültséget, az alultápláltságot, a neuraszténikus természetemet okolták. Egy orvos odáig ment, hogy azt mondta, jobban érezném magam, ha lenne pasim.

Megemlítette, hiába durvultak a tünetei, és hiába járt annyi doktor rendelőjében, egyszer nem végeztek rajta egy MRI-vizsgálatot. Egyedül a szemorvosa gyanakodott a sclerosis multiplexre, de akkor még csak 22 esztendős volt. Visszagondolva már látja, bármennyire is jó szándékú szakemberekkel sodorta össze az élet, a legtöbbjük azt feltételezte róla, hogy csak bebeszéli magának, hogy beteg.

2018-ban dr. Jason Berkley-hez került, aki alapos vizsgálatokat végzett rajta, például Romberg-tesztet és MRI-t is csinált. Ő jött rá a betegségére.

Nem egyszerűek a hétköznapjai ezzel a betegséggel, de nem is lehetetlen vele együtt élni. Megjegyezte, teste minden porcikájára kihat az állapota. Például, ha túl gyorsan feláll, rögtön elesik. Előfordul, hogy beleizzad a ruháiba, mégis nagyon fázik. Ha nem veszi be a gyógyszereit, nem érzi a testét, illetve a beszédkészségét is elveszíti. Nem tud különbséget tenni aközött, hogy csuromvizes vagy fagyos a teste. Olykor evés közben fulladozik, és olykor vizelettartási nehézséggel küzd.

Vannak könnyebb és nehezebb napjai, kiszámíthatatlan, mikor van jobban vagy rosszabbul. Kevés az energiája, és előfordul, hogy szinte majdnem végigalszik több hetet.

A rossz állapota ellenére színészkedik a mai napig, 2021-ben jött ki a Far More című tévéfilmje, 2020-ban olyan alkotásokban játszott, mint például a Miután összecsaptunk vagy A Dark Foe.

Sztárok, akiknek nincs gyerekük

Mutatjuk, kik azok a sztárok, akik lemondtak az anyaságról.

Ezt is szeretjük